Перші шпальти видань Великої Британії — про відставку голови Бі-бі-сі

Перші шпальти видань Великої Британії — про відставку голови Бі-бі-сі

30 Квітня 2023
3110
30 Квітня 2023
09:00

Перші шпальти видань Великої Британії — про відставку голови Бі-бі-сі

3110
Відставка голови BBC Річарда Шарпа потрапила на перші сторінки кількох газет.
Перші шпальти видань Великої Британії — про відставку голови Бі-бі-сі
Перші шпальти видань Великої Британії — про відставку голови Бі-бі-сі

Голова Британської телерадіомовної корпорації (Бі-бі-сі) Річард Шарп оголосив 28 квітня про відставку після розслідування, яке виявило, що він порушив правила призначення на державну посаду, не розкривши свою участь в організації приватного кредиту для тодішнього прем’єр-міністра Бориса Джонсона на суму £800 тисяч. Про це повідомляє Бі-бі-сі. На подію відреагували провідні британські газети.

Financial Times: «Шарп пішов із Бі-бі-сі через кредит Джонсону. Сунак наполягає на припиненні політичних призначень. Заклик до бездоганного процесу відбору». Газета пише, що майбутній глава Бі-бі-сі порушив правила у відносинах із тодішнім прем'єр-міністром Борисом Джонсоном перед своїм призначенням. У випуску за вихідні видання зосереджується на закликах до прем'єр-міністра Ріші Сунака забезпечити «бездоганний» процес призначення голови Бі-бі-сі та припинити обирати кандидатів на основі їхніх політичних уподобань.

The Guardian: «Керівник Бі-бі-сі залишає свою посаду, оскільки скандал навколо торі розростається». Газета пише про тиск, із яким зіткнувся Сунак після відставки голови Бі-бі-сі Річарда Шарпа, від якого вимагають, щоб він припинив призначення консерваторів на ключові посади в Бі-бі-сі. Рішення Шарпа піти з посади сталося після розслідування, яке дійшло висновку, що він не згадав про два потенційних конфлікти інтересів, коли подавався на роботу. Консервативна партія також перебуває під тиском, пише газета. Критики торі кажуть, що вона «підірвала телекомпанію, наповнивши її друзями». Відповідно до статуту Бі-бі-сі, тимчасовим головою має бути один із семи невиконавчих директорів правління. Найвибуховішим варіантом для Сунака був би Роббі Гібб, колишній журналіст Бі-бі-сі, який став директором із комунікацій Терези Мей, коли вона була прем’єр-міністеркою. Уряд Джонсона призначив його до засідання правління Бі-бі-сі як директора, і він неодноразово критикував упередженість корпорації проти Brexit і торі. Найпростішим варіантом було би дати посаду серу Деймону Буффіні, заступнику голови, якому доручено покращити комерційну ефективність Бі-бі-сі. Іншим кандидатом є сер Ніколас Серота, голова ради мистецтв Англії. Відставка Шарпа відбулася в непростий час для мовника, який зіткнувся з фінансовою кризою після 13 років скорочення фінансування за уряду консерваторів. Цього тижня депутати розкритикували Бі-бі-сі за надто повільний відхід від традиційних телевізійних і радіоканалів у бік цифрового майбутнього, попередивши, що конкуренти, такі як Netflix, ризикують зробити Бі-бі-сі неактуальним.

  

Daily Express: «Бі-бі-сі має вжити заходів, щоби змусити Лінекера замовкнути». Газета повідомляє про реакцію на відставку пана Шарпа та критикує Гарі Лінекера за твіти про цю проблему. Після новин про відставку голови Бі-бі-сі ведучий «Матчу дня» заявив, що призначення нового голови Бі-бі-сі не може робити чинний уряд. Лінекер сказав: «Голова Бі-бі-сі не повинен обиратися нинішнім урядом. Ні зараз, ні колись». Високопоставлений інсайдер сказав, що перегляд принципів поведінки співробітників Бі-бі-сі в соціальних мережах зупинить такі коментарі. Погляди Гарі Лінекера підтримали члени парламенту від Лейбористської партії. The Express стверджує, що, за словами депутатів-торі, «Бі-бі-сі має вжити заходів, щоби змусити Лінекера замовкнути».

 

The I: «Співробітники Бі-бі-сі святкують відставку голови».

  

The Independent: Голова Бі-бі-сі залишає посаду через 800 тисяч фунтів стерлінгів. Розслідування «Готівка для позики Бориса» виявило, що він неналежним чином повідомив про допомогу для тодішнього прем’єр-міністра, коли подавав заявку на роботу в Бі-бі-сі.

Колаж: Микола Шиманський / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3110
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду