Рада НМПУ вирішила відсторонити Юрія Луканова і оголосила підготовку до виборів нового голови медіапрофспілки

Рада НМПУ вирішила відсторонити Юрія Луканова і оголосила підготовку до виборів нового голови медіапрофспілки

4 Червня 2016
3506

Рада НМПУ вирішила відсторонити Юрія Луканова і оголосила підготовку до виборів нового голови медіапрофспілки

3506
Сьогодні, 4 червня, на своєму засіданні Рада Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) вирішила призупинити повноваження голови Комітету Юрія Луканова, а також призначити позачерговий з’їзд медіапрофспілки, на якому буде обрано нове керівництво організації та будуть внесені зміни до статуту. Виконувати обов’язки голови НМПУ до проведення з’їзду згідно рішення Ради буде член комітету НМПУ Сергій Штурхецький.
Рада НМПУ вирішила відсторонити Юрія Луканова і оголосила підготовку до виборів нового голови медіапрофспілки
Рада НМПУ вирішила відсторонити Юрія Луканова і оголосила підготовку до виборів нового голови медіапрофспілки

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НМПУ.

«Найбільшу дискусію  серед членів Ради викликало формування позиції організації на міжнародному рівні, зокрема, питання співпраці із Союзом журналістів Росії в рамках міжнародного партнерства. Також членів Ради не задовольнив рівень координації зусиль виконавчих органів НМПУ», - йдеться у повідомленні.

Своїм рішенням Рада НМПУ запустила у первинних організаціях профспілки процес обрання делегатів з’їзду та обговорення змін до статуту. Остаточну дату з’їзду визначить  створений Радою Організаційний комітет. Очікується, що з’їзд відбудеться не пізніше, ніж за три місяці. 

Рада НМПУ також підтвердила повноваження Ігоря Чайки як делегата від організації на з’їзд Міжнародної федерації журналістів (МФЖ), який відбудеться з 6 по 11 червня у Франції, та схвалила позицію профспілки щодо діяльності на міжнародному рівні.

Сергій Штурхецький у коментарі «Детектору медіа» підтвердив своє призначення в.о.голови НМПУ.

«Рада прийняла рішення про призупинення повноважень Юрія Луканова і призначила мене виконувачем обов’язки голови НМПУ до з’їзду організації як чи не є єдину кандидатуру, яка не була задіяна у тих внутрішніх конфліктах чи, краще сказати, внутрішніх непорозуміннях, які останнім часом мали місце у медіапрофспілці.  Хочу підкреслили, що я не є членом Ради, а є членом Комітету НМПУ», - сказав він.

За його словами, Раді НМПУ  зараз 22 особи, на засіданні 4 червня були присутні 14. Сергій Штурхецький підкреслив, що був як член Комітету запрошений на засідання Ради.

«Мені не хотілось би коментувати рішення Ради, це абсолютно в повноваженнях Ради. Але реально в організації накопилося багато внутрішніх питань, неузгодженостей, пов’язаних у тому числі із зростанням організації, збільшенням напрямків роботи, змінами у законодавстві. Наприклад, статут НМПУ не відповідає вимогам Податкового кодексу. Також виникли питання щодо положення про ревізійну комісію у статуті, розподіл повноважень голови Комітету, Ради. Зараз сформована редакційна рада, яка буде займатися розробкою змін до статуту», - сказав в.о. голови НМПУ.

Сергій Штурхецький також сказав, що сприймає свою функцію як суто технічну. «Кілька місяців до з’їзду ми зосередимося на тому, щоб виникла хороша, відкрита дискусія щодо виборів делегатів, широкого представництва, щодо змін до статуту, різних положень, висунення кандидатів на посаду голови НМПУ, оприлюднення їхніх програм. Я не виключаю, що Юрій Луканов так само захоче кандидатувати, бо він є незмінним головою з 2011 року. Найвищий орган – це з’їзд, і саме з’їзд розставить всі крапки над «і». Можливо, Рада помилялася, можливо, Комітет помилявся», - сказав він.

За його словами, зараз сформовано директиви для участі делегата від НМПУ у з’їзді МФЖ, розпочато підготовку до зустрічі заступника генерального секретаря МФЖ Джеремі Діара, який має прибути до Києва 15 червня, йде робота із обліку первинок.  Поточна діяльність по проектах також буде продовжуватись, сказав Сергій Штурхецький.

Як повідомив у своєму коментарі «Детектору медіа» Юрій Луканов, формальним привідом для призупинення його повноважень як голови організації стало неправильне перерахування на його рахунок 6 тис.  грн. «Гроші були просто неправильно оформлені. Як тільки помилку виявили, то гроші були повернуті на рахунок. Але цей випадок став підставою, аби звинуватити мене у корупції», - сказав Юрій Луканов.

«Питання про відповідальність причетних до перерахувань навіть не ставилося, хоча я був би проти покарання, бо не помиляється той, хто нічого не робить. Таким чином – ціллю був голова, який у цьому випадку  не підписував жодних фінансових  документів», - заявив він.

Ще однією проблемою стали розбіжності між деякими членами Ради і головою організації щодо  листа до МФЖ  з вимогою розслідувати дії Союзу журналістів Росії, який у своїй заяві назвав Крим територією Росії.  Юрій Луканов попередив членів ГМПУ, що таке звернення не отримає підтримки в МФЖ, бо кожна організація має свій формат і коло проблем, які розглядає. За його словами, МФЖ  дійсно відповів, що цим у Міжнародній федерації журналістів займатися не будуть.  «Мої критики вважають, що це страшний успіх, бо до них у зв’язку з цим їде заступник генерального секретаря МФЖ Джеремі Діар. Чоловік відривається від роботи і їде заспокоювати надмірні патріотичні емоції дорослих людей», - сказав Юрій Луканов.

За його словами, дискусійними були й питання участі у міжнародних заходах ОБСЄ, МФЖ, ЄФЖ, які сприймали окремими членами Ради як бонуси – навіть для тих членів Комітету НМПУ, які не знають мов спілкування таких заходів.

«Для мене міжнародні відносини були завжди інструментом для пошуку нових проектів. Для моїх опонентів це процес, бо вони вважають досягненням зустріч з генеральним секретарем ЄФЖ», - сказав Юрій Луканов.

Він також повідомив, що дискусійним стало створення місії ОБСЄ щодо прав журналістів у Криму, започаткування якої домагалася НМПУ разом з Національною спілкою журналістів України (НСЖУ). Юрій Луканов зазначає, діяльність місії і її результати будуть неоднозначними через те, що у ній візьмуть участь росіяни. Але, на його думку, «не складно ефектно заявити протест, ефективно шляхом важкої роботи домагатись результатів».

На питання, чи буде він висувати свою кандидатуру на майбутньому з’їзді організації. Юрій Луканов сказав, що поки не планує, бо «не бореться за владу».

Нагадаємо,  31 травня Офіс представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович повідомив, що працюватиме над створенням спеціальної місії з прав журналістів до окупованого Криму. Таке рішення було ухвалене під час зустрічі в офісі ОБСЄ у Відні за участі керівників Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Спілки журналістів Росії (СЖР).

31 травня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, виконавчий директор Міжнародного інституту преси Барбара Тріонфі, заступник генерального секретаря Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) Джеремі Діар та президент організації «Репортери без кордонів» Рубіна Мьорінг виступили із спільною заявою, у якій відзначили зусилля учасників російсько-українського діалогу - спілок журналістів з Росії і України - протягом останніх двох років, а також їх внесок у вирішення проблеми безпеки журналістів в зоні конфлікту в Україні.

Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) звернула увагу міжнародних партнерів та Союзу журналістів Росії на систематичні порушення українського законодавства з боку секретаря Союзу журналістів Росії Ашота Джазояна щодо перетину кордону України під час візитів до окупованого Криму.

12 травня Союз журналістів Росії (СЖР) виступив із заявою «У зв'язку з діями голови Незалежної медіа-профспілки журналістів України», у якій звинуватив голову НМПУ Юрія Луканова у спробі «зруйнувати діалог журналістів Росії і України і посіяти ненависть і ворожнечу в нашому професійному співтоваристві».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3506
Читайте також
26.09.2016 09:28
Наталія Лигачова
3 050
08.08.2016 11:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 080
05.08.2016 18:06
Юрій Шеляженко
для «Детектора медіа»
3 277
05.08.2016 13:05
Йогеннес Вамберг Андерсен
для «Детектора медіа»
2 219
30.06.2016 16:56
Наталія Лигачова
4 147
27.06.2016 11:58
Гала Скляревская, Наталья Лигачева
3 785
08.06.2016 15:30
Олег Єльцов
для «Детектора медіа»
2 517
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду