Журналіст Яневський подав скаргу на бездіяльність слідчого в справі щодо Мендель

Журналіст Яневський подав скаргу на бездіяльність слідчого в справі щодо Мендель

15 Жовтня 2019
3758

Журналіст Яневський подав скаргу на бездіяльність слідчого в справі щодо Мендель

3758
Журналіст Данило Яневський досі не отримав повідомлення про початок досудового розслідування щодо речниці президента України Юлії Мендель, у зв'язку з чим подав до суду скаргу на бездіяльність слідчого.
Журналіст Яневський подав скаргу на бездіяльність слідчого в справі щодо Мендель
Журналіст Яневський подав скаргу на бездіяльність слідчого в справі щодо Мендель

Про це 15 жовтня повідомив головний редактор проєкту «Ісландія» Сергій Грішин у Facebook.

Данило Яневський 7 жовтня подав до поліції скаргу на Юлію Мендель через перешкоджання роботі журналістів.

Натомість скаргу на слідчого він подав 15 жовтня до Солом’янського районного суду Києва.

«Станом на 15 жовтня, через 8 діб після подання заяви про вчинення кримінального правопорушення, я не був повідомлений про початок досудового розслідування та не отримав витяг з ЄРДР», – йдеться в документі.

Як писав ДМ, Данило Яневський оприлюднив текст начебто заяви до Солом’янського управління поліції. Він поскаржився правоохоронцям на те, що речниця президента України Юлія Мендель перешкоджає роботі журналістів. Яневський просив поліцію внести його заяву до ЄРДР за ч.2, ч.3 ст. 171 ККУ та почати досудове розслідування. Відповідну заяву він надіслав правоохоронцям 7 жовтня поштою, у соцмережі Яневський опублікував знімок оплати послуг «Укрпошти».

Нагадаємо, наприкінці вересня Юлія Мендель штовхнула журналіста «Схем» Сергія Андрушка, намагаючись «захистити» президента Володимира Зеленського та голову ОП Андрія Богдана від незручних запитань.

Наступного дня речниця пояснила, що «зупиняла» журналіста, бо той «втручався в особистий простір» першої особи держави. Але, вочевидь, вона робила це занадто наполегливо.

Про перешкоджання журналістській діяльності з боку речниці президента України заявили ще троє журналістів: Крістофер Міллер з «Радіо Свобода», Наталія Шимків з видання «Лівий берег» та Данило Яневський, який заявив, що написав на пані Мендель заяву до поліції.

Вибачитися за некоректну поведінку з боку Офісу президента та Мендель закликала Національна спілка журналістів. Спільнота незалежних журналістів «Ініціатива 34» висловила вимогу звільнення речниці за непрофесійність. Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» закликав Зеленського публічно відреагувати на «загрозливе» перешкоджання роботі журналістів.

Єдиною реакцією на заклики медійників був жарт президента. Через декілька днів після скандалу, розпочинаючи брифінг, Зеленський звернувся до Мендель: «Юля, ви сьогодні нікого не штовхали?».

5 жовтня речниця президента Юлія Мендель у коментарі журналісту Максиму Опанасенку сказала, что Сергій Андрушко не натякав їй, що ображається, і закликала «говорити не тільки про свободу слова, а й про стандарти журналістики», налагоджувати діалог. Андрушко на це повідомив, що готовий до діалогу, але з новим речником президента.

Члени Ради зі свободи слова закликали президента вжити заходів щодо ситуації з Мендель для налагодження комунікації.

10 жовтня під час пресмарафону Володимир Зеленський сказав, що захищає свою речницю Юлію Мендель в інциденті з українськими журналістами. Він сказав, що Юлія Мендель зробила помилку як будь-яка жива людина, водночас нагадав, що журналіст проєкту «Схеми» Сергій Андрушко раніше часто потрапляв у подібні ситуації, бо поводить себе некоректно.

Редакція «Схем», своєю чергою, відкинула звинувачення, що Сергій Андрушко вів себе неетично та «накидувався» на когось.

Фото: Сергій Грішин / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3758
Читайте також
02.10.2019 12:59
Катерина Рещук, «Українська правда»
3 034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду