Російської мови стало більше в рекламі, а української – менше в радіоефірі

5 Листопада 2012
5786
5 Листопада 2012
17:17

Російської мови стало більше в рекламі, а української – менше в радіоефірі

5786
Російської мови стало більше в рекламі, а української – менше в радіоефірі

Після ухвалення закону «Про засади державної мовної політики» в теле- та радіоефірах збільшилася трансляція російськомовної реклами, а також удвічі зменшився обсяг ведення програм українською мовою трьох радіокомпаній. Про це повідомила Національна рада з питань телебачення та радіомовлення на запит «Тиждень.ua».

 

Нацрада повідомила, що в результаті моніторингів загальнонаціональних теле- та радіоканалів у березні та жовтні цього року щодо обсягів мовлення українською та іншими мовами простежується, що в ефірі теле- та радіоканалів почали транслювати російськомовну рекламу.

 

«Якщо на телеканалах обсяг такої трансляції є незначним (менше 1% від загального обсягу всієї реклами), то на радіоканалах цей процес має більш активний характер (до 15% від загального обсягу реклами на окремих радіоканалах). До останнього часу в ефірі загальнонаціональних мовників розміщувалась виключно україномовна реклама, як того вимагало законодавство», - повідомляє Нацрада.

 

Прийняття мовного закону призвело до зменшення обсягів ведення радіопрограм українською мовою у два рази і більше в ефірі трьох загальнонаціональних радіокомпаній.

 

«Решта радіокомпаній зберігають обсяги ведення українською мовою на рівні своїх ліцензійних вимог (до 75% ведення програм українською мовою)», - зазначається у відповіді Нацради.

 

Попри це загальний обсяг ефірної трансляції україномовних програм на телебаченні (особливо з урахуванням субтитрування) майже не змінився, зазначається в повідомленні.

 

«Станом на жовтень 2012 року збільшення обсягів трансляції російськомовних програм відбувається за рахунок припинення субтитрування. Половина загальнонаціональних телекомпаній припинили субтитрування своїх програм, які транслюються з озвученням російською мовою», - зазначає Нацрада.

 

Нагадаємо, закон «Про засади державної мовної політики» було ухвалено 3 липня в редакції першого читання. Президент Віктор Янукович підписав цей закон 8 серпня.

 

Закон передбачає, що мовники визначають мову програм на власний розсуд. Відтак, Національна рада вилучила графу про мови з ліцензійної документації. Після цього низка телерадіокомпаній переоформили свої ліцензії, вилучивши графу «Мова».

 

Президент зібрав спеціальну робочу групу, яка вже розробила проект змін до закону. Зокрема, вона пропонує відновити частку української мови в загальнонаціональному ефірі на рівні не менше 75%

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5786
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
лінгвіст
4160 дн. тому
Одна з найстрашніших проблем нашого ефіру - це мовна шизофренія, тобто безсистемне, хаотичне чергування в теле- і радіопередачах української й російської мов з домінуванням останньої. Ця шизофренія породжує і підтримує суржик і готує поступовий перехід всього ефіру на російську. Треба категорично заборонити цю шизофренію. Її немає більше ніде в світі. Необхідно прийняти закон про захист української мови. А для передач мовами нацменшин виділити ОКРЕМИЙ час.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду