detector.media
Сергій Чернявський
для «Детектора медіа»
20.03.2023 11:49
Що писали європейські медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 1
Що писали європейські медіа на перших шпальтах про ордер на арешт Путіна. Частина 1
Понад 60 медіа з 26 країн вийшли із заголовками про ордер на арешт Путіна на перших сторінках.

Понад 60 медіа з 26 країн вийшли із заголовками про ордер на арешт Путіна на перших шпальтах. І якщо у Великій Британії або США про це проінформували одразу кілька видань, то в австрійських ЗМІ ця новина два дні у передовицях не з’являлася взагалі. З неєвропейських країн G-20 проінформували про подію на своїх перших сторінках видання з Бразилії, Індії, Аргентини, Мексики, Канади, Японії. Найбільше таких новин було в Італії, найменше — у Франції, однак там перші шпальти розповідають про протести проти пенсійної реформи.

Це перша частина огляду. Другу читайте тут.

Шотландська газета The Scotsman у суботньому випуску пише: «Розшукується: Ордер на арешт Путіна» та наводить підпис під фото: «Міжнародний кримінальний суд відкрив новий рівень… видавши ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна за воєнні злочини»

 

The Observer на першій шпальті наводить велике фото Путіна в Криму під рубрикою «Розшукується» і з підписом: «Володимир Путін учора в центрі дитячої творчості в Криму. Ордер на арешт МКС може вплинути на його можливість відвідувати потенційних союзників». Заголовок до статті такий: «Світові лідери підтримали суд за звинуваченням Путіна у воєнних злочинах».

 

The Daily Telegraph обійшовся без фотографії на першій шпальті, однак стаття під заголовком «Ордер на арешт Путіна за воєнні злочини» займає найбільше місця. Підзаголовок пояснює: «Міжнародний кримінальний суд звинуватив президента у викраденні українських дітей».

 

The Independent під повідомленням про життя королівської родини розмістила статтю під заголовком: «Розшукується за воєнні злочини... і викрадення дітей України. Міжнародний кримінальний суд видав надзвичайний ордер на арешт Володимира Путіна».

 

The Guardian присвятила цій події невеличкий текст у підвалі першої шпальти, однак із продовженням на внутрішніх сторінках. Заголовок: «МКС видав ордер на арешт Путіна за воєнні злочини».

 

Газета I weekend (щоденний додаток до Independent) інформує: «Видано ордер на арешт Путіна через звинувачення у воєнних злочинах».

 

Ірландська Irish Examiner у замітці на першій шпальті повідомляє: «Міжнародний суд видав ордер на арешт Путіна».

 

Північноірландський випуск Daily Mirror присвятив цій події нижню половину першої шпальти й найбільшим кеглем інформує: «Розшукується. Видано ордер на арешт Путіна через викрадення українських дітей».

 

Одна з провідних бельгійських газет De Standaard розмістила заголовок «Міжнародний кримінальний суд вимагає арешту Путіна» у невеликому блоці під статтею про медичні татуювання.

 

Данська MJP натомість вирішила зробити це головною темою випуску й опублікувала світлину озброєних людей на тлі великого портрета Путіна на будівлі із кричущим заголовком «Полювання на Путіна вступило в нову фазу». Лід інформує: «Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Водночас Данія пропонує направити в Україну групу криміналістів для ідентифікації можливих жертв воєнних злочинів».

 

Французька Le Monde теж зробила портретну світлину Путіна центральною на першій шпальті, супроводивши її інформацією: «Міжнародний арешт Путіна. Міжнародний кримінальний суд (МКС) порушив це провадження в п'ятницю, 17 березня. Президента Росії звинувачують у воєнних злочинах в Україні.  Москва, яка не визнає МКС, вважає рішення "нікчемним" і "безглуздим"».

 

Італійська La Stampa пішла ще далі: найбільше фото (Путін на тлі військових), центральне місце на першій шпальті й найбільший заголовок: «Військовий злочинець. Міжнародний кримінальний суд: Путіна заарештувати — він винен у депортації дітей».

 

Так само і La Repubblica: плакат із закривавленим портретом Путіна в руках протестувальника, заголовок — «Воєнні злочини, заарештувати Путіна. Ордер МКС за депортацію українських дітей. Карла Дель Понте: “Якщо він покине Росію, то опиниться в камері”».

 

Ще одна італійська газета Corriere della Sera подає на першій шпальті заголовок: «Ордер на арешт Путіна. Рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Задокументованих випадків понад 600. Зеленський: “Це історичний факт”». Продовження матеріалів — на внутрішніх сторінках.

Італійська ж Metro пише: «Ордер на арешт. Запит Міжнародного кримінального суду спрацьовує. Гнів Кремля».

 

Il Manifesto наводить ту ж розтиражовану фотографію російського диктатора, супроводжуючи її таким текстом: «Викрадач дітей. Міжнародні ордери на арешт президента Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової, які за благодійність видавали депортацію неповнолітніх з окупованих територій. Київ вітає “історичне рішення” Кримінального суду у Гаазі. Москва знизує плечима та просто чекає Сі Цзіньпіна».

 

Заголовок Il Giornale оформлений у стилі Дикого Заходу й повідомляє: «Розшукується». Підзаголовок: «Ордер на арешт Путіна. Депортація українських дітей».

 

Avvenire теж зробила цю новину головним матеріалом першої шпальти. Заголовок і текст інформують: «Путін — крадій дітей. Факт: звинувачення президенту Росії у прямій відповідальності за депортацію 16 тисяч неповнолітніх з України задокументовано. Міжнародний кримінальний суд видає ордер на арешт за воєнні злочини».

 

La Regione Svizzera обійшлася без фото, натомість розмістила малюнок поцілунку Путіна з дияволом, супроводивши це заголовком: «Воєнні злочини, заарештувати Путіна. Обвинувачення Міжнародного кримінального суду. Відповідь Москви: “Це туалетний папір”».

 

Румунська Informatia Zilei розмістила новину про Путіна в підвалі, під місцевими новинами, із заголовком: «Ордер на арешт Путіна, видано Міжнародним кримінальним судом».

Продовження читайте тут.

Фото: Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY