Ухвала суду щодо Седлецької та Бердинських викликає дуже серйозні питання – ЄС

Ухвала суду щодо Седлецької та Бердинських викликає дуже серйозні питання – ЄС

6 Вересня 2018
1646

Ухвала суду щодо Седлецької та Бердинських викликає дуже серйозні питання – ЄС

1646
У ЄС стурбовані ухвалою Печерського суду Києва щодо надання Генпрокуратурі України доступу до телефонних даних українських журналісток-розслідувачок Наталії Седлецької та Христини Бердинських
Ухвала суду щодо Седлецької та Бердинських викликає дуже серйозні питання – ЄС
Ухвала суду щодо Седлецької та Бердинських викликає дуже серйозні питання – ЄС

Як повідомляє «Європейська правда», речниця ЄС Майя Косьянчич зробила заяву щодо журналістки пані Седлецької та Хриситини Бердинських.

«Рішення Печерського райсуду про надання Генпрокуратурі доступу до мобільного телефону міжнародно визнаних журналісток Наталії Седлецької та Христини Бердинських, включаючи їх повідомлення та геолокацію, викликає дуже серйозні питання. Ніяке рішення суду не повинно порушувати основні свободи ЗМІ та міжнародні журналістські стандарти, такі як захист джерел журналістів», – йдеться у заяві.

Пані Косьянчич також очікує, що «українська влада забезпечить сильний юридичний захист журналістів».

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року після звернення народного депутата Олени Масоріної Генпрокуратура порушила кримінальне провадження щодо директора НАБУ Артема Ситника через імовірне розголошення даних слідства у справі прокурора Кулика. Тоді пан Ситник стверджував, що під час спілкування з журналістами не надавав їм даних досудового слідства.

27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування Артемом Ситником.

Речниця «Радіо Свободи» Джоанна Левісон назвала це рішення «надмірним» та таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду також засудила редакція програми «Схеми» , Transparency International, громадських організацій. Журналісти та ГО закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

5 вересня стало відомо, що крім пані Седлецької ГПУ отримала доступ до данних телефонних переговорів й журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали по ній у ГПУ ще в грудні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1646
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду