13 січня парламент розгляне відсторонення Шевченка

12 Січня 2012
8939
12 Січня 2012
11:31

13 січня парламент розгляне відсторонення Шевченка

8939
13 січня парламент розгляне відсторонення Шевченка

13 січня Верховна Рада розгляне питання про відкликання з посади голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка. Рішення включити це питання до порядку денного депутати ухвалили 12 січня.

 

Заступник голови комітету Олена Бондаренко повідомила депутатам, що рішення про висловлення недовіри Андрію Шевченку комітет прийняв через «фактичний розвал роботи комітету», спроби політизувати діяльність комітету та «підім'яти» під себе секретаріат комітету, зловживання службовим становищем та перевищення повноважень, систематичне прийняття одноосібних рішень та спроби видати їх за колегіальні.

 

«Мабуть спроби фальшувати директиви притаманна не тільки лідерці БЮТ, а ще й деяким членам її фракції. Ось і пан Шевченко свою особисту переписку робив не на бланках депутата, а на бланках комітету. Це призводило до плутанини в секретаріаті Ради, і юристи губились у тому, де справжні рішення комітету, а де особиста думка депутата», - переконувала Олена Бондаренко.

 

Також вона звинуватила Андрія Шевченка у «перешкоджанні роботі інших депутатів»: «Від зволікання у комітеті з розглядом окремих законопроектів до безвідповідального "я забув" внести законопроект депутатів на сесію, що фактично призводило до анулювання законопроекту».

 

Окрім цього, за її словами, голова комітету приховував від колег кореспонденцію комітету: «Серед останніх - рішення у справі програми "Гроші", коли до комітету надійшов лист-скарга про порушення "1+1" норм законодавства моралі та етики. І тільки завдяки ЗМІ через півтора місяці виявилось, що така скарга була. Виявилось, що пан Шевченко з невідомих причин її нікому не показав, тобто приховав від комітету та потай передав на канал».

 

Однак перший заступник голови регламентного комітету ВР і заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Сас повідомив, що єдиною підставою для висловлення недовіри Андрію Шевченку, наведеною в протоколі засідання Комітету з питань свободи слова та інформації, було нескликання трьох засідань комітету.

 

Втім, Андрій Шевченко наголосив, що засідання відбуваються, останні - 16 листопада, 30 грудня та 11 січня. «Вчора у нас був кворум, і всі рішення ухвалювались одноголосно», - додав він.

 

Водночас він заявив, що рішення про висловлення йому недовіри ухвалювали представники провладних фракцій: «Це рішення, яке зараз подається як рішення комітету, ухвалювалось депутатами, які належать до більшості. Жодного представника опозиції не було під час розгляду цього питання. У нас 11 членів комітету, з них 6 - представники фракції більшості, у них є кворум і можливість ухвалювати будь-які рішення».

 

Також у відповідь на звинувачення пані Бондаренко Андрій Шевченко зазначив, що почув стільки нового про себе, що тепер його треба було б заарештувати і помістити у камеру Качанівської колонії «суворого режиму» або «навіть на розстріл».

 

На думку Сергія Саса, питання про відкликання Андрія Шевченка з посади перед винесенням до сесійної зали мав розглянути регламентний комітет: «Треба, щоб комітет з регламенту виконав доручення голови Верховної Ради і визначив, чи справді не було трьох запланованих засідань комітету. В іншому випадку ми розглядаємо цей факт як акт переслідування опозиції та черговий акт репресій та позбавлення її контрольних функцій у парламенті».

 

Однак віце-спікер Адам Мартинюк наголосив, що не бачить порушень регламенту, адже законодавчі норми «дають право будь-якому комітету у будь-який час відкликати з посаду голову». «Це рішення приймається більшістю. А які мотиви - це вже справа комітету. У законі чітко не сказано, через що може бути висловлена недовіра», - вважає пан Мартинюк. Також він запевнив, що в разі, якщо 13 січня Рада проголосує за відсторонення пана Шевченка, то опозиція повинна запропонувати іншу кандидатуру на посаду голови на розгляд парламенту.

 

Нагадаємо, 22 грудня 2011 року Комітет з питань свободи слова та інформації висловив недовіру своєму голові Андрію Шевченку. За це проголосували шестеро членів комітету з дев'яти присутніх (Олена Бондаренко, Володимир Ландік, Микола Баграєв, Орест Муц, Олексій Федун з фракції Партії регіонів та Олександр Голуб з фракції Компартії). Представники опозиції - Олександр Абдуллін і Олена Кондратюк з фракції «БЮТ-Батьківщина» та Юрій Стець з фракції НУ-НС - перед голосуванням залишили залу. Ще один член комітету, бютівець Віктор Уколов не був присутній на засіданні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8939
Читайте також
22.12.2011 10:37
«Экономические известия»
12 558
22.12.2011 08:44
Юлия Рябчун, «Коммерсантъ. Украина»
11 141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду