В Одеській області замість цифрового мультиплексу МХ-4 запустять МХ-2

20 Вересня 2008
16341
20 Вересня 2008
16:03

В Одеській області замість цифрового мультиплексу МХ-4 запустять МХ-2

16341
В Одеській області замість цифрового мультиплексу МХ-4 запустять МХ-2
Валерій Волков, керівник Одеського радіопередавального центру (ООРТПЦ), виступаючи на ІІ Міжнародному форумі «Цифрове мовлення в Україні»,повідомив, що в 70-й (з центром в Ізмаїлі) та 74-й (з центром в Сараті) зонах Одеської області завершено розбудову мережі цифрового телебачення. Мережу розбудовано силами ООРТПЦ за рахунок коштів розвитку Концерну РРТ, наголосив пан Волков, без координації дій із компанією-оператором цифрового мультиплексу МХ-4 – «УЦТМ». Вкладену суму пан Волков не назвав.
 
Нагадаємо, що цифрове телебачення в Україні мало стартувати із запуску мультиплексу МХ-4, оператором і провайдером якого є приватна компанія «УЦТМ». Директор «УЦТМ» Наталія Чобітько-Сапоненко також підтвердила «ТК», що компанія не може розпочати роботи з розбудови мережі. Причина: немає міжнародного погодження по частотах, виділених в експериментальних зонах. А без офіційних паперів не можна розпочати ані будівництво опор, ані оформлення угод з постачальниками обладнання.
 
За словами пана Волкова, цифрове мовлення в Україні розпочнеться із запуску мультиплексу МХ-2 (НТКУ, «1+1», «Інтер», ІСТV, «5 канал», Новий канал, СТБ, ТРК «Україна», НТН), а не МХ-4.
 
Щодо цього аргументів у пана Волкова кілька: по-перше, канали МХ-4 не готові до запуску, по-друге, КРРТ наполягає на тому, що розбудоване державним коштом покриття мають використовувати передовсім державні канали, а Перший національний якраз мовить у МХ-2, і по-третє, не можна розпочинати цифрове мовлення з нових каналів, оскільки для розгортання мережі цифрового телебачення катастрофічно бракує вільного аналогового ресурсу. А так, переводячи в цифру «старі» канали, ми отримуємо вільні канали в аналогу, які в подальшому можна використовувати для розбудови цифрових мереж, вважає пан Волков.
 
Рішення Нацради щодо оператора цифрового мультиплексу МХ-2, чий функції, по суті, нині виконує ООРТПЦ, поки не прийнято. На 10 вересня зареєстровано заяви від «ММЦ-СТБ», «Гамма-Консалтинг», «УЦТМ», ТОВ «Пантонія», ТОВ ТРК «Етер» (усі – Київ) на провайдера МХ-2.  Концерн РРТ заявку до Нацради не подавав.
 
25 вересня в Одесі має відбутися тендер на постачання сет-топ-боксів ЦТБ для незахищених верств населення. На закупівлю соціальних декодерів Одеською ОДА виділено 2,5 млн. грн. Після проведення тендеру та визначення термінів постачання приймального обладнання, буде офіційно проголошено старт цифрового телебачення в Україні.
 
ІІ Міжнародний Форум «Цифрове мовлення в Україні» відбувся в Києві 19 вересня 2008 року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Міжнародної організації «International Media Support».  Організатори - Індустріальний телевізійний комітет, Незалежна асоціація мовників.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16341
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Радист
5698 дн. тому
Не знаю, кому отвечаю, но догадываюсь, что автору. Я воспроизвел только то, что слышал на форуме. Рассуждая далее логически можно предположить, что 4-й МХ уже "распределен" (об этом много писали), МХ-1 - "вещь в себе" (что в нем будет - ведомо только обитателям нескольких кабинетов Нацрады; с большой долей вероятности осмелюсь предположить, что его постигнет "судьба МХ-4). Принципы планирования сети под МХ-6 ближе к планированию мобильных, нежели телевизионных сетей, а поскольку КРРТ мобильной связью не занимается, то и нет смысла на него претендовать - опор не хватит. Поэтому КРРТ (предполагаю, что г-н Волков озвучил согласованное с руководством Концерна мнение) и намерено состредоточить усилия именно на МХ-2, 3, т.к. в них транслируются каналы с общенациональным покрытием (т.е. богатые и платежеспособные), и МХ-5, требующий довольно сложной системы доставки местных каналов в масштабах областей (напомню, что границы "зонового" деления по "Женеве-06" не совпадают с административными границами областей, на вещание в которых имеют лицензии ОДТРК). Что касается вообще необходимости в провайдере - Вы абсолютно правы. Никому, кроме Нацрады он не нужен.
радисту
5698 дн. тому
а почему отказ от провайдерства только для 2,3 и 5-го мультиплексов? а в остальных мультиплексах - что, пусть провайдер остается? или КРРТ не справится с пакетированием и строительством? я что-то не догнала революционности тезиса - скажите, а что кто-то на рынке сомневается в доцильности провайдера? он вообще кому-то нужен, кроме Нацсовета?
Радист
5698 дн. тому
Удивляет, что корреспондент, готовивший материал к публикации, не обратил внимания на один, на мой взгляд, фундаментальный тезис, прозвучавший в докладе г-на Волкова. Он предложил вообще отказаться от мифического посредника, коим является "провайдер программной услуги", для мультиплексов 2,3 и 5, и возложить эти функции на Концерн РРТ, который, по словам автора доклада, вполне способен сам обеспечить строительство сети и пакетирование программ. Учитывая, что функции "провайдера" в контексте цифрового эфирного ТВ в Законе о ТВ и РВ четко не определены, такой подход представляется достаточно обоснованным.
DoctoR
5699 дн. тому
КРРТ не надо подавать никаких заявок на оператора. Во-первых он имеет операторскую лицензию. Во-вторых лицензию оператора по закону выдает не Нацсовет а НКРЗ. И в третих, в т.н. "конкурсах", которые проводит Нацсовет, выдаются лицензии на провайдера, а вот кого туда Нацсовет впишет как оператора это вопрос уже к ним. Опыт выдачи лицензии на МХ-4 показал: накануне конкурса на МХ-4 Нацсоветом было заявлено (см. СМИ) о том, что оператором на МХ-4 будет КРРТ, а лицензию выдали той же УЦТМ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду