ІМІ вимагає від поліції розслідувати всі напади на ЗМІ, а не тільки на співробітників Шарія та «Страни»

ІМІ вимагає від поліції розслідувати всі напади на ЗМІ, а не тільки на співробітників Шарія та «Страни»

28 Грудня 2019
1982

ІМІ вимагає від поліції розслідувати всі напади на ЗМІ, а не тільки на співробітників Шарія та «Страни»

1982
В Інституті масової інформації здивовані, що частину нападів на журналістів поліція не розслідує, а ймовірному нападнику на співробітників ЗМІ Шарія та «Страни.юа» оголосили підозру вже через кілька днів після інциденту.
ІМІ вимагає від поліції розслідувати всі напади на ЗМІ, а не тільки на співробітників Шарія та «Страни»
ІМІ вимагає від поліції розслідувати всі напади на ЗМІ, а не тільки на співробітників Шарія та «Страни»

Як писав «Детектор медіа», 24 грудня в Апеляційному суді Києва розглядали апеляцію підозрюваної у вбивстві Павла Шеремета Юлії Кузьменко. Її прихильники намагалися виштовхати із зали суду співробітницю сайту «Страна.юа» Юлію Корзун та співробітників «Шарій.нет» Дмитра Кучера та Антоніну Бєлоглазову.

Того ж дня слідчі поліції Києва розпочали досудове розслідування за ч. 2 ст. 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. 27 грудня підозрюваному у справі оголосили підозру, прокуратура подала клопотання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Інститут масової інформації нагадує правоохоронцям, що чимало справ про напади на журналістів досі є нерозслідуваними, водночас висловлює здивування, що справу щодо відомих своїми проросійськими поглядами ЗМІ Анатолія Шарія та «Страни.юа», розслідують дуже швидко та публічно.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви:

Позиція ІМІ щодо неприпустимості вибіркового реагування на правопорушення

Ми вважаємо неприпустимою вибірковість реагування поліцією на порушення прав журналістів, і вимагаємо від МВС офіційної і публічної реакції на всі випадки нападів на журналістів.

Зокрема, лише у грудні цього року, у Києві співробітники Національної гвардії та поліції розбили камеру й окуляри журналісту «Радіо Свобода» Сергію Нужненку. Інцидент стався під час висвітлення журналістом сутичок між правоохоронцями і мітингувальниками під Верховною Радою. Також у цій сутичці постраждали журналістка hromadske Вікторія Рощина та оператор Олексій Нікулін: їх забризкали сльозогінним газом, у Рощини вибили з рук телефон, коли вона фільмувала сутички. 

Проте поліція досі не повідомила про стан розслідування цих справ і чи були встановлені особи, що вчинили злочин. Зокрема, на фото, викладеному Сергієм Нужненком, можна встановити правоохоронця, яки й перешкоджав його діяльності.

Крім того, досі не розслідувана справа нападу на Сергія Нужненка 3 березня 2018 року в Києві під Верховною Радою, коли співробітник поліції застосував газовий балончик проти нього і кореспондент «Радіо Свобода» отримав хімічні опіки.

Також недоведеною є справа щодо нападу на журналістів Дмитра Реплянчука та Сергія Лефтера 24 жовтня 2017 року представниками поліції особливого призначення у Святошинському суді Києва. Попри вибачення поліції і обіцянки розслідувати справи, вони залишаються у підвішеному стані. Нагадаємо, у квітні 2018 року адвокатка Дмитра Реплянчука Людмила Лебідь заявила, що слідство в справі його побиття проводиться поверхнево, необ’єктивно та без мети встановлення винних, а прокуратура Києва саботує слідство у справі.

За даними моніторингу ІМІ, за 11 місяців цього року зафіксовано загалом в Україні 226 порушень свободи слова, з них 159 стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Для порівняння, за даними ГПУ, за 9 місяців цього року було розслідувано і доведено до суду лише 12 справ за «журналістськими статтями». 

Водночас, поліція зненацька миттєво і публічно зреагувала офіційною заявою на напад на співробітників видання «Правовий контроль». Поліція розпочала досудове розслідування, та навіть вже публічно повідомила про встановлення підозрюваного в цьому інциденті та склала підозру

Ми здивовані таким відверто вибірковим підходом, і вимагаємо такої ж жорсткої, публічної і різкої реакції по всіх випадках нападів на журналістів. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1982
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду