«Радянська» риторика й фотографії з обіду. Що писали китайські та світові медіа про візит Сі Цзиньпіна до Росії

«Радянська» риторика й фотографії з обіду. Що писали китайські та світові медіа про візит Сі Цзиньпіна до Росії

23 Березня 2023
1870
23 Березня 2023
14:18

«Радянська» риторика й фотографії з обіду. Що писали китайські та світові медіа про візит Сі Цзиньпіна до Росії

1870
Огляд державних і англомовних ЗМІ Китаю, а також преси з Європи, Америки та Азії.
«Радянська» риторика й фотографії з обіду. Що писали китайські та світові медіа про візит Сі Цзиньпіна до Росії
«Радянська» риторика й фотографії з обіду. Що писали китайські та світові медіа про візит Сі Цзиньпіна до Росії

В Австрії місцева Kurier вийшла із заголовком на першій шпальті «Сі та Путін зміцнюють своє "стратегічне партнерство"».

 

Британська Financial Times використала те ж «протокольне» фото, однак дала таку назву статті: «Згуртувалися. Сі підтримав Путіна щодо України».

 

Італійська Corriere della Sera вважає, що «Путін довіряє плану Сі». Підзаголовок: «Договір про модель миру. Російського лідера запросили до Пекіна». Фотографію із зустрічі використали незвичну.

 

Таку ж світлину використали в редакції Il Manifesto. У заголовку пішли ще далі: «Де-факто пара. Сі та Путін підписують основу переговорної угоди, триває робота над телефонною розмовою Сі із Зеленським. Але війна триває, Лондон відправить збіднену ураном зброю».

 

Румунська Informatia Zilei вирішила полякати своїх читачів: «Росія і Китай готуються спільно правити світом. Президент Китаю: "Ми найбільші сусідні держави та стратегічні партнери"».

 

По-німецьки стримано подала цю новину на першій шпальті Frankfurter Allgemeine: «Путін хоче активізувати відносини з Китаєм». Обійшлися без фотографії.

 

А от американська The Washington Post винесла нагору першої шпальти ще одну протокольну фотографію із зустрічі (зверніть увагу, як її підписано — ім’я фотографа, агенція, а також те, що це «кремлівський пул»). У заголовку автор зосередився на новинах, які зацікавлять передусім американську аудиторію:  «США: Китайські фірми, які надсилають зброю, потраплять під санкції». Підпис під фото: «Голова Китаю Сі Цзіньпін і президент Росії Володимир Путін зустрічаються в Кремлі в Москві на другий день триденного саміту, на якому лідери досі зосереджувалися переважно на підписанні угод про стратегічне та економічне співробітництво».

 

New York Times іде в заголовку далі: «Сі та Путін зміцнюють відносини — проти Заходу. Зв'язування економік для протидії санкціям».

Повторює цю тезу Wall Street Journal: «Зустріч Путіна та Сі демонструє невпинний виклик Заходу». Підпис під фото: Сі Цзіньпін і Володимир Путін у вівторок виголосили тост за поглиблення зв’язків між своїми країнами на фото з російських державних ЗМІ». Тут світлина не обрізана знизу, видно, що тост виголосили під час урочистого обіду.

 

Мексиканська Diario 24 Horas теж написала про тости: «Тости в Кремлі. Президенти Китаю Сі Цзіньпін і Росії Володимир Путін продовжили святкувати свій стратегічний альянс і нову еру проти посилення тиску Заходу. Вони навіть обговорили мирний план щодо розблокування конфлікту з Україною».

 

Англомовна Gulf News із Об’єднаних Арабських Еміратів наводить іще одну фотографію двох лідерів із підписаними документами й такий заголовок: «Путін: пропозиція Китаю може допомогти припинити конфлікт. Лідери наголошують, що в ядерній війні переможців немає».

 

Японська Mainichi Shimbun пише про «Спільну заяву лідерів Китаю та Росії».

 

Китайська China Daily (найбільша англомовна газета Китаю) присвятила новині найбільше площі на першій шпальті, ще й продовження на внутрішніх сторінках. Заголовок повідомляє: «Лідери закликають до мирних переговорів щодо України. У спільній заяві йдеться про необхідність дотримання принципів Статуту ООН». Ця газета фактично контрольована відділом пропаганди Комуністичної партії Китаю.

 

А офіційне видання самої Комуністичної партії Китаю Rénmín Rìbào (нам більш звичне найменування «Женьмінь Жибао») присвятило події всю (!) першу шпальту.

 

Macau Daily Times під заголовком «Поштівка з Москви» та офіційною фотографією розповідає, що «візит президента Сі до Москви та його представлений мирний план щодо конфлікту в Україні розцінюють як великий крок уперед до більшої ролі Китаю у світових справах». Макао, нагадаємо, з 1999 року — спеціальний адміністративний район КНР.

 

Jiefang Daily — це газета Шанхайського комітету Комуністичної партії Китаю. Заголовок та лід про зустріч інформують таким чином: «Сі Цзіньпін провів переговори з Путіним у Кремлі та досяг багатьох нових і важливих консенсусів, поглиблюючи всеосяжне стратегічне партнерство та координацію в нову еру. Відносини між Китаєм і Росією з часом стали міцнішими, демонструючи більш практичні, більш стратегічні риси. Довгострокова добросусідська дружба між Китаєм і Росією не зміниться за одну мить». Тим читачам, хто жив за радянських часів, ця риторика має бути знайомою.

 

Англомовна гонконзька South china morning post набагато стриманіше пише, що «Китай має намір розширювати торгівлю та інвестиції з Росією. Сі запрошує Путіна на третій форум “Один пояс, один шлях”, який відбудеться наприкінці цього року, адже лідери проголошують єдність». Слід зауважити, що Гонконг — другий спеціальний адміністративний район Китаю.

Головне фото: Getty Images

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1870
Читайте також
15.07.2023 19:12
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 498
11.05.2023 17:42
Сергій Чернявський
для «Детектора медіа»
1 816
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду