Російські письменники та науковці виступили із заявою «Врятувати Олега Сенцова»

Російські письменники та науковці виступили із заявою «Врятувати Олега Сенцова»

21 Травня 2018
2399
21 Травня 2018
19:42

Російські письменники та науковці виступили із заявою «Врятувати Олега Сенцова»

2399
Текст заяви і список підписантів опубліковано на сайті газети російських науковців «Троицкий вариант».
Російські письменники та науковці виступили із заявою «Врятувати Олега Сенцова»
Російські письменники та науковці виступили із заявою «Врятувати Олега Сенцова»

Російське літературне правозахисне об'єднання «Вільне слово», петербурзький ПЕН-клуб і члени «Вільного історичного товариства» виступили із заявою «Врятувати Олега Сенцова». Її текст і список підписантів опубліковано на сайті газети російських учених «Троицкий вариант».

«Засуджений на двадцять років український режисер Олег Сенцов, визнаний правозахисним рухом "Меморіал" політичним в'язнем, прямо зараз веде безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів у Росії. Люди, які знають Сенцова, впевнені, що він піде до кінця. Ми вимагаємо відправити Сенцова на його батьківщину - в Україну. Смерть Олега Сенцова стане ганьбою для Росії і назавжди заплямує тих, хто міг би його врятувати, але не врятував», - йдеться в заяві.

Автори документа також звернулися до учасників Петербурзького економічного форуму із закликом підтримати заяву. Наразі під заявою підписалися 130 діячів культури та науки.

Письменниця Аліса Ганієва і журналіст Вікторія Івлева, які також підписали заяву, в суботу на Пушкінській площі Москви брали участь у серії поодиноких пікетів на підтримку Сенцова.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Наразі Сенцов перебуває у колонії в Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Керівництво російської колонії у Лабитнангі пригрозило Сенцову примусовим годуванням.

Український письменник Андрій Любка закликав підтримати режисера, відмовившись хоча б від кількох прийомів іжі, та надати ситуації максимального розголосу.

За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2399
Читайте також
21.05.2018 11:39
Наталія Гуменюк, Олександр Назаров, Hromadske.ua
2 269
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду