Олена Трибушна: Ми реагуватимемо на російську пропаганду, і наше слово має бути останнім

Олена Трибушна: Ми реагуватимемо на російську пропаганду, і наше слово має бути останнім

3 Січня 2020
15951

Олена Трибушна: Ми реагуватимемо на російську пропаганду, і наше слово має бути останнім

15951
Керівник інформаційного мовлення державного телеканалу для тимчасово окупованих територій про нову концепцію та майбутнє іномовлення.
Олена Трибушна: Ми реагуватимемо на російську пропаганду, і наше слово має бути останнім
Олена Трибушна: Ми реагуватимемо на російську пропаганду, і наше слово має бути останнім

15 лютого Міністерство культури молоді та спорту планує запустити державний телеканал для тимчасово окупованих територій, який створюється на базі каналу UATV. Спершу канал буде транслювати українсько- та російськомовні розважальні програми, серіали та кінофільми українських медіагруп. А вже далі планується запуск інформаційного мовлення.

Саме цим напрямом керуватиме Олена Трибушна, колишня головна редакторка «24 каналу» та екс-редакторка видання «Новое Время» та редактор журналу «Кореспондент».

У бліц-інтерв’ю для «Детектор медіа» Олена розповіла про перші зміни, які очікують на канал.

Олено, коли інформаційне мовлення з’явиться на каналі? І які основні етапи у встановленні новоствореного каналу?

На першому етапі це буде розважально-інформаційний канал. Ми вже провели перемовини з медіагрупами про те, що вони поділяться з нами контентом. Ми ще вирішуємо, який саме це буде контент і як ми його розставимо у сітці. Але вони готові ділитись своїми проєктами, оскільки розуміють, для чого це робиться.

Медіагрупи надають контент безкоштовно?

Більшу частину так. Можливо, ще якусь частину ми закупатимемо.

Це нові проєкти медіагруп чи ні? Адже контент знятий до 2014 року відрізняється…

Різні. І свіжі проєкти зокрема. Медіагрупи розуміють, що цей канал виходитиме тільки на тимчасово окуповані території. А на решту країни він не транслюватиметься. Чому ми хочемо повернути туди розважальний контент? Тому що люди там відірвані від різних смислів та українського контексту. Ми хочемо їх повернути у наші реалії. Канал запускається саме у такому форматі, а далі на ньому з’явиться інформаційна частина. Ми плануємо на першому етапі робити сім випусків новин на день. Увечері виходитиме підсумковий випуск.

Наша мета об’єктивно розповідати про все, що відбувається тут, розуміючи, що майже 6 років ці люди споживали контент російських телеканалів. Ми знаємо, що там переважно дивляться «Росію 1», а ми хочемо розказати, як все відбувається насправді: про позитивні зрушення, про те, куди ми рухаємось, про те, що наше майбутнє – єдина країна. Ми хочемо розвіяти їх міфи та страхи, пов’язані з нами, хочемо, щоб вони зрозуміли, що їх тут чують і хочуть вирішувати їх проблеми, і таким чином ми хочемо розпочати з ними діалог.

Раніше МКМС заявляв, що запустить на окуповані території не один, а два канали: інформаційно-розважальний та інформаційний. Ці плани змінилися і тепер це буде один мовник?

На першому етапі – це буде один канал, розважально-інформаційний. З контентом медіагруп, про який я вже розповіла, та власними новинами.

Цей канал створюватиметься на базі каналу іномовлення чи замість іномовлення?

На базі іномовлення. Іномовлення до 12 січня працюватиме у тому форматі, що й працювало. А 13-го січня воно виходитиме у запису без прямих ефірів, і паралельно запускатиметься новий канал. Тобто якійсь час вони мовитимуть паралельно.

Але канал іномовлення припиняє своє існування? Наші джерела повідомляють, що закриватимуться окремі редакції.

Англомовна та арабська редакції точно будуть закриватись.

Чи залишиться кримсько-татарська?

Я їм сказала, що ми обговоримо новий формат співпраці.

Тобто, якщо вже закривається англійська редакція, то іномовлення припиняє існування?

Прямоефірне іномовлення точно закінчиться 12 січня.

Яка концепція вашого новинного мовлення і як ви плануєте протистояти російській пропаганді? Чи ви реагуватимете на неї?

Ми точно будемо на неї реагувати. Хочемо побудувати нашу сітку так, щоб ми говорили після них, і щоб наше слово було останнім. Але ми не вестимемо агресивної пропаганди. Люди роками слухали російські канали і якщо ми почнемо просто у грубій формі говорити, що все це не правда, ніхто нам не повірить. Тому ми робитимемо це переконливо та обережно. І ми розуміємо, що навіть мова, якою ми розмовлятимемо з ними, має бути особлива. До 15 лютого у нас є час, щоб ці речі продумати, донести до колективу, сформулювати основні меседжі. Концепція у нас вже є, але керівник каналу ще не обраний, тому вона змінюватиметься з урахуванням ідей нового керівника.

Розглядаєте ви пропаганду в інтересах України як один з методів донесення інформації?

Ми не хочемо називати це пропагандою. Пропаганда у будь-якій формі – це погано. Ми хочемо розповідати про позитивні зміни, які відбуваються в Україні, і ми хочемо, щоб мешканці окупованих територій захотіли повернутись і жити у цій країні, а не в тій, яку їм змальовують російські телеканали.

Окрім новин, які програми ви запускатимете?

Ми хочемо розповідати про історії успішних людей, які приїхали звідти і які змогли себе знайти тут, про можливості для них щодо навчання та роботи. Ми хочемо розповідати, що дискримінація російської мови – це міф. Тобто ми хочемо робити програми, які позбавлять їх нав’язаних страхів, а також ми хочемо почути про їх болі і реагувати на них.

Яка територія мовлення каналу?

Зараз це точно будуть тимчасово окуповані території Донбасу. Технічно ми можемо покрити 80% цієї території.

Чи є технічна можливість мовити на Крим?

Хочемо надалі це робити і на Крим,. Але почнемо з Донбасу.

Це буде лише ефірне мовлення чи канал також буде присутній на супутнику?

Поки що тільки ефірне мовлення. На супутнику ми не можемо показувати контент медіагруп. Це буде не чесно по відношенню до них.

Чи відома назва каналу?

У нас є робоча назва, але не хочу її називати, поки вона не затверджена.

Хто з колективу UATV точно залишиться у команді?

Мене тільки сьогодні представили колективу. Я сказала що хочу зустрітись та поговорити з усіма. Професійна команда, яка віритиме у ті речі, що ми робимо, залишиться. Тому що зараз у людей різне ставлення до нового каналу. Але ми хочемо, щоб якомога більше професіоналів залишилось.

Як відбуватиметься зміна юридичної особи?

Про це краще говорити з юристами. Але, думаю, юридична особа залишиться та сама. А у січні мають бути прийняті зміни до законодавства, які дозволять нам припинити іномовлення і почати мовлення на новому каналі і російською, і українською мовами.

Олено, скажіть, які завдання перед вами поставив міністр?

Ми багато говорили з Володимиром Бородянським. Він вірить, що незалежно від того, як ситуація розвиватиметься далі, з мешканцями окупованих територій треба говорити. І починати це треба було ще кілька років тому. Він вірить, що завдяки українським сенсам та правди з українського боку реально повернути серця цих людей. Я теж у це вірю і задля цього буду працювати.

Що буде для вас маркером успіху на цей рік? Адже виміряти вплив нового мовника буде складно. Як ви оцінюватимете результати?

Ми думали над тим, як вимірювати успіх цієї ідеї. Ми оцінюватимемо зміни у поглядах людей з окупованих територій. Хочемо провести дослідження. Ми вже робили це на прилеглих до окупованих територій. Думаю, що навіть без опитування ми будемо бачити зміни у настроях у соціальних мережах та Ютубі. Сподіваюсь побачити позитив і вірю у те, що це можливо.

Фото: Фейсбук-сторінка Олени Трибушної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15951
Читайте також
06.03.2020 13:55
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 552
10.02.2020 19:56
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 934
13.01.2020 16:15
Олександр Глущенко
для «Детектора медіа»
14 216
04.01.2020 18:09
Людмила Березовська
для «Детектора медіа»
11 852
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Makar
1563 дн. тому
Сука
DPR
1566 дн. тому
Ага, расскажи как вы блокаду ввели, как у стариков пенсии украли, что авиа налеты и арт обстрелы жилых кварталов это миф, что на русском языке можно в госорганы обратиться, что с 1 сентября запретят школы с русским языком. Это все ты можешь втирать недоразвитому рагульскому нацисту парубию. Дроздова возьмите к себе ублюдки бындёровские
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду