Микола Семена потребує медичної допомоги та має виїхати до Києва – Людмила Денисова

Микола Семена потребує медичної допомоги та має виїхати до Києва – Людмила Денисова

7 Вересня 2018
2743

Микола Семена потребує медичної допомоги та має виїхати до Києва – Людмила Денисова

2743
Український омбудсмен звернулася до ОБСЄ та уповноваженого в РФ з прав людини з проханням посприяти виїзду кримського журналіста на лікування
Микола Семена потребує медичної допомоги та має виїхати до Києва – Людмила Денисова
Микола Семена потребує медичної допомоги та має виїхати до Києва – Людмила Денисова

Про це повідомляється на сайті уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

«Семена - один з найяскравіших та найдосвідченіших кримських журналістів, заслужений журналіст України, лауреат премії Андрія Сахарова «За журналістику як вчинок», автор кількох книг та тисяч статей для багатьох видань. Його позбавили найдорожчого - писати, але зараз мене турбує стан його здоров’я: він має захворювання хребта і серця» - йдеться у заяві Денисової. Вона також повідомила, що Київський інститут нейрохірургії надіслав політв’язню офіційне запрошення, а сам журналіст звернувся до управління кримінальної інспекції ФСВП Росії в Сімферополі з проханням дозволити йому виїхати на лікування. Проте омбудсмен вважає, що існують ризики, що йому відмовлять

Денисова направила листа з цього приводу представнику ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлему Дезіру та уповноваженому в РФ з прав людини Тетяні Москалькової.

Нагадаємо, що у квітні 2016 року російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени через статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ». Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя оголосив вирок кримському журналісту Миколі Семені. Журналісту призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

18 грудня 2017 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму пом'якшив вирок журналістові Миколі Семені в частині додаткового покарання. Мова йде про заборону займатися публічною діяльністю два роки, а не три, як було раніше в попередньому рішенні суду.

Сам журналіст стверджував, що в своїх матеріалах він реалізовував право на «вільне вираження думки».

МЗС України, Держдепартамент США, Євросоюз і ряд міжнародних організацій засудили винесений Миколі Семені вирок.

Також, представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлем Дезір у ході експертної конференції ОБСЄ «Посилення свободи і плюралізму ЗМІ в Україні під час конфлікту в Україні та навколо неї» закликав негайно звільнити українців Стаса Асєєва, Романа Сущенка, Миколу Семену та Олега Сенцова, ув’язнених в Росії та на окупованих РФ територіях України.

Фото: Антон Наумлюк (РFE/RL)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2743
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду