Мінкульт пропонує запровадити посаду омбудсмена з питань інформації

Мінкульт пропонує запровадити посаду омбудсмена з питань інформації

15 Листопада 2019
2539
15 Листопада 2019
12:25

Мінкульт пропонує запровадити посаду омбудсмена з питань інформації

2539
Міністерство культури, молоді та спорту запропонувало запровадити в Україні посаду омбудсмена з питань інформації, завданням якого має бути протидія дезінформації.
Мінкульт пропонує запровадити посаду омбудсмена з питань інформації
Мінкульт пропонує запровадити посаду омбудсмена з питань інформації

Мінкульт розглядає можливість запровадження посади омбудсмена з питань інформації, який протидіятиме дезінформації. Про це перший заступний міністра культури, молоді і спорту Анатолій Максимчук сказав під час публічної дискусії «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)» 15 листопада в «Укрінформі».

«Те, що пропонується до обговорення, – це омбудсмен з питань інформації як незалежна особа, основною метою діяльності якої є звернення до суду або моніторинг і виявлення дезінформації та звернення до суду з тим, щоб її заборонити. Насправді, якщо взяти до уваги кейс про розп'ятого хлопчика та фосфорні бомби, то немає суб'єкта, інтереси якого порушені й який може звернутися до суду. Коли з'являється омбудсмен, він представляє інтереси суспільства, і в цьому випадку він може йти до суду», — зазначив заступник міністра.

До основних функцій омбудсмена пропонують віднести моніторинг інформаційного простору, перевірку інформації на предмет наявності ознак дезінформації із залученням фактчекінгових організацій. Також — розгляд скарг щодо дезінформації та звернення до суду з метою захисту інтересів суспільства.

За словами заступника міністра, Мінкульт пропонує не вважати дезінформацією сатиру, оціночні судженні і також недостовірну інформацію про особу, за умови що вона не шкодить суспільним інтересам.

Крім того, під час цієї дискусії міністерство також запропонувало створити єдину самоврядну організацію журналістів. Ця інституція, на думку пана Максимчука, мала б підтверджувати статус журналіста. Єдиною вимогою до журналістів, каже він, має бути дотримання журналістських стандартів.

Ознайомитися з презентацією ініціатив міністерства щодо захисту інформаційного простору України від дезінформації можна тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду