Ухвала суду про дані телефонних переговорів стосується й журналістки Христини Бердинських (ДОПОВНЕНО)

Ухвала суду про дані телефонних переговорів стосується й журналістки Христини Бердинських (ДОПОВНЕНО)

5 Вересня 2018
4714

Ухвала суду про дані телефонних переговорів стосується й журналістки Христини Бердинських (ДОПОВНЕНО)

4714
Народна депутатка Світлана Заліщук заявила, що на зустрічі з генпрокурором України Юрієм Луценком стало відомо, що крім журналістки Наталії Седлецької ГПУ отримала доступ до данних телефонних переговорів й журналістки Христини Бердинських, оглядачки видання «Новое время».
Ухвала суду про дані телефонних переговорів стосується й журналістки Христини Бердинських (ДОПОВНЕНО)
Ухвала суду про дані телефонних переговорів стосується й журналістки Христини Бердинських (ДОПОВНЕНО)

«Щойно були на зустрічі у Генпрокурора по справі Наталії Седлецької. Він повідомив, що ухвала суду є не лише по Наталі, але й по Христині Бердинських», – написала вона.

Христина Бердинських розповіла «Детектору медіа», що це ухвала в рамках тієї ж самої кримінальної справи. Нагадаємо, йдеться про справу, яку розглядає Генеральна прокуратура України за фактом можливого розголошення таємниці слідства посадовою особою правоохоронного органу – директором НАБУ Артемом Ситником.

Пані Бердинських дізналася про ухвалу з Facebook.

«Я дивилася в реєстрі інформацію про справу Ситника, в якій я проходжу свідком, але там цих даних ще не було. Про ухвалу по мені я дізналася з Facebook, де в коментарях помічниця Генпрокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган написала, що по мені є аналогічна ухвала. Світлана Заліщук, яка разом з іншими депутатами була на зустрічі з паном Луценком, цю інформацію підтвердила. На зустрічі Юрій Луценко сказав, що робота проводиться не лише по телефону Наталії Седлецької, а й по моєму», – повідомила вона.

Журналістка додала, що була на допиті в Генпрокуратурі по цій справі в грудні, як і Наталія Седлецька.

«Я нічого з цього приводу хорошого не думаю. Чому лише через дев'ять місяців прокуратура приймає такі рішення? Що вона робила по цій справі весь цей час? Це мені не зрозуміло. Як і те, чим саме я можу в цій справі допомогти. Адже українські журналісти захищені законодавством і можуть не повідомляти про джерела отримання інформації для будь-якої статті. Тому мені здається, що це просто марне витрачання часу Генеральною прокуратурою. До того ж це створює нездорову атмосферу в журналістському середовищі й країні. Як би ГПУ не заявляла, що це не є втручанням в професійну діяльність журналістів…Це ним і є. Моя думка в цьому однозначна», – каже пані Бердинських.

Вона також зазначила, що не планує вживати жодних заходів у зв'язку з ухвалою. 

«Я нічого зробити з цим не зможу. Тепер це, як я розумію, тільки відносини Генпрокуратури та мобільного оператора, який буде надавати інформацію по мені. Мені також незрозуміло, чому називається період півтора року (саме на такий термін суд надав ГПУ доступ до телефонних переговорів журналісток. – ДМ), якщо розслідується подія, яка – можливо – трапилася одного дня. Я не знаю, як я, як журналіст, можу перевірити, яка інформація була зібрана з мого телефону», – зазначила Христина Бердинських.

Народний депутат Олексій Рябчин, який також був присутнім на зустрічі з Генеральним прокурором України, уважає, що зміст інформації, яка вимагалась у прокурорському запиті щодо зустрічі журналістів з директором НАБУ Ситником, не відповідав принципу пропорційності для встановлення обставин кримінального провадження.

«Суд надав доступ до СМС та іншої інформації, що може бути розцінене як втручання у професійну діяльність та тиск на розслідувачів. Генеральний прокурор показав документ, що підписав сьогодні, яким обмежує запит інформації від мобільного оператора за рішенням суду тільки геолокаціїєю, а не контентом. Це маленький, але результат розголосу та резонансу щодо цієї справи. Однак це не означає, що контент також у подальшому не може бути витребувано», – написав він.

Як писав «Детектор медіа», у 2017 році після спілкуванням з журналістами директором НАБУ Артемом Ситником ГПУ відкрила кримінальну справу за фактом можливого розголошення таємниці слідства посадовою особою правоохоронного органу. Тоді пан Ситник стверджував, що під час спілкування з журналістами не надавав їм даних досудового слідства.

27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артемом Ситником.

Речниця «Радіо Свободи» Джоанна Левісон назвала це рішення «надмірним» та таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси».

Рішення суду також засудила редакція програми «Схеми» , Transparency International, громадських організацій.

Журналісти та ГО закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

Фото з Facebook Христини Бердинських.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4714
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду