«Від нас приховують справжній стан здоров’я Олега» - омбудсмен

«Від нас приховують справжній стан здоров’я Олега» - омбудсмен

26 Червня 2018
1036

«Від нас приховують справжній стан здоров’я Олега» - омбудсмен

1036
У 44-й день голодування Олега Сенцова Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала міжнародні організації сприяти її допуску до Сенцова і підтримала офіційне прохання Генсека Ради Європи до президента РФ помилувати українця.
«Від нас приховують справжній стан здоров’я Олега» - омбудсмен
«Від нас приховують справжній стан здоров’я Олега» - омбудсмен

«У інформації, яка надходить про стан його здоров’я, - суцільні розбіжності, - йдеться в заяві омбудсмена.

Людмила Денісова нагадала, що 15 червня, коли вона була під дверима колонії у Лабитнангі, Тетяна Москалькова повідомила, що Олег припинив голодування, проте за годину сказала, що «він був готовий припинити голодування, але голодування він не припинив. Кожен день він отримує з його згоди поживні суміші, які включають вітаміни, білки та всі необхідні елементи. Стан його здоров’я задовільний».

Того ж дня український омбудсмен розмовляла із уповноваженим з прав людини у Ямало-Ненецькому автономному окрузі Анатолієм Саком, який проінформував, що останній раз був у Олега 5 червня. Голодування Олег Сенцов не припинив, перебуває у медсанчастині під постійним наглядом лікарів, йому ставлять крапельниці із глюкозою і рибоксином.

«Враховуючи суперечливість наданої інформації, я одразу запросила в Уповноваженої з прав людини РФ офіційну за підписом лікаря інформацію про стан здоров’я Олега, - йдеться в заяві пані Денісової. - 21 червня Тетяна Москалькова надіслала мені лист Уповноваженого з прав людини в ЯНАО, з якого я дізналася, що станом на 20 червня 2018 року Олег Сенцов отримує щоденну підтримуючу терапію, стан здоров’я його задовільний.

Того ж дня Тетяна Москалькова заявила в ЗМІ, що «Олег виглядає добре, набрав кілька кілограмів. Йому, за його згодою застосовують підтримуючу терапію, і це – як лікувальне голодування виходить».

22 червня до мене надійшла відповідь і від Голови Ради при Президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і правам людини Михайла Федотова, який написав, що «Олега щоденно оглядають медичні працівники: відбувається загальний огляд і аналізи. З 25 травня 2018 року призначається та проводиться підтримуюча терапія (розчин глюкози, вітаміни групи В і С, водно-сольові розчини, Аміновен, Інтраліпід)».

У заяві також нагадується, що 8 червня був проведений спільний лікарський консиліум за участю лікарів-спеціалістів Лабитнанзькоі лікарні (анестезіолога, терапевта, ендокринолога, хірурга), за його результатами стан здоров’я Олега Сенцова оцінено як задовільний, лікування скориговано, рекомендовано прийом сумішей для спеціалізованого харчування. Того ж дня Олег дав письмову згоду на прийом суміші для спеціалізованого харчування і з 8 червня він отримує суміш для ентерального годування «Nitridrink» (прийом кожні 4 години).

«23 червня на моє питання до адвоката Олега, чи може він підтвердити таку інформацію, Дмитро Дінзе повідомив, що Олег написав, цитую, «якусь заяву, в якій йдеться про те, що у випадку нової кризи і якщо за висновком лікарів це буде необхідно, то він прийматиме цю поживну суміш сам. Аби не застосовували зонд і не травмували слизову».

За словами адвоката, суміш в колонії є, але він її не вживає.

У відеозв’язку з Олегом Сенцовим мені відмовили. Фото не надають.

Вся ця суперечлива інформація змушує ставитися до неї з великою недовірою. Очевидно тільки те, що від нас приховують справжній стан здоров’я Олега.

Вимагаю негайного доступу до людини, яка 44 дні голодує й зараз перебуває на межі життя і смерті!

Я закликаю міжнародні організації сприяти моєму допуску на відвідування Олега Сенцова або відвідати його разом зі мною!

Я підтримую офіційне прохання Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда до Президента РФ помилувати Олега Сенцова!

Вимагаю негайного звільнення Олега Сенцова!» - наголошується в заяві Уповноваженої ВР з прав людини.

Як повідомляв «Детектор медіа», у вівторок, 25 червня, Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд звернувся до президента Росії Володимира Путіна з офіційним проханням помилувати українського режисера Олега Сенцова, який 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів.

Представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлем Дезір у ході експертної конференції ОБСЄ «Посилення свободи і плюралізму ЗМІ в Україні під час конфлікту в Україні та навколо неї», яка відбувається у вівторок, 26 червня, в Києві, закликав негайно звільнити українців Стаса Асєєва, Романа Сущенка, Миколу Семену та Олега Сенцова, ув’язнених в Росії та на окупованих РФ територіях України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1036
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду