Бабченко закликав не повертати Росію в ПАРЄ

Бабченко закликав не повертати Росію в ПАРЄ

9 Жовтня 2018
1797
9 Жовтня 2018
13:38

Бабченко закликав не повертати Росію в ПАРЄ

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1797
Учора, 8 жовтня, Аркадій Бабченко виступав у Парламентській асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, наші ЗМІ жодного слова про це не написали. Це був захід на полях ПАРЄ (сайд-івент) під назвою «Як Росія переслідує журналістів за кордоном». Його організували Кримська правозахисна група і Центр інформації про права людини. Ділюся онлайн-нотатками з дискусії.
Бабченко закликав не повертати Росію в ПАРЄ
Бабченко закликав не повертати Росію в ПАРЄ

Віце-президент ПАРЄ Володимир Ар’єв (голова української делегації в ПАРЄ) відкрив захід Кримської правозахисної групи і Центру інформації про права людини, присвяченого переслідуванню свободи слова з боку Російської Федерації. Він передав слово голові Центру інформації про права людини Тетяні Печончик. Вона докладніше представила учасників заходу. Передала слово російському журналісту Аркадію Бабченку, на якого планувався замах на вбивство. Він сказав, що насправді те, що ми говоримо про свободу слова – це наслідок того, чим Росія є сьогодні. Головне – міжнародній спільноті усвідомити, що таке путінська Росія.

«Даля Грібаускайте, президент Литви, сказала якось, що світ не зумів протидіяти новим видам гібридної війни, – нагадав Аркадій Бабченко. – Я з нею згоден. Завтра (9 жовтня) буде голосування, чи давати Росії свободу слова в Криму. Не давайте. Не пускайте її в Раду Європи. Бо вона веде проти всього світу війну. Вона почала вести таку війну, якої досі не було. Геббельс заздрить у труні».

«СБУ вдалося врятувати моє життя. Після того, як мене намагалися вбити, почалося цькування, якого не було раніше. Мене і раніше цькували. Але зараз це безпрецедентно. Керує цим Євгеній Пригожин, близький до Путіна . Є підстави вважати, що він організовував моє вбивство. Мене намагалися вбити не тому, що я Аркадій Бабченко, а це був теракт для дестабілізації ситуації в Україні. В один день намагалися вбити і ще одного біженця», – сказав Бабченко.

На думку Аркадія Бабченка, за вбивством Орхана Джемаля та іншими подіями стоїть близький до російської держави фонд, який організовує тероризм у світі. І це дає підстави говорити, що Росія як держава сама організовує терор по всьому світі.

Бабченко припустив, що наступною жертвою Росії може бути Білорусь, і на цьому Росія не зупиниться. Треба цьому протистояти, вважає він, треба не допустити повернення Росії до ПАРЄ. Умиротворення диктаторів – це марна справа, про що свідчить історія.

Далі виступала Ірина Сєдова, кримська журналістка, яка зараз живе в Києві. Вона розповіла про те, як їй загрожували за правдиву розповідь у Керчі про те, як Росія захоплювала півострів, і активісти переслідували її в Криму. Вона після анексії була змушена виїхати з країни. Вона розповіла про порушення прав людини в Криму, зокрема, про призов до російської армії з півострова. Ті, хто не згоден, зазнають переслідувань. Активістів переслідують за пости у Фейсбуці, наприклад, одного переслідують зате, що він обізвав «казаків». Росія вдала, що «казаки» – це соціальна група, й автору посту загрожує кримінальне переслідування. Ірина Сєдова закликала всі міжнародні організації звернути увагу на переслідування громадян у Криму.

Тетяна Печончик, голова Центру інформації про права людини, розповіла історію Миколи Семени, кримського журналіста, якого засудили на два з половиною роки умовного терміну за дискусійну колонку на сайті «Радіо Свобода». Він потребує лікування, у нього проблеми зі здоров'ям. Однак РФ не випускає його з півострова для лікування. На заході поширили звернення до міжнародних організацій втрутитися в ситуацію.

На заході також презентували і мою книжку «Пресувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму» англійською й українською мовами. Я під час виступу, серед іншого, звернув увагу присутніх, що та жахлива картинка переслідувань журналістів з боку РФ стане характерною і для Європи, якщо не зупинити агресора. Я підтримав Бабченка, закликавши не повертати Росію в ПАРЄ.

Організатори заходу також зустрілися з новим комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович, із якою обговорили поточну ситуацію з правами людини в Криму та можливості міжнародних організацій отримати доступ до окупованого півострова.

Фото: Юрій Луканов, Тетяна Печончик

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1797
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду