Нацрада прибере графу про мови з ліцензій мовників

14 Серпня 2012
11372
14 Серпня 2012
14:55

Нацрада прибере графу про мови з ліцензій мовників

11372
Зникнення української мови з українського теле- та радіоефіру - питання часу?
Нацрада прибере графу про мови з ліцензій мовників

Відповідно до закону «Про засади державної мовної політики» Національна рада з питань телебачення та радіомовлення скасує у бланку ліцензій графу «мови». Про це повідомив Голова Нацради Володимир Манжосов, відповідаючи на запитання «Детектор медіа»

 

Пан Манжосов повідомив, що Нацрада виконуватиме цей закон і у тримісячний термін має намір привести ліцензійну діяльність телекомпаній у відповідність до його вимог.

 

«Ми зараз вивчаємо те, що маємо зробити з цього приводу і якими будуть наші дії. Чи буде це рішення Національної ради, чи просто наказ голови. Але , як ми розуміємо, відповідно до цього закону буде скасовано у бланку ліцензії графа про мови. Крім того, ця норма буде скасована у заявних документах», - сказав він.

 

Також регулятор має намір запропонувати телекомпаніям переоформити ліцензію у тримісячний термін. «Ми повідомимо всі телекомпанії про те, що така норма є. І упродовж трьох місяців це буде зроблено безкоштовно. Далі, якщо ми правильно розуміємо закон, переоформлення буде проходити за звичайною формою і компанії будуть сплачувати нарахування», - зазначив Володимир Манжосов. Окрім цього він додав, що телекомпанії з цього приводу до Нацради ще не звертались.

 

Нагадаємо, керівний партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк наголошував на тому, що закон про мови передбачає тотальне переоформлення ліцензій на мовлення на підставах, не передбачених Законом про телерадіомовлення.

 

На думку пана Крайняка, зникнення української мови з українського теле- та радіоефіру «скоріш за все стане питанням часу»: «В комплексі з іншими встановленими Законом правилами, українська мова може повторити долю білоруської, якої більшість населення Білорусі не знає».

 

Закон «Про засади державної мовної політики» було ухвалено 3 липня в редакції першого читання, незважаючи на те, що до нього було подано понад 1000 поправок і тривав його розгляд у комітеті, про що після погоджувальної ради заявляв журналістам Володимир Литвин. Крім того, голосування за закон відбувалося з порушенням норм регламенту, про що заявили представники опозиції. При цьому фракція Литвина повним складом проголосувала за мовний законопроект.

 

Раніше Ганна Герман заявляла, що Віктор Янукович може накласти вето на закон «Про засади державної мовної політики», а також про те що, Янукович поділяє думку, що «мовний закон», прийнятий у нинішній редакції, буде розколювати суспільство.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон 31 липня, а Віктор Янукович - 8 серпня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11372
Читайте також
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
йцукен
4264 дн. тому
а выносить предупреждения за квоту языка перестанут?
Чюхонь
4265 дн. тому
Дайош тамбовскіє дєрєвні па всєй Украіне. І щі с лаптямі. І єссно язік блатняка і мата.
олійник
4265 дн. тому
"Русский чувак // 14.08.2012 18:14:47 Ещё бы музыкальные квоты в 50% укр. музыки отменили был бы вообще шоколад =) Думаю, вскоре так и будет. И это очень круто!" - када останутса тока русиш и инглиш, вот тада будит полнейший шиколад-мармелад-рафинад. Русский езык для высокай духовнай культурки, а англицкий - для науки да техницково прогресу
Вик
4265 дн. тому
Лживая недострана. Свободу здравому смыслу! И - русскому языку. А вы, свидомые, займитесь лучше украинским. Он обыдлячился за годы независимости, околхозился. Какой был раньше язык на ТВ! При СССР. Ошибка или нелитературное ударение никогда бы не просочилось в эфир: профессионалы работали. А теперь малограмотность подают как "вильный розвыток сучаснойи мовы". Скучно, господа, с необразованным ТВ. Им не веришь.
Віктор 29
4266 дн. тому
Скажете гоп через три місяці. І вибори нічого не змінять, їх просто сфальсифікують, звісно ж я прийду, проголосую, не за цих моральних виродків, але вони переможуть.
boss
4266 дн. тому
Не варто поспішати. За три місяці не буде а ні закону , а ні НАЦРАДИ .
Віктор 29
4266 дн. тому
Вражає з якою швидкістю впроваджують цей антиконституційний закон. п.с регіонали, де ваш обіцяний дешевий газ? Знову брати росіяни взули з харківськими угодами? Хоча на біса вам той газ, треба російську мову захищати її ж утискають.
Русский человек
4266 дн. тому
Ещё бы музыкальные квоты в 50% укр. музыки отменили был бы вообще шоколад =) Думаю, вскоре так и будет. И это очень круто!
Кркк
4266 дн. тому
Не "на якій мові", а "якою мовою". А решта все правильно.
xm....
4266 дн. тому
ну якщо навіть палкі шанувальники мови не можуть грамотно написати заголовок про це у профільному виданні, то про що ми тут так багато говоримо. Слово "ліценцій" - це на якій мові?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду