ГПУ зупинила процедуру отримання даних з телефонів Седлецької та Бердинських – Лисенко

ГПУ зупинила процедуру отримання даних з телефонів Седлецької та Бердинських – Лисенко

25 Вересня 2018
1785
25 Вересня 2018
12:29

ГПУ зупинила процедуру отримання даних з телефонів Седлецької та Бердинських – Лисенко

1785
Речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко повідомив, що ГПУ отримала лист від Європейського суду з прав людини щодо головної редакторки програми «Схеми» Наталі Седлецької та вирішила зупинити доступ прокурорів до її телефонних даних та даних журналістки Крістіни Бердинських
ГПУ зупинила процедуру отримання даних з телефонів Седлецької та Бердинських – Лисенко
ГПУ зупинила процедуру отримання даних з телефонів Седлецької та Бердинських – Лисенко

Про це Андрій Лисенко написав на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, ЄСПЛ вказав уряду України, що він має «забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року». Заборона на доступ до даних з телефону журналістки діє протягом місяця – до 18 жовтня 2018 року.

«Із огляду на те, що зазначений захід застосовано Європейським судом з прав людини на період з 18 вересня до 18 жовтня 2018 року, Генеральною прокуратурою України зупинено процедуру отримання інформації щодо геолокації мобільного телефону, що належить Седлецькій Н.Ю. Крім того, аналогічні заходи вжито і щодо одержання такої інформації стосовно Бердинських К.», – повідомив Лисенко.

Також речник написав, що рішення ЄСПЛ «не є остаточним у справі «Седлецька проти України» та зазначив, що «Генеральною прокуратурою України надаватиметься вичерпна інформація, необхідна суду для ухвалення обєктивного рішення у зазначеній вище

Нагадаємо, 27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької за період з 19 липня 2016 по 16 листопада 2017 років у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідуваннядиректором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником.

5 вересня стало відомо, що крім Наталі Седлецької ГПУ отримала доступ до даних телефонних переговорів і журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали в ГПУ ще в грудні.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко пояснив необхідність доступу до телефону журналістки Наталі Седлецької тим, що вона відмовилась надати інформацію про час зустрічі з керівником НАБУ.

«Радіо Свобода» назвала санкцію суду на доступ до даних телефону Наталі Седлецької «надмірним» і таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду викликало стурбованість і критичну реакцію редакції програми «Схеми»Transparency International, громадських організаційжурналістівголови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політикиПосольства США в УкраїніЄвропейського СоюзуПарламентської Асамблеї Ради Європи. 7 вересня в Києві пікетували ГПУ на підтримку Наталі Седлецької та Христини Бердинських.

Наталка Седлецька оскаржила ухвалу слідчого судді Печерського районного суду, якою ГПУ було надано доступ до даних з її мобільного телефону. 18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу та зменшив обсяг даних, які ГПУ може отримати з телефону журналістки. Суд дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

18 вересня стало відомо про те, що Європейський суд з прав людини, до якого звернулася Наталка Седлецька, ухвалив рішення застосувати «Правило 39» свого Регламенту – про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи щодо її справи та на місяць зобов’язав українську владу утриматися від доступу до даних з телефону Седлецької.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1785
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду