Нацрада призначила перевірки «Штепселю» і компанії. «Французька модель» Куруса не спрацювала

16 Вересня 2009
20466
16 Вересня 2009
16:05

Нацрада призначила перевірки «Штепселю» і компанії. «Французька модель» Куруса не спрацювала

20466
Нацрада призначила перевірки «Штепселю» і компанії. «Французька модель» Куруса не спрацювала

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 16 вересня прийняла рішення призначити планові та позапланові перевірки телерадіокомпаній, що мовлять у багатоканальних цифрових мережах.

 

Перевірці підлягають 10 телекомпаній, що виграли конкурс на місця в цифровому мультиплексі MX-4: ТОВ «Інтер-ківар» («Штепсель»), ТОВ «Векта-плюс» («Класика»), ТОВ «Мирей» («Котигорошко»), ТОВ «Емпаєр Бізнес Брокерс - Україна» («5:0»), ТОВ «Лайкс» (К), ТОВ «Ді.Ком» («Мандрівник»), ЗАТ «Телеодин» (М2), ТОВ «Футурама» («Берегиня»), ТОВ «УНІАН-ТБ» (УНІАН-ТБ), ТОВ «Дотюей» («Цукор»). «Це планові перевірки, оскільки за рік діяльності ми обов'язково перевіряємо компанії», - уточнила член Нацради Тетяна Лебедєва.

 

Позаплановій перевірці підлягають провайдер цифрового мультиплексу MX-4 ТОВ «Українська цифрова телемережа», провайдер мультиплексу MX-6 (DVB-H, мобільне мовлення) ТОВ «Телерадіокомпанія "Етер"», а також провайдери, які отримали ліцензії в рамках цифрового експерименту в Києві: ТОВ «Гамма-консалтинг», ТОВ «Телерадіокомпанія "Експрес-інформ"» і ДП «Ера-продакшн».

 

Під час обговорення цього питання на засіданні заступник голови Нацради Юрій Плаксюк висловив побажання, щоб звернули увагу на технічний бік експерименту: які зони, які вулиці, які мікрорайони в Києві можуть бачити перелік програм провайдера. Член Нацради Тетяна Лебедєва наголосила на тому, що при перевірці треба врахувати і ліцензійні зобов'язання мовників, і конкурсні умови.

 

«Також зверніть, будь ласка, увагу, чи виконала Національна рада і частотники свої зобов'язання щодо забезпечення частотним ресурсом для розбудови цифрової мережі: скільки виділено частотних присвоєнь і скільки реалізовано», - попросив представників апарату член Нацради Ігор Курус.

 

Час перевірок і відповідальних за них призначить в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко - тобто порядок проведення перевірки не змінився. Пан Мирошніченко заявив, що Національна рада щодня буде стежити за перебігом перевірки.

 

Нагадаємо, що Віктор Ющенко під час засідання Ради національної безпеки й оборони 11 вересня попросив Нацраду призначити засідання і розглянути питання непрозорих схем впровадження цифрового мовлення компаніями з MX-4, «керуючись національними інтересами». У відповідь в. о. голови Нацради Андрій Мирошніченко пообіцяв призначити перевірки всіх юридичних осіб, пов'язаних з «цифрою».

 

На брифінгу відповідальний секретар Національної ради Владислав Лясовський відзначив, що на розвиток цифрового телебачення і програму дій Нацради вплинули певні кризові явища. «На жаль, французька модель впровадження "цифри", про яку говорив Ігор Курус та інші колеги (поетапний варіант розвитку, коли спершу можливість мовити в цифрових мережах надається новим компаніям, а після цього підтягуються національні мовники) на сьогодні не спрацьовує. Певна кількість проблем вплинула на це. Безумовно, було важливо зустрітися на майданчику РНБО, обговорити і поставити нові завдання», - повідомив він.

 

За словами пана Лясовського позитивний крок у впровадженні цифри полягає в припиненні міжвідомчих суперечок. «Ми маємо спільні позиції з Мінтрансом, НКРЗ, Кабміном, РНБО і що найбільш важливо - з індустрією. Великою помилкою було те, що ми на першому етапі виключили телеканали з активної дискусії» - відзначив він.

 

Нині створюється робоча група, до якої увійдуть представники Мінтрансу, НКРЗ, Нацради і телекомпаній, яка доопрацює рішення РНБО. Про детальний план своїх дій щодо розвитку «цифри» члени Нацради зможуть повідомити на наступному брифінгу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20466
Читайте також
12.06.2008 15:50
«Детектор медіа»
30 434
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DVB-T-быть, без УЦТМ!
5350 дн. тому
ставлю еще бутылку, что не найдут указанные компании по юр.адресам!!!!
Эгус Кабулус
5350 дн. тому
Ставлю бутылку коньяка, что по результатам проверок «Штепсель», «Класика», «Котигорошко», «5:0», «К», «Мандрівник», «Берегиня», «УНІАН-ТБ» и «Цукор» найдутся объективные причины, почему у них нет эфирных аппаратных, сотрудников и техники...Скорее всего спишут на кризис. Лицензии их не лишат, разрешат выйти в эфир через год, или после разворота УЦТМом всеукраинской сети. А УЦТМ оправдают, ссылаясь на то, что частотнадзор плохо работает. Никто не пострадает, но и поручение гаранта как бы выполнится))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду