Що писали європейські медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 1

Що писали європейські медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 1

20 Березня 2023
3311
20 Березня 2023
11:49

Що писали європейські медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 1

3311
Понад 60 медіа з 26 країн вийшли із заголовками про ордер на арешт Путіна на перших сторінках.
Що писали європейські медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 1
Що писали європейські медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 1

Понад 60 медіа з 26 країн вийшли із заголовками про ордер на арешт Путіна на перших шпальтах. І якщо у Великій Британії або США про це проінформували одразу кілька видань, то в австрійських ЗМІ ця новина два дні у передовицях не з’являлася взагалі. З неєвропейських країн G-20 проінформували про подію на своїх перших сторінках видання з Бразилії, Індії, Аргентини, Мексики, Канади, Японії. Найбільше таких новин було в Італії, найменше — у Франції, однак там перші шпальти розповідають про протести проти пенсійної реформи.

Це перша частина огляду. Другу читайте тут.

Шотландська газета The Scotsman у суботньому випуску пише: «Розшукується: Ордер на арешт Путіна» та наводить підпис під фото: «Міжнародний кримінальний суд відкрив новий рівень… видавши ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна за воєнні злочини»

 

The Observer на першій шпальті наводить велике фото Путіна в Криму під рубрикою «Розшукується» і з підписом: «Володимир Путін учора в центрі дитячої творчості в Криму. Ордер на арешт МКС може вплинути на його можливість відвідувати потенційних союзників». Заголовок до статті такий: «Світові лідери підтримали суд за звинуваченням Путіна у воєнних злочинах».

 

The Daily Telegraph обійшовся без фотографії на першій шпальті, однак стаття під заголовком «Ордер на арешт Путіна за воєнні злочини» займає найбільше місця. Підзаголовок пояснює: «Міжнародний кримінальний суд звинуватив президента у викраденні українських дітей».

 

The Independent під повідомленням про життя королівської родини розмістила статтю під заголовком: «Розшукується за воєнні злочини... і викрадення дітей України. Міжнародний кримінальний суд видав надзвичайний ордер на арешт Володимира Путіна».

 

The Guardian присвятила цій події невеличкий текст у підвалі першої шпальти, однак із продовженням на внутрішніх сторінках. Заголовок: «МКС видав ордер на арешт Путіна за воєнні злочини».

 

Газета I weekend (щоденний додаток до Independent) інформує: «Видано ордер на арешт Путіна через звинувачення у воєнних злочинах».

 

Ірландська Irish Examiner у замітці на першій шпальті повідомляє: «Міжнародний суд видав ордер на арешт Путіна».

 

Північноірландський випуск Daily Mirror присвятив цій події нижню половину першої шпальти й найбільшим кеглем інформує: «Розшукується. Видано ордер на арешт Путіна через викрадення українських дітей».

 

Одна з провідних бельгійських газет De Standaard розмістила заголовок «Міжнародний кримінальний суд вимагає арешту Путіна» у невеликому блоці під статтею про медичні татуювання.

 

Данська MJP натомість вирішила зробити це головною темою випуску й опублікувала світлину озброєних людей на тлі великого портрета Путіна на будівлі із кричущим заголовком «Полювання на Путіна вступило в нову фазу». Лід інформує: «Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Водночас Данія пропонує направити в Україну групу криміналістів для ідентифікації можливих жертв воєнних злочинів».

 

Французька Le Monde теж зробила портретну світлину Путіна центральною на першій шпальті, супроводивши її інформацією: «Міжнародний арешт Путіна. Міжнародний кримінальний суд (МКС) порушив це провадження в п'ятницю, 17 березня. Президента Росії звинувачують у воєнних злочинах в Україні.  Москва, яка не визнає МКС, вважає рішення "нікчемним" і "безглуздим"».

 

Італійська La Stampa пішла ще далі: найбільше фото (Путін на тлі військових), центральне місце на першій шпальті й найбільший заголовок: «Військовий злочинець. Міжнародний кримінальний суд: Путіна заарештувати — він винен у депортації дітей».

 

Так само і La Repubblica: плакат із закривавленим портретом Путіна в руках протестувальника, заголовок — «Воєнні злочини, заарештувати Путіна. Ордер МКС за депортацію українських дітей. Карла Дель Понте: “Якщо він покине Росію, то опиниться в камері”».

 

Ще одна італійська газета Corriere della Sera подає на першій шпальті заголовок: «Ордер на арешт Путіна. Рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Задокументованих випадків понад 600. Зеленський: “Це історичний факт”». Продовження матеріалів — на внутрішніх сторінках.

Італійська ж Metro пише: «Ордер на арешт. Запит Міжнародного кримінального суду спрацьовує. Гнів Кремля».

 

Il Manifesto наводить ту ж розтиражовану фотографію російського диктатора, супроводжуючи її таким текстом: «Викрадач дітей. Міжнародні ордери на арешт президента Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової, які за благодійність видавали депортацію неповнолітніх з окупованих територій. Київ вітає “історичне рішення” Кримінального суду у Гаазі. Москва знизує плечима та просто чекає Сі Цзіньпіна».

 

Заголовок Il Giornale оформлений у стилі Дикого Заходу й повідомляє: «Розшукується». Підзаголовок: «Ордер на арешт Путіна. Депортація українських дітей».

 

Avvenire теж зробила цю новину головним матеріалом першої шпальти. Заголовок і текст інформують: «Путін — крадій дітей. Факт: звинувачення президенту Росії у прямій відповідальності за депортацію 16 тисяч неповнолітніх з України задокументовано. Міжнародний кримінальний суд видає ордер на арешт за воєнні злочини».

 

La Regione Svizzera обійшлася без фото, натомість розмістила малюнок поцілунку Путіна з дияволом, супроводивши це заголовком: «Воєнні злочини, заарештувати Путіна. Обвинувачення Міжнародного кримінального суду. Відповідь Москви: “Це туалетний папір”».

 

Румунська Informatia Zilei розмістила новину про Путіна в підвалі, під місцевими новинами, із заголовком: «Ордер на арешт Путіна, видано Міжнародним кримінальним судом».

Продовження читайте тут.

Фото: Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3311
Читайте також
11.05.2023 17:42
Сергій Чернявський
для «Детектора медіа»
1 785
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду