Нацрада змінить план розвитку телерадіопростору і залучатиме до розвитку «цифри» мобільних операторів

30 Грудня 2009
20658
30 Грудня 2009
15:27

Нацрада змінить план розвитку телерадіопростору і залучатиме до розвитку «цифри» мобільних операторів

20658
Нацрада змінить план розвитку телерадіопростору і залучатиме до розвитку «цифри» мобільних операторів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 30 грудня ухвалила за основу рішення про внесення змін до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору.

 

Як доповів член Нацради Ігор Курус, регуляторний орган отримав рекомендації парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, Кабміну, Президента і РНБО щодо плану.

 

З тексту документу вилучаються деякі неактуальні терміни, зокрема строки, які не були вчасно виконані. Значна частина змін у плані стосується цифрового телебачення, оскільки Нацрада зіткнулася з проблемою впровадження «цифри».

 

«Я змушений погодитися з моїм колегою Лясовським, що французька модель не спрацювала. Ми думали, що будемо співпрацювати з усіма органами державної влади, але так сталося, що за три роки ми маємо частотні погодження лише по одній зоні. І перший етап, грубо кажучи, завалений», - заявив Ігор Курус на брифінгу.

 

Згідно з планом, Нацрада розвиватиме ті цифрові зони, де наявні три сприятливі фактори: частотний ресурс, готовність органів місцевої влади забезпечувати незахищені верстви населення сет-топ-боксами і готовність телекомпаній платити за розповсюдження сигналу. Також, зважаючи на зобов'язання України до «Євро - 2012» дати глядачам доступ до high definition, передусім у містах, де з'являтимуться додаткові частоти, Нацрада розвиватиме стандарт HD.

 

Що ж до DVB-H (мобільного телебачення), то в пріоритеті розвиток цього стандарту у великих містах і на п'яти найбільших магістралях: Київ - Чоп, Київ - Харків, Київ - Донецьк, Київ - Сімферополь і Київ - Одеса.

 

Уперше, за словами Ігоря Куруса, в плані згаданий термін «цифровий дивіденд». «Для цифрового телебачення потрібно всього 650 частотних присвоєнь. Сьогодні телебачення займає 2500-3000 частот. Відтак, дві третини частотних присвоєнь вивільняються. У план ми вписуємо поняття цифрового дивіденда: ми вивільняємо частоти, але за умови, що мобільні оператори, які претендують на вільні присвоєння, братимуть участь у забезпеченні населення сет-топ-боксами», - пояснив він. Нагадаємо, що в Росії оператори мобільного зв'язку висловили готовність фінансувати перехід на цифрове мовлення, якщо їм дістануться вільні частоти.

 

Також у плані наголошується на тому, що завдання Національної ради - здешевити послугу «цифри» для мовника.

 

Остаточно зміни до плану будуть ухвалені на наступному засіданні, оскільки деякі члени Нацради мають свої зауваження до документу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20658
Читайте також
26.02.2010 09:00
Іван Омелянюк, для «Детектор медіа»
32 019
13.01.2010 10:45
Мар'яна Закусило
49 756
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду