За побиття екс-журналіста «Громадського телебачення» покарали командира підрозділу – МВС

За побиття екс-журналіста «Громадського телебачення» покарали командира підрозділу – МВС

19 Лютого 2019
2203

За побиття екс-журналіста «Громадського телебачення» покарали командира підрозділу – МВС

2203
Правоохоронців, які у жовтні 2017 року під Святошинським райсудом побили на той час журналіста «Громадського телебачення» Дмитра Реплянчука, не встановили. Дисциплінарне покарання поніс керівник цих силовиків
За побиття екс-журналіста «Громадського телебачення» покарали командира підрозділу – МВС
За побиття екс-журналіста «Громадського телебачення» покарали командира підрозділу – МВС

Про це в ефірі «Громадського ТБ» повідомив речник МВС Артем Шевченко.

На питання ведучої, які саме заходи були вжиті до правоохоронців за побиття журналіста, пан Шевченко сказав: «Дисциплінарні заходи були вжиті до командира цього підрозділу. Це детальний випадок розбирався, він зрозумілий. Це випадкове застосування сили до Дмитра (Реплянчук, екс-журналіст «Громадського», ред.), яке, по-перше, не потягло важких наслідків, а по-друге, воно було пов’язане з тим що журналісти перебувають в епіцентрі подій».

На уточнювальне питання, які конкретні дисциплінарні заходи були вжиті до командира підрозділу, речник МВС порадив звернутись до столичної поліції.

Дмитро Реплянчук, який приєднався до ефіру «Громадського» телефоном, зазначив, що попри заяву речника МВС, офіційне слідство заявляє, що невідомо хто саме бив журналіста, тому що «документальних підтверджень немає». Екс-журналіст «Громадського» поцікавився, чи стало відоме прізвище силовика, який бив його восени 2017 року.

«Наскільки мені відомо … дисциплінарне покарання поніс керівник підрозділу, зокрема, за те, що було неможливо ідентифікувати поліцейського, який міг перебувати під слідством за застосування сили…», – відповів речник МВС.

Також Шевченко наголосив, що побиття журналіста Громадського не слід називати «побиттям». «Там було застосування сили…», – сказав він.

Як повідомляв «Детектор медіа», зранку 24 жовтня під Святошинським райсудом спецпризначенці побили тоді ще журналіста Громадського Дмитра Реплянчука та журналіста УНІАНу Сергія Лефтера. Останнього затримали. Крім того, «Страна.ua» також повідомила про затримання свого журналіста Кирила Малишева під Святошинським судом.

Нацполіція вибачилася перед журналістами, які постраждали під Святошинським судом

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко повідомив «Детектору медіа» наголосив на тому, що журналісти, які займаються висвітленням масових акцій, обов'язково мають одягати ідентифікуючі жилети та подбати про свою безпеку.

25 жовтня за фактом побиття спецпризначенцями Реплянчука відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (перешкоджання професійній діяльності журналістів) КК України.

Журналіст припускає, що справу про його побиття можуть закрити.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2203
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду