Юрій Гнаткевич пропонує друкувати українською половину накладу ЗМІ, якщо є понад 50 тисяч примірників

24 Жовтня 2012
4473
24 Жовтня 2012
12:17

Юрій Гнаткевич пропонує друкувати українською половину накладу ЗМІ, якщо є понад 50 тисяч примірників

4473
Нині в Україні понад 90% загального накладу газет і майже всі журнали виходять російською мовою – народний депутат
Юрій Гнаткевич пропонує друкувати українською половину накладу ЗМІ, якщо є понад 50 тисяч примірників

Народний депутат Юрій Гнаткевич (фракція «БЮТ - Батьківщина») хоче, щоб друковані ЗМІ друкували половину свого накладу державною мовою, якщо цей наклад становить понад 50 тисяч примірників. Відповідний законопроект № 11360 про внесення змін до Закону України «Про засади державної мовної політики» про мову друкованих засобів масової інформації зареєстрований у парламенті.

 

Юрій Гнаткевич пропонує внести зміни до Закону України «Про засади державної мовної політики», а саме п. 6 ст. 24 «Мова друкованих засобів масової інформації і видавництв» викласти у такій редакції: «Мова друкованих засобів масової інформації визначається їх засновниками відповідно до установчих документів. У зареєстрованих державними органами згідно з чинним законодавством друкованих засобах масової інформації, що обслуговують потреби  національних меншин, можуть використовуватися також мови національних меншин. Якщо наклад такого друкованого засобу масової інформації переважає 50 тисяч примірників, не менше половини його накладу повинно друкуватися державною мовою». Раніше цей пункт звучав так: «Мова друкованих засобів масової інформації визначається їх засновниками відповідно до установчих документів».

 

Закон має на меті законодавчо унормувати мовний аспект видання друкованих ЗМІ в Україні на основі конституційної норми про державність української мови та у відповідності до чисельності російської громади в Україні.

 

«Нині в Україні понад 90% загального накладу газет і майже всі журнали виходять російською мовою, що не відповідає величині російської громади в Україні. Це є фактичним порушенням Конституції, здорового і політичного глузду та зухвалим ігноруванням прав українців на отримання інформації рідною мовою. С Ківалов та В. Колесніченко не врахували, що відродженню української мови в Україні і її пресі чиниться страшенний опір», - зазначає в пояснювальній записці народний депутат.

 

Нагадаємо, закон «Про засади державної мовної політики» було ухвалено 3 липня в редакції першого читання, незважаючи на те, що до нього було подано понад 1000 поправок і тривав його розгляд у комітеті, крім того голосування відбувалося з порушенням норм регламенту, про що заявили представники опозиції. Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав закон і 31 липня він був скерований на підпис президенту. Президент Віктор Янукович підписав цей закон 8 серпня.

 

Президент зібрав спеціальну робочу групу, яка вже розробила проект змін до закону. Зокрема, вона пропонує відновити частку української мови в загальнонаціональному ефірі на рівні не менше 75%

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4473
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Dali
4202 дн. тому
А почему же он не предлагает для равновесия половину тиража Газеты по-украински и Сельских вестей печатать на русском?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду