Комітет зі свободи слова звернеться до Верховної Ради щодо скасування законопроекту про наклеп

28 Вересня 2012
7122
28 Вересня 2012
22:53

Комітет зі свободи слова звернеться до Верховної Ради щодо скасування законопроекту про наклеп

7122
і просить надалі долучати його до числа профільних комітетів при розгляді подібних питань
Комітет зі свободи слова звернеться до Верховної Ради щодо скасування законопроекту про наклеп

Комітет з питань свободи слова а інформації прийняв рішення щодо проекту постанови про скасування рішення Верховної Ради про приняття в першому читанні проекту закону «ТПро внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини».

 

Коміет вирішив звернутись до фракцій та груп Верховної ради з проханням підтримати проект зазначеної постанови а скасувати прийняття в першому читанні законопроекту про наклеп.

 

Також Комітет звернеться до Голови Верховної Ради з проханням долучати Комітет з питань свободи слова та інформації до переліку профільних комітетів при розгляді побібних питань.

 

«Мета - послаблення суспільного резонансу при прийнятті рішень, що обмежують свободу слова та права журналістів в Україні», - зазначено в протоколі засідання Комітету.

 

Ці рішення одностайно підтримали депутати від більшості та опозиції:  голова Комітету Юрій Стець,  голова підкомітету з питань реклами Олена Кондратюк, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань телебачення та радіомовлення Олена Бондаренко, голова підкомітету з питань друкованих ЗМІ та інтернету Віктор Уколов,  голова підкомітету з питань вільного доступу громадян до інформації та контролю за діяльністю органів влади в інформаційному просторі Володимир Ландік, а також народні депутати Олександр Абдуллін, Орест Муц, Олексій Федун.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Комітет не може з власної ініціативи розглядати проекти, оскільки, згідно з регламентом Верховної Ради, проекти законів до уваги  комітетів спрямовує голова парламенту.

 

Нагадаємо, 25 вересня в Україні стартувала акція протесту проти ухвалення закону про наклеп, десятки інтернет-видань вийшли з банером, в якому опубліковано контакти 244 депутатів, які проголосували в 1-му читанні за закон про наклеп. «Зателефонуйте їм у приймальню, напишіть e-mail, залиште повідомлення в соцмережах, запитайте, чому вони це зробили. Ви також можете зателефонувати або написати листа в центральний офіс Партії регіонів і в Адміністрацію Президента та дізнатися, навіщо регіонали голосували за законопроект, і що про нього думає Президент», - сказано в повідомленні.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстували 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНаціональна рада Україна з питань телебачення і радіомовленняНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7122
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 389
26.09.2012 08:57
Катерина Яковленко, Микола Семена, Ганна Черевко, «День»
25 925
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду