Порошенко не застосовував адмінресурс, щоб потрапити в ефір каналу «1+1» –  юрист ІМІ

Порошенко не застосовував адмінресурс, щоб потрапити в ефір каналу «1+1» – юрист ІМІ

12 Квітня 2019
2490

Порошенко не застосовував адмінресурс, щоб потрапити в ефір каналу «1+1» – юрист ІМІ

2490
Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав, що Президент України Петро Порошенко не застосовував адміністративний ресурс, щоб потрапити в ефір програми «Право на владу» на телеканалі «1+1», тому він не вбачає в діях президента жодних порушень.
Порошенко не застосовував адмінресурс, щоб потрапити в ефір каналу «1+1» –  юрист ІМІ
Порошенко не застосовував адмінресурс, щоб потрапити в ефір каналу «1+1» –  юрист ІМІ

Про це він повідомив в коментарі «Детектору медіа».

«Чи є там порушення, чи немає порушень? Я, наприклад, не вбачаю, що в діях Порошенка були порушення. Зокрема, що був адміністративний тиск чи щось таке», – сказав Алі Сафаров.

Він прокоментував заяву генерального директора групи «1+1 медіа» Олександра Ткаченка про наміри подати позов до суду проти президента, в тому числі через його самовільну появу в студії програми «Право на владу» 11 квітня 2019 року.

«Якщо в позові буде обґрунтовано, що дійсно в діях Петра Олексійовича Порошенка є порушення законодавства України. Тоді ж має прийняти неупереджене рішення, незалежно від того – президент чи не президент, щодо наявності порушень та відповідальності за такі порушення відповідно до законодавства України. Це достатньо цивілізований, нормальний підхід», – зазначив юрист.

Він додав, якщо гендиректор «1+1» вважає, що його права порушують – «він має право подавати позов, у тому числі і на діючого президента».

Крім того, Алі Сафаров нагадав, що відповідно до вимог статті 13 закону «Про вибори Президента України» ЗМІ протягом виборчого процесу зобов’язані дотримуватися балансу. За його словами,  «телеканал "1 + 1" протягом виборчого процесу явно порушував цю вимогу», зокрема «це підтверджують дослідження ІМІ». Юрист підкреслив, що надання можливості іншому кандидату, якого вони не висвітлювали, висловити свою думку в прямому ефірі –  це «повернення в правове поле».

Як повідомляв «Детектор медіа», генеральний директор групи «1+1 медіа», що належить Ігорю Коломойському, Олександр Ткаченко заявив про наміри подати позов до суду проти Президента України Петра Порошенка через його звинувачення на адресу телеканалу та після того, як він «увірвався в ефір приватної кампанії, користуючись статусом глави держави».

10 квітня Петро Порошенко, коментуючи конфлікт із Ігорем Коломойським та націоналізацію «ПриватБанку», заявив, що діяльність каналу «1+1» не має нічого спільного з журналістикою.

Нагадаємо, що 24 березня на каналі «1+1» у програмі «Українські сенсації» Петра Порошенка звинуватили у вбивстві, шахрайстві, відмиванні грошей, ухиленні від податків, причетності його оточення до наркотрафіку та інших злочинів.

У відповідь голова парламентської фракції партії «БПП» Артур Герасимов заявив, що Петро Порошенко буде позиватися до «1+1» через «систематичну брехню в особливо великих розмірах, за поширення гігантських масштабів дезінформації, що завдають шкоди честі та гідності кандидата в президенти і президента». Сам Петро Порошенко назвав випуск «Українських сенсацій» про себе «шаленим обстрілом фейками».

Група «1+1 медіа» розцінила намір президента судитися як «тиск на незалежні засоби масової інформації та свободу слова» та заявила, що готова відстоювати свою правоту в суді і що «кожен факт, який був наведений у журналістському розслідуванні, підкріплений доказовою базою та свідками». Однак фактично випуск «Українських сенсацій» під назвою «50 відтінків Порошенка» містить низку припущень, які не підкріплені доказами.

Петро Порошенко пояснив, що подає позов проти каналу «1+1», щоб «захистити українську державу від зазіхань найбільшого олігарха-втікача». І що це позов не проти журналістів, а проти каналу. Радник президента Олег Медведєв повідомив, що в позові не буде матеріальних претензій, а лише вимога спростування поширеної раніше інформації.

28 березня Олександр Ткаченко, генеральний директор групи «1+1 медіа», що належить Ігорю Коломойському, заявив про наміри подати позов до суду проти президента Петра Порошенка через його слова про «заляканих журналістів» каналу «1+1».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду