Суд зменшив обсяг даних, які Генпрокуратура може отримати з телефону Наталки Седлецької

Суд зменшив обсяг даних, які Генпрокуратура може отримати з телефону Наталки Седлецької

18 Вересня 2018
3590
18 Вересня 2018
14:34

Суд зменшив обсяг даних, які Генпрокуратура може отримати з телефону Наталки Седлецької

3590
Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу журналістки Радіо Свобода Наталки Седлецької на ухвалу Печерського суду, згідно з якою Генпрокуратурі надали дозвіл отримати дані із телефону журналістки за 1,5 роки.
Суд зменшив обсяг даних, які Генпрокуратура може отримати з телефону Наталки Седлецької
Суд зменшив обсяг даних, які Генпрокуратура може отримати з телефону Наталки Седлецької

Як повідомляє «Радіо Свобода», суд скасував цю ухвалу і постановив опублікувати нову, яка надасть ГПУ доступ до меншого обсягу даних із телефону Седлецької. Суд дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

Адвокат Наталки Седлецької Анатолій Попов не вважає рішення суду перемогою з точки зору захисту джерел журналістів.

«З точки зору журналістів та захисту їх джерел – це не можна вважати перемогою, бо суд все одно залишив право слідства отримувати дані про пересування журналістів протягом такого довгого періоду. І залишив право доступу ГПУ до доволі широкого обсягу інформації з телефонів розслідувачів. Але з точки зору громадян – це перемога, бо сьогодні суд підтвердив можливість оскаржувати ухвали слідчих суддів у випадку, коли вони прямо порушують конституційні права громадян», – прокоментував Попов.

Нагадаємо, головний редактор програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» Наталка Седлецька подала до Апеляційного суду Києва скаргу на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду, якою надано доступ ГПУ до даних з її мобільного телефону у період з 19 липня 2016 по 16 листопада 2017 років.

Районний суд дав доступ до телефонних переговорів журналістки програми у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування Артемом Ситником.

Речниця «Радіо Свободи» Джоанна Левісон назвала це рішення «надмірним» та таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду також засудила редакція програми «Схеми» , Transparency International, громадських організацій. Журналісти та ГО закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

5 вересня стало відомо, що крім пані Седлецької ГПУ отримала доступ до данних телефонних переговорів й журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали по ній у ГПУ ще в грудні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3590
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду