Україна готова обміняти 23 засуджених росіян на 23 ув'язнених у Росії українців - омбудсмен Денісова

Україна готова обміняти 23 засуджених росіян на 23 ув'язнених у Росії українців - омбудсмен Денісова

29 Червня 2018
1385

Україна готова обміняти 23 засуджених росіян на 23 ув'язнених у Росії українців - омбудсмен Денісова

1385
Українська сторона готова обміняти 23 росіян, засуджених в Україні за підготовку терактів, шпигунство та бойові дії, на 23 ув'язнених у Росії українців.
Україна готова обміняти 23 засуджених росіян на 23 ув'язнених у Росії українців - омбудсмен Денісова
Україна готова обміняти 23 засуджених росіян на 23 ув'язнених у Росії українців - омбудсмен Денісова

Про це заявила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, повідомляє її прес-служба.

«Ми готові забрати утримуваних громадян по процедурі екстрадиції. І в цьому нам відмовляє Російська Федерація. Ми прагнемо забрати їх через політичні домовленості. Ми готові передати Російській Федерації 23 росіянина, засуджених в Україні за підготовку терактів, шпигунство та бойові дії. В обмін на 23 українців з російських тюрем», - сказано в заяві.

Омбудсмен нагадала, що під час двох телефонних розмов Петра Порошенка та Володимира Путіна президентом РФ були надані гарантії допуску українського омбудсмена до українських ув‘язнених. Також МЗС України надіслали офіційну ноту щодо відвідання Денісовою утримуваних в тюрмах РФ і окупованого Криму політв’язнів. Проте омбудсмену за два тижні перебування на території Росії не вдалося зустрітися із жодним з українських в'язнів.

«Маю констатувати, що ці гарантії не були виконані. Два тижні я перебуваю в Російській Федерації і зробила все, аби отримати доступ до ув‘язнених. Суд відмовив мені в доступі до Романа Сущенка на підставі, що його справа ще не розглянута судом вищої інстанції. Двічі, безпідставно, начальник тюрми та керівник Управління виконання покарань по Ямало-Ненецькому автономному округу відмовили мені у доступі до Олега Сенцова», - зазначила омбудсмен.

Вона додала, що 28 червня Уповноважена з прав людини у РФ Тетяна Москалькова теж відмовила у зустрічі із Сенцовим на підставі, що Денісова не є громадянкою Російської Федерації.

«Було б дивно, якби український омбудсмен була громадянкою Російської Федерації. Я - українська кримчанка. Так само як і Олег Сенцов -  український кримчанин», - зазначила Денісова.

За її словами, Росія не дотримується домовленостей та приховує інформацію про стан здоров'я політв'язнів

«Я констатую, що Російська Федерація порушує міжнародні конвенції з прав людини та власне законодавство, блокуючи доступ Омбудсмена і консулів до політв‘язнів. Я констатую, що Російська Федерація приховує справжній стан здоров‘я утримуваних українців. До жодного з них немає доступу незалежних гуманітарних організацій, а також Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Ми не знаємо правди про їх здоров‘я», - йдеться у заяві.

Також омбудсмен зазначила, що суперечливі заяви про стан здоров‘я Олега Сенцова «змушують думати, що його можуть примусово годувати». Денісова повідомила, що планує звертатися до США та ЄС через порушення домовленостей Росією.

«Я проінформую послів країн нормандського формату, Європейського Союзу та США щодо порушення: міжнародних конвенцій, мого мандату як Омбудсмена, домовленостей президентів. Найближчим часом я відвідаю Страсбург, аби поінформувати Комісара Ради Європи з пнрав людини про недопуск до всіх українських заручників. Я закликатиму її відвідати українців в тюрмах Російської Федерації. Також я донесу цю інформацію до відповідних місій ООН і ОБСЄ. Від Росії ми очікуємо відповіді на пропозицію розблокувати процес звільнення заручників і політв‘язнів», - зазначенор в заяві українського омбудсмена.

Нагадаємо, згідно домовленостей між Петром Порошенком та Володимиром Путіним було складено список політв’язнів, яких планують відвідати омбудсмени обох країн. З 15 червня український омбудсмен перебуває на території Росії, щоб відвідати українських політв'язнів. Людмила Денісова, прибувши до колонії в Лабитнангі, отримала відмову у зустрічі із Олегом Сенцовим без пояснення причин. Про стан ув’язненого їй також не надали жодної інформації, попросивши покинути територію колонії. Потім російські відомства посилались на те, що у затриманого в анексованому РФ Криму Сенцова нібито російське громадянство. 

25 червня адвокат Сенцова Дмитро Дінзе оприлюднив довідку Управління Федеральної служби виконання покарань по Ямало-Ненецькому округу Міністерства юстиції РФ, в якій зазначено, що Сенцов є громадянином України.

18 червня український омбудсмен Людмила Денісова також не змогла відвідати укрїнського журналіста Романа Сущенка в московській колонії «Лефортово». Українська сторона отримала від судді Московського міського суду Олега Музиченка необхідний дозвіл для зустрічі з Сущенком. Однак, за словами пані Денісової, співробітники СІЗО її не пустили. МЗС України висловило протест через недопуск омбудсмена Денісової у СІЗО до Сущенка.

18 червня обудсмени України та Росії обговорили можливе синхронне відвідування ув'язнених та «дорожню карту візитів», а 19 червня Людмила Денісова повідомила про зрив попередніх домовленостей із Тетяною Москальковою. 

25 червня Посольство України в РФ звернулося до ФСБ та Москалькової з проханням надати українському омбудсмену можливість першочергового візиту до Олега Сенцова, Володимира Балуха, Станіслава Клиха та Олександра Кольченка.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки» та ін.

15 червня російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що стан здоров’я українського політв’язня Олега Сенцова, який голодує понад місяць, «задовільний». За її словами, Сенцов «не втратив ваги».

20 червня Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що готовий подати прохання про помилування Олега Сенцова. Сам Сенцов заявив, що не писатиме прохання про помилування.

22 червня адвокат Олега Сенцова - Дмитро Дінзе - повідомив українському омбудсмену про погіршення стану свого підзахисного: Сенцов майже не встає з ліжка, у нього, за словами лікарів, відмовляють рецептори.

25 червня генсек Ради Європи офіційно попросив Путіна звільнити політв’язня Сенцова. У Кремлі заявили, що Олег Сенцов не може бути помилуваний на підставі офіційного прохання, яке надіслав генеральний секретар Ради Європи.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1385
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду