Володимир Зеленський та Петро Порошенко: перший контакт

Володимир Зеленський та Петро Порошенко: перший контакт

12 Квітня 2019
3782
12 Квітня 2019
15:08

Володимир Зеленський та Петро Порошенко: перший контакт

3782
Петро Порошенко та Володимир Зеленський публічно поговорили по телефону. Заради цього нинішній президент чи не вперше прийшов на критичну до себе програму
Володимир Зеленський та Петро Порошенко: перший контакт
Володимир Зеленський та Петро Порошенко: перший контакт

П’ять хвилин тридцять шість секунд. Саме стільки тривало перше публічне спілкування між кандидатами у президенти України Володимиром Зеленським та Петром Порошенком. Місце «зустрічі» виявилося символічним – студія «Права на владу» на «1+1», де 28 лютого Зеленський вперше «з’явився» в ефірі ток-шоу. Тоді лідер рейтингів говорив із 6-секундною затримкою по відеозв’язку, сьогодні вже лідер першого туру виборів, мабуть, уперше побував у прямому ефірі. Щоправда, телефоном із Франції. «Перший контакт» кандидатів минув, загалом, беззмістовно й за рівнем риторики нагадував спілкування Зеленського із журналістами «Схем».

Мабуть, найкраще цей ефір «Плюсів» можна було б описати як «несподіваний». Спочатку у студію несподівано (принаймні для ведучих) завітав Петро Порошенко. За дві хвилини після початку своєї промови нинішній президент несподівано запросив на дебати «тут і зараз» Володимира Зеленського. Поки всі чекали на відповідь кандидата, у студію несподівано для самого Порошенка завітав прокурор Костянтин Кулик, що кількома годинами раніше якраз звинуватив очільника держави у втручанні у слідство. Трохи згодом на програму несподівано зателефонував Зеленський і за шість хвилин несподівано кинув слухавку.

У діалозі (транскрипція) між нинішнім і потенційним президентом більшість реплік належали останньому. Спочатку Володимир Зеленський заявив, що перебуває у Франції, де в нього запланована зустріч із Емманюелєм Макроном, про що Порошенко мав би знати від СБУ. Потім новоспечений політик нагадав про прохання називати його на ім’я, а не «бидлом» чи «наркоманом», і ще раз описав свої умови проведення дебатів: 19 квітня та НСК «Олімпійський». Порошенко спробував озвучити власну пропозицію, яку вже згадував на програмі раніше: розмова 14 квітня на стадіоні й 19 квітня – у студії «Суспільного». Але так і не зміг повноцінно висловитися через постійні перебивання Зеленського. Також нинішній президент уточнив (і заодно похизувався), що, як і Зеленський, він теж зустрінеться із Макроном завтра. Це стало першим приводом для коміка «вколоти» опонента: «Вас не перебивал народ пять лет, дайте, пожалуйста, сказать [...] У меня нет "борта №1", пока "борт №1" с вами, но это не надолго». На питання Петра Порошенка «Ви закінчили?» Зеленський відповів фразою: «Я закінчу через п’ять років, а ви закінчите 22-го числа».

Безвідносно до виборів, персоналій та політичних програм, риториці Володимира Зеленського критично не вистачало вихованості. По-перше, дивно було чути грубощі від людини, яка почала виступ із прохання себе не ображати. По-друге, кварталівець постійно пасивно-агресивно перебивав опонента й жодного разу не дав Порошенку можливості договорити. Тож насправді це навіть не можна було назвати розмовою. По-третє, після досить брутальної фрази «А зараз закінчив я [...] Крапка, до побачення» Зеленський просто кинув слухавку. Хоча двома хвилинами раніше заявляв про дебати «хочете зараз, будуть зараз» і казав, що «із задоволенням» послухає Порошенка. Можливо, в політиці Зеленський і нове обличчя, але на «Праві на владу» кандидат звучав наче заслужений ветеран українських ток-шоу.

Петро Порошенко слухавку кинути не міг (недоліки фізичної присутності на прямому ефірі, знаєте) й лишився ще на кілька запитань. Загалом, аби виманити Зеленського на шестихвилинну дуель, нинішній президент провів у студії майже годину. І на відмінно від приторно-солодких ванн «Свободи слова» перед першим туром, у «Праві на владу»  вчора зібралися максимально незручні для Порошенка гості. Спочатку прокурор Костянтин Кулик розповів про те, як нібито люди президента втручалися у справи проти оточення глави держави. Петро Порошенко у відповідь заявив, що Кулик літав до Коломойського, виконує завдання олігарха й має понести відповідальність за, зокрема, розголошення таємниці слідства. Максим Степанов, екс-очільник Одещини, стверджував, що його звільнили з посади через низькі електоральні показники президента в області. Порошенко частково це підтвердив, заявивши, що, голосуючи на виборах за президента, люди оцінюють діючу владу загалом (а отже, й керівника ОДА). Також він сказав, що Одеська область уже «натерпілася від варягів», і підтвердив ведучій, що допустив три кадрових помилки з призначенням місцевим губернаторів.

Українським глядачам рідко доводиться бачити подібні дискусії у прямому ефірі, й це було радше приємною несподіванкою. Хоча слід визнати, що Петро Порошенко все ж отримував преференції щодо хронометражу своїх промов і відмовився поступитися сценою опонентам, говорячи про себе в третій особі: «Або я виступаю і стою, з повагою до президента, або, якщо нецікаво, що президент говорить [...] Якщо президент має сісти в сторонці, почекати, то я краще почекаю в іншому місці».

Коли ж президент таки вирушив в інше місце, то отримав у спину порцію критики від Дмитра Разумкова, спікера й політтехнолога Володимира Зеленського. Зокрема, коментатор нагадав присутнім про сумнозвісний ролик із сміттєвозом, який збиває Зеленського. Наталія Мосейчук продемонструвала це відео аудиторії, заявивши, що воно було поширене «в Telegram-каналі, який працює на кандидата в президенти, власне, Петра Олексійовича Порошенка». У штабі Порошенка раніше відкинули причетність до цієї творчості.

Пролунало від пані Мосейчук і ще кілька цікавих оцінок. Костянтин Кулик став людиною, яка «зробила спробу повстати проти системи». Ігор Коломойський, на думку ведучої, «захистив Дніпропетровщину [...] вплинув на те, що Одеса й Харків не відійшли й там не сталося ХНР й ОНР. І раптом Коломойський потрапляє в опалу». Але найцікавіше те, що, з одного боку, за словами Наталі Мосейчук, «Петро Олексійович намагався піти так швидко». А з іншого боку, за словами Наталі Мосейчук, «президент у нас забрав багато часу». Сам Порошенко обіцяв журналістам 40 хвилин і пішов через п’ятдесят після фрази ведучої: «Друзі, давайте ми завершуємо, тому що ця аудиторія не була готова спілкуватися з вами».

Загалом, програма вийшла доволі хаотичною, що не дивно, враховуючи її несподіваність: «Це для нас абсолютний шок [...] У програмі є певний сценарій, певний порядок, але зараз все це викидається», – розповідав на початку ефіру ведучий Сергій Іванов. Він же, до речі, заявив, що прихід на шоу «демонструє характер Петра Олексійовича».

Звісно, цілком можливо, що справа не лише в характері. Усе ж прихід на ток-шоу неочікувано, так, щоб ніхто не міг приготувати запитання, – це непоганий тактичний крок. А виклик на дебати людини, яка перебуває в іншій країні, – чистий політтехнологічний прийом. Що ж до першої публічної «розмови» кандидатів, то хто контролював її перебіг і кому вона принесла більше користі, вирішуйте вже самі. Варіант із користю для електорату, радше за все, не розглядається. Ну а образа ведучих, а потім і топ-менеджера каналу на несподіваний приїзд на прямий ефір президента і кандидата у президенти, аж до погрози подати до суду, виглядає дивно, якщо не смішно. Хіба забезпечення можливості висловитися тій стороні, яку постійно в ефірах цього каналу критикували, – це не обов’язок журналістів? Чому ведуча Наталія Мосейчук весь час наголошувала, що вони кликали нинішнього президента під час першого туру, а він прийшов під час другого, – залишилося незрозумілим.  

Хай там як, а «Право на владу» вийшло по-хорошому напруженим. От що буває, коли політики приходять на не тепличні для себе ток-шоу. Тепер чекаємо Володимира Зеленського на годинну розмову в прямому ефірі Прямого каналу.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3782
Читайте також
16.04.2019 12:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 259
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Матильда Карловна
1839 дн. тому
Я б поглянула на зустріч пітерського гопника із криворізьким гопником, вони б точно знайшли спільну мову! ))) Манери Зеленськог -- це атас, точно що бидло, люди гарно підмітили. Ще прикольніше було б якби ВОХРовець дядя Вася на вертушці зупинив і не пускав Порошенка,я регочу!:)))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду