ДБР отримало доступ до даних журналістів «Схем» (ДОПОВНЕНО)

ДБР отримало доступ до даних журналістів «Схем» (ДОПОВНЕНО)

23 Жовтня 2019
1895

ДБР отримало доступ до даних журналістів «Схем» (ДОПОВНЕНО)

1895
Журналісти стверджують, що рішення ухвалене в рамках провадження щодо відпочинку Петра Порошенка на Мальдівах.
ДБР отримало доступ до даних журналістів «Схем» (ДОПОВНЕНО)
ДБР отримало доступ до даних журналістів «Схем» (ДОПОВНЕНО)

Печерський районний суд Києва 17 жовтня надав слідчим Державного бюро розслідувань доступ до редакційної комунікації й інших даних журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (спільного проєкту «Радіо Свобода» і каналу «UA:Перший»). Зокрема, слідчі отримали дозвіл на доступ до низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів і водіїв, даних щодо оплати їхньої праці. Про це повідомляється 23 жовтня на сайті «Радіо Свобода».

Суд ухвалив це рішення в рамках досудового розслідування кримінального провадження ДБР щодо ймовірного «незаконного переправлення осіб» через державний кордон «із використанням завідомо підроблених документів». Строк дії ухвали – місяць.

Згідно з рішенням суду, якщо редакція не надасть правоохоронцям зазначену інформацію, то суд, за клопотанням слідчих ДБР, «має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання і вилучення зазначених речей і документів». Ухвал не підлягає оскарженню.

Перелік даних, який журналісти мають передати в ДБР на виконання ухвали суду, такий:

  • весь відзнятий матеріал;
  • інформаційні запити і відповіді на них, які виконані під час готування зазначеної передачі;
  • можливі документальні матеріали, що підтверджують присутність (обліки робочого часу, завдання, бухгалтерські документи про виплати грошової винагороди за виконання завдань, редакційні завдання, оплату транспортних послуг, путівок на автомобілі) задіяних журналістів, операторів, водіїв та інших співробітників під час знімання матеріалу в т.ч. у вечірній і нічний час (в т.ч. 08.01.2018) для вказаної передачі;
  • інші наявні документальні матеріали, що стосуються зазначеної телепередачі (службові записки, повідомлення, погодження випуску в ефір, редагування, затвердження тексту телепередачі, внесення правок, рецензії, заперечення тощо).

Редакція програми «Схеми: корупція в деталях», своєю чергою, вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало ДБР. «Оскільки відомство розслідує ймовірне перевищення повноважень експрезидентом Петром Порошенком, незрозуміло, як в офіційному встановленні цього факту можуть допомогти обліки робочого часу журналістів, операторів і водіїв програми, їхні зарплати і внутрішня комунікація», – йдеться в заяві редакції програми розслідувань.

Журналісти також зазначають, що «такий прискіпливий інтерес силовиків до процесу підготовки матеріалу, включно з затребуванням внутрішньої редакційної комунікації, та подальша загроза обшуку, несе в собі потенційні ризики розкриття джерел інформації».

У редакції вважають, що виконати ухвалу в повному обсязі неможливо: «Наприклад, редакція не надаватиме листування журналістів і дані про редакційний процес підготовки програми розслідувань. Тому не можна виключати, що правоохоронці навмисно придумали підстави для здобуття права на проведення обшуків».

Журналісти також висловлюють занепокоєння непрогнозованістю поведінки слідчих ДБР. Адже в межах офіційного розслідування «Схеми» вже йшли на контакт із ними.

Крім того, у редакції розповіли, що в серпні ДБР звернулися до редакції з проханням надати офіційні запити, які журналісти відправляли під час розслідування, та відповіді на них. Редакція надала запитувані документи: «Тож незрозуміло, навіщо для подальшої співпраці слідчим знадобилось застосовувати інструмент примусу, під загрозою обшуків.

Наразі в редакції «Радіо Свобода» тривають консультації з адвокатами про те, які існують законні юридичні інструменти захисту від такого надмірного втручання в роботу журналістів.

«Схеми» додали, що не вбачають можливим надавати слідству внутрішню редакційну інформацію, яка, очевидно, не має стосунку до суті кримінальної справи, та несе ризики розкриття журналістських джерел.

Повний текст заяви тут.

Нагадаємо, у розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента» журналісти програми «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») припустили, президент України Петро Порошенко зі своїми супутниками міг літати на Мальдівські острови під вигаданими прізвищами і не проходити паспортний і митний контроль.

Управління державної охорони (УДО) засекретило інформацію щодо того, чи забезпечували його співробітники заходи охорони під час відпочинку президента України Петра Порошенка на Мальдівських островах з 1 по 8 січня.

У ДБР 6 серпня повідомили, що розслідують можливі факти організації незаконного переправлення через український державний кордон колишнього президента України. Досудове розслідування проводять за статтями «службове підроблення», «незаконне переправлення осіб через державний кордон України», «використання завідомо підробленого документа». Імені колишнього президента в повідомленні не вказано, проте «Радіо Свобода» стало відомо, що йдеться про Петра Порошенка. Справа стосується його відпочинку на Мальдівах у січні 2018 року, про який писали журналісти програми «Схеми» у своєму розслідуванні «Mr. Petro Incognito. Таємна відпустка президента Порошенка» за авторством Михайла Ткача і Наталки Седлецької

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1895
Читайте також
14.12.2018 14:30
Надія Бабинська
Федір Сидорук
для «Детектора медіа»
7 604
05.09.2018 11:12
Наталія Седлецька
1 483
01.03.2018 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 243
30.01.2018 14:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
2 442
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду