Євросоюз: Ордер на арешт Путіна є початком притягнення Росії та її лідерів до відповідальності за війну і злочини

Євросоюз: Ордер на арешт Путіна є початком притягнення Росії та її лідерів до відповідальності за війну і злочини

24 Березня 2023
1185
24 Березня 2023
13:30

Євросоюз: Ордер на арешт Путіна є початком притягнення Росії та її лідерів до відповідальності за війну і злочини

1185
В ЄС підтвердили свою підтримку розслідувань, які проводить прокурор МКС в Україні, і привітали створення Міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України.
Євросоюз: Ордер на арешт Путіна є початком притягнення Росії та її лідерів до відповідальності за війну і злочини
Євросоюз: Ордер на арешт Путіна є початком притягнення Росії та її лідерів до відповідальності за війну і злочини

Видача Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини РФ Марії Львової-Бєлової є початком процесу притягнення до відповідальності Росії, її лідерів та всіх відповідальних осіб за вчинені в Україні злочини та звірства.

Про це йдеться у заяві Євросоюзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, передає «Укрінформ».

У Євросоюзі наголосили, що злочини, скоєні Росією проти України та її народу, «не залишаться безкарними». ЄС повністю підтримує зусилля України та міжнародної спільноти, «включаючи створення належного механізму переслідування злочину агресії, який викликає занепокоєння міжнародної спільноти загалом».

«У цьому контексті ми беремо до уваги рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) від 17 березня 2023 року про видачу ордерів на арешт Володимира Путіна, президента Росії, а також Марії Львової-Бєлової, уповноваженого з прав дитини при президенті Рф. Ми розглядаємо це рішення МКС як початок процесу притягнення Росії, її лідерів та всіх відповідальних осіб до відповідальності за злочини та звірства, які вони наказують, дозволяють або вчиняють в Україні», — йдеться у заяві.

Також в ЄС підтвердили свою підтримку розслідувань, які проводить прокурор МКС в Україні, привітали створення Міжнародного центру з переслідування злочину агресії проти України і закликали всі його держави-учасниці до повної співпраці.

Вітаючи публікацію Комісією ООН доповіді про російські злочини в України, в ЄС також закликали ОБСЄ та її держави-учасниці «продовжувати використовувати всі наявні інструменти ОБСЄ для притягнення винних до відповідальності».

Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини. 

Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Згодом генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

Генеральний прокурор України Андрій Костін на своїй фейсбук-сторінці назвав цю подію «історичним рішенням для України та всієї системи міжнародного права» і подякував особисто Прокурору МКС Каріму Хану.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачі його у розпорядження суду. 

19 березня міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо він з'явиться на німецькій території.

Південно-Африканська Республіка заявила, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо той відвідає, як заплановано, країну в серпні під час саміту БРІКС. Згодом глава МЗС країни заявила, що ПАР розгляне своє законодавство та проконсультується з російською стороною через ордер на арешт Путіна.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1185
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду