detector.media
Катерина Гончарова
«Детектор медіа»
15.11.2019 11:53
Мінкульт пропонує створити єдину самоврядну організацію журналістів
Мінкульт пропонує створити єдину самоврядну організацію журналістів
Міністерство культури, молоді та спорту виступає за те, щоб в Україні була створена єдина організація журналістського саморегулювання, яка підтверджуватиме статус журналіста.

Про це очільники міністерства сказали на публічній дискусії «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)» 15 листопада в «Укрінформі».

«Має бути створена єдина самоврядна організація, яка буде підтверджувати статус журналіста. Єдина вимога до журналістів при цьому – це дотримання журналістських стандартів», – сказав перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук.

За словами очільників міністерства, функціями саморегулівної організації мають бути, зокрема, розробка і контроль за дотриманням етичних стандартів журналістської діяльності, присвоєння індексу достовірності новин за критеріями, розробленими такою організацією.

Міністр Володимир Бородянський наголосив, що посвідчення журналіста – це його захист. «Держава працюватиме над удосконаленням цього захисту», – зазначив він.

За словами Анатолія Максимчука, професійний журналіст також зможе захистити джерела своєї інформації.

Також чиновники запропонували страхувати життя та здоров’я журналістів та надавати їм безкоштовну охорону в разі, якщо їм загрожує небезпека.

Коментуючи ініціативу міністерства, голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова зауважила, що плюси в цьому є, але насторожує державне фінансування саморегулівної організації, що може означатиме вплив на неї з боку держави.

Ознайомитися з презентацією ініціатив міністерства щодо захисту інформаційного простору України від дезінформації можна тут.

Нагадаємо, що 13 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього Закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету.

У новому законі має з’явитися розділ про гарантії та захист прав журналістів. Пропонується ввести за рахунок медіа страхування життя і здоров’я журналістів від ризиків, пов’язаних з професійною діяльністю.

На запитання «Детектора медіа», чи будуть у законі норми щодо саморегуляції журналістів, Микита Потураєв сказав, що окремого розділу про саморегуляцію не буде, але депутати хочуть врахувати питання саморегуляції в окремих нормах закону.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY