Апеляційний суд Києва переніс засідання щодо доступу до телефону Христини Бердинських на 26 вересня

Апеляційний суд Києва переніс засідання щодо доступу до телефону Христини Бердинських на 26 вересня

20 Вересня 2018
1677
20 Вересня 2018
13:40

Апеляційний суд Києва переніс засідання щодо доступу до телефону Христини Бердинських на 26 вересня

1677
У зв’язку з тим, що Печерський суд не передав Апеляційному матеріали справи. Журналістка має намір звертатися до Європейського суду з прав людини.
Апеляційний суд Києва переніс засідання щодо доступу до телефону Христини Бердинських на 26 вересня
Апеляційний суд Києва переніс засідання щодо доступу до телефону Христини Бердинських на 26 вересня

Цю інформацію Христина Бердинських підтвердила у коментарі сайту «Детектор медіа».

«Я оскаржила ухвалу Печерського суду від 27 серпня, яка дозволяє перевірку мого телефону за 1,5 року, включаючи номери, смс, геолокації тощо. Я вже пояснювала, що не могла звернутися до суду раніше, тому що Печерський суд не дає нам ухвали. Ми звернулися туди 2 тижні тому. Туди вже кілька разів ходила мій адвокат Olga Demidova, але суд нас посилає, куди подалі», – написала журналістка на своїй сторінці у Фейсбуку.
За її словами,  Печерський суд не передав до Апеляційного матеріали  справи і коли передасть невідомо. У Апеляційному суді запропонували провести наступне засідання 1 жовтня. «Але ж ухвала Печерського суду діє до 27 вересня. Навіщо нам суд 1 жовтня? Що він може зупинити?
», – запитує Христина і додає, що їм вдалося домогтися проведення наступного засідання 26 вересня на 11.50, за день до того, як ухвала припинить свою дію.

Нагадаємо, Печерський суд дозволив перевірку телефонів Христини Бердинських та Наталки Седлецької 27 серпня 2018 року. «Ми повинні повірити, що півтора тижні ГПУ не робила ніяких дій за нашими телефонами, і лише тільки після того, як Наталія Седлецька дізналася про перевірку свого телефону, після того, як розгорівся скандал, після того, як відреагували міжнародні партнери, ГПУ робить нам ласку і відправляє лист в Київстар (4-го вересня) з проханням надати обмежений обсяг інформації до 18-го вересня. І ми знову повинні повірити ГПУ, що з 18-го по 27-го вересня, терміну, коли закінчується дія ухвали, наші телефони не будуть перевірятися за всіма пунктами, які дозволяє ухвала. Звичайно, після того, як ЄСПЛ так жорстко відреагував на скаргу Наталії, ГПУ може вже і не буде копатися в наших телефонах, крім того, що їм треба. Але чому я повинна цьому вірити? Чому я не маю ніяких прав, як журналіст захистити свої джерела? Адже це право дає мені закон», – написала Христина на Фейсбуку.

За її словами, суди показали, що в українських журналістів немає жодних важелів захистити свої джерела інформації. «Прокурор на сьогоднішнє засідання теж не прийшов.
Звичайно, я не збираюся зупинятися, і буду надалі йти до Європейського суду з прав людини. Але чому, я - український журналіст – не маю ні найменшого шансу, щоб захистити себе і свою роботу в українському суді?
», – запитує Христина Бердинських.

Нагадаємо, 27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької за період з 19 липня 2016 по 16 листопада 2017 років у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідуваннядиректором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником.

5 вересня стало відомо, що крім Наталі Седлецької ГПУ отримала доступ до даних телефонних переговорів і журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали в ГПУ ще в грудні.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко пояснив необхідність доступу до телефону журналістки Наталі Седлецької тим, що вона відмовилась надати інформацію про час зустрічі з керівником НАБУ.

«Радіо Свобода» назвала санкцію суду на доступ до даних телефону Наталі Седлецької «надмірним» і таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду викликало стурбованість і критичну реакцію редакції програми «Схеми»Transparency International, громадських організаційжурналістівголови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політикиПосольства США в УкраїніЄвропейського СоюзуПарламентської Асамблеї Ради Європи. 7 вересня в Києві пікетували ГПУ на підтримку Наталі Седлецької та Христини Бердинських.

Наталка Седлецька оскаржила ухвалу слідчого судді Печерського районного суду, якою ГПУ було надано доступ до даних з її мобільного телефону. 18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу та зменшив обсяг даних, які ГПУ може отримати з телефону журналістки. Суд дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

Та вчора, 18 вересня, стало відомо про те, що Європейський суд з прав людини, до якого звернулася Наталка Седлецька, ухвалив рішення застосувати «Правило 39» свого Регламенту – про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи щодо її справи та на місяць зобов’язав українську владу утриматися від доступу до даних з телефону Седлецької.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1677
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду