Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування - адвокат

Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування - адвокат

16 Травня 2018
3876

Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування - адвокат

3876
Український режисер, кримчанин Олег Сенцов, засуджений підконтрольним Кремлю російським судом до 20 років ув'язнення, 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.
Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування - адвокат
Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування - адвокат

Про це «Медиазоне» розповів адвокат Олега Сенцова Дмитро Дінзе, який відвідав свого підзахисного в колонії «Білий ведмідь» в Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

«Я, Сенцов Олег, громадянин України, незаконно засуджений російським судом, перебуваючи в колонії міста Лабитнангі, оголошую безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ», - написав Сенцов в записці, яку він передав через адвоката.

У кінці Олег приписав українською: «Разом і до кінця. Слава Україні!»

 

За словами Дмитра Дінзе, його підзахисний готувався до проведення голодування близько півтора місяців.

«Він відмовився від продуктових передач, від магазину в колонії, перейшов на баланду і споживав мінімальну кількість їжі, готуючи організм до голодування, яке оголосив після підготовки», - сказав адвокат.

Сенцов написав заяву про голодування на ім'я начальника колонії, де вказав як вимогу для його припинення звільнення 64 українських політв'язнів.

«У колонії його вмовляли припинити голодування, приїжджали представники Ради з прав людини при ФСВП. Він заявив у відповідь, що голодування йтиме до переможного кінця: або він загине, або його вимоги почнуть виконуватися. Власного звільнення він не вимагав. Йдеться виключно про звільнення політв'язнів», - каже адвокат.

Після початку голодування Сенцова перевели в ізольовану камеру, де стан його здоров'я контролює медик, наразі воно нібито стабільний. За словами адвоката, будь-яких вимог чи претензій безпосередньо до колонії «Білий ведмідь» Сенцов не пред'являє.

Адвокат Дінзе попередив, що співробітники ФСВП часто вдаються до протидії голодовок укладених шляхом направлення їх на психолого-психіатричну експертизу: там їх визнають неосудними, щоб застосовувати заходи насильницького медикаментозного лікування і годування. При цьому в матеріалах справи Сенцова вже є результати психолого-психіатричної експертизи, яка визнала режисера повністю осудним.

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова разом із Олександром Кольченком затримали російські спецслужби у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Українці відбувають покарання в російських колоніях суворого режиму: Олександр — у Челябінську, а Олег — у Лабитнангі, що за Північним полярним колом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3876
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду