Українського омбудсмена не пустили в колонію до Олега Сенцова (ДОПОВНЕНО)

Українського омбудсмена не пустили в колонію до Олега Сенцова (ДОПОВНЕНО)

15 Червня 2018
1464

Українського омбудсмена не пустили в колонію до Олега Сенцова (ДОПОВНЕНО)

1464
Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, прибувши до колонії в Лабитнангі, отримала відмову у зустрічі із ув’язненим українським режисером без пояснення причин
Українського омбудсмена не пустили в колонію до Олега Сенцова (ДОПОВНЕНО)
Українського омбудсмена не пустили в колонію до Олега Сенцова (ДОПОВНЕНО)

Про це Людмила Денісова розповіла у відео, яке виклала на своїй сторінці у Facebook.

За словами омбудсмена, керівництво колонії та управління виконання покарань Ямало-Ненецького округу відмовило їй у зустрічі з Олегом Сенцовим і навіть не пояснило причину відмови.

Про стан ув’язненого їй також не надали жодної інформації, попросивши покинути територію колонії.  

Людмила Денисова зателефонувала своїй російській колезі Тетяні Москальковій і чекала на її відповідь.

Трохи згодом Людмила Денісова заявила, що, з огляду на такі дії з боку російської сторони, переговори щодо моніторингових візитів на території РФ зайшли в глухий кут.

«Для нас в найголовніших пріоритетах - візит до Олега Сенцова, тому що він голодує і стан його здоров’я на сьогодні невідомий. За деякими свідченнями, він перебуває у критичному стані. Те, що він голодує вже місяць, підтверджує це припущення. В списках візитів, які ми попередньо погодили з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою, є громадяни і України, і РФ. Я запропонувала Тетяні Москальковій здійснити візити до всіх громадян РФ, які перебувають у місцях позбавлення волі на території України. Щоб нам, натомість, надали можливість відвідати всіх громадян України, які перебувають на території РФ і анексованого Криму», - прокоментувала Людмила Денісова.

Вона нагадала, що омбудсмен РФ, зі свого боку, запропонувала здійснити перший візит 16 червня до міста Омська, де утримується українець Дмитро Штибліков.

«Згідно з Консульскою конвенцією, ми і так маємо право відвідати Дмитра Штиблікова, тому що він є громадянином України. Ми його відвідаємо і без шоу навколо цього процесу. Але у нас є ще Олег Сенцов, життя якого перебуває під загрозою. Якщо Росія заявляє, що у них у пріоритеті візит до Вишинського, то у нас в пріоритеті візит до Олега Сенцова. Ми запропонували обмінятись візитами і працювати в такому форматі, але все відбувається по-іншому», - констатувала Людмила Денісова.

Як повідомляв «Детектор медіа», сьогодні, 15 червня, український омбудсмен прибула до Лабитнангі у колонію, де утримують українського режисера Олега Сенцова.

Нагадаємо, У четвер, 14 червня, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова прибула до Російської Федерації, щоб відвідати місця несвободи, де тримаються українські політв’язні.

Український омбудсмен планує перевірити умови тримання наших громадян, забезпечення їх юридичною та медичною допомогою. А також дотримання Росією свого законодавства при ув’язненні українців та виконання нею ратифікованих міжнародних конвенцій, що регулюють права обмежених у свободі.

У Москві в офісі Уповноваженого РФ з прав людини відбулася зустріч Людмили Денісової та керівника апарату Омбудсмена РФ. За словами українського омбудсмена, російська сторона запропонувала здійснити перший візит у суботу, 16 червня, до міста Омськ, де утримується українець Дмитро Штибліков.

«Питання з візитом до Олега Сенцова залишається відкритим. Ми наполягаємо на якомога швидшій поїздці до міста Лабитнангі (Тюменська область), де утримується Олег, а Росія пропонує можливу дату візиту після 22 червня. Нас це категорично не влаштовує! Ми будемо далі наполягати на тому, щоб ми поїхали туди найближчими днями», - розповіла пані Денісова.

Як повідомлялося, згідно домовленостей між Петром Порошенком та Володимиром Путіним було складено список політв’язнів, яких планують відвідати омбудсмени обох країн. Після поїздки до Росії Людмила Денісова планує здійснити візит у Сімферопольське СІЗО на тимчасово окупованих територіях Криму.

Нагадаємо, українського режисера і кримчанина Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Росією Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав  Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС Литви та інші.

Фото: скріншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду