Мінкульт пропонує створити єдину самоврядну організацію журналістів

Мінкульт пропонує створити єдину самоврядну організацію журналістів

15 Листопада 2019
3023
15 Листопада 2019
11:53

Мінкульт пропонує створити єдину самоврядну організацію журналістів

3023
Міністерство культури, молоді та спорту виступає за те, щоб в Україні була створена єдина організація журналістського саморегулювання, яка підтверджуватиме статус журналіста.
Мінкульт пропонує створити єдину самоврядну організацію журналістів
Мінкульт пропонує створити єдину самоврядну організацію журналістів

Про це очільники міністерства сказали на публічній дискусії «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)» 15 листопада в «Укрінформі».

«Має бути створена єдина самоврядна організація, яка буде підтверджувати статус журналіста. Єдина вимога до журналістів при цьому – це дотримання журналістських стандартів», – сказав перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук.

За словами очільників міністерства, функціями саморегулівної організації мають бути, зокрема, розробка і контроль за дотриманням етичних стандартів журналістської діяльності, присвоєння індексу достовірності новин за критеріями, розробленими такою організацією.

Міністр Володимир Бородянський наголосив, що посвідчення журналіста – це його захист. «Держава працюватиме над удосконаленням цього захисту», – зазначив він.

За словами Анатолія Максимчука, професійний журналіст також зможе захистити джерела своєї інформації.

Також чиновники запропонували страхувати життя та здоров’я журналістів та надавати їм безкоштовну охорону в разі, якщо їм загрожує небезпека.

Коментуючи ініціативу міністерства, голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова зауважила, що плюси в цьому є, але насторожує державне фінансування саморегулівної організації, що може означатиме вплив на неї з боку держави.

Ознайомитися з презентацією ініціатив міністерства щодо захисту інформаційного простору України від дезінформації можна тут.

Нагадаємо, що 13 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього Закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету.

У новому законі має з’явитися розділ про гарантії та захист прав журналістів. Пропонується ввести за рахунок медіа страхування життя і здоров’я журналістів від ризиків, пов’язаних з професійною діяльністю.

На запитання «Детектора медіа», чи будуть у законі норми щодо саморегуляції журналістів, Микита Потураєв сказав, що окремого розділу про саморегуляцію не буде, але депутати хочуть врахувати питання саморегуляції в окремих нормах закону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3023
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду