Шустер підтримує пропозицію Ахметова доповнити законопроект про наклеп нормами, що захистять журналістів

28 Вересня 2012
7695
28 Вересня 2012
21:53

Шустер підтримує пропозицію Ахметова доповнити законопроект про наклеп нормами, що захистять журналістів

7695
Разом з тим, він вважає: «Журналіста, який безвідповідально чинить наклеп, має бути покарано - і мене в тому числі»
Шустер підтримує пропозицію Ахметова доповнити законопроект про наклеп нормами, що захистять журналістів

Савік Шустер підтримує ініціативу доповнити закон про наклеп нормами про захист прав журналістів. Про це ведучий сказав у прямому ефірі «Шустер live» на Першому національному сьогодні, 28 вересня.

 

Представивши гостей студії, пан Шустер нагадав, що цього тижня депутат від Партії регіонів Віталій Журавський відкликав поданий ним законопроект щодо наклепу.

 

«Всеукраїнські видання виішли з білими обкладинками на знак протесту проти закону про наклеп, тому що реально цей закон в першу чергу карає журналістів, - акцентував Савік Шустер. - Президент Віктор Янукович виступив проти прийняття цього закону. Сьогодні народний депутат від Партії регіонів, підприємець, який голосував за прийняття цього законопроекту, запропонував доповнити його нормами, що захистять журналістів. Для розробки норм на базі світового досвіду Рінат Ахметов пропонує використовувати свій фонд  Розвиток України».

 

Також ведучий «Шустер live» сказав: «Ми підтримуємо цю ініціативу, ми прийматимемо в ньому участь обов'язково, якщо ми візьмемо (до уваги.- ТК) весь світовий досвід і застосуємо його до України, до наших реалій. Я хочу підкреслити, що це правильно. Я вважаю, що журналіста, який безвідповідально чинить наклеп, має бути покарано - і мене в тому числі».

 

Як приклад Савік Шустер навів ісорію італійського журналіста, який звинуватив одного з лідерів Південного Тероля в тому, що він симпатизує неонацистам. В суді було доведено, що це неправда. Як наслідок, він отримав тюремне ув'язнення за цей наклеп.

 

При цьому присутня у студії прес-секретар екс-президента Віктора Ющенка Ірина Ванникова зауважила, що у випадку з італійським журналістом мова йде про державу, де «правовий суд правове правочинство» і « позорий суд».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», народний депутат України Рінат Ахметов сказав, що він проти упровадження кримінальної відповідальності за розповсюдження наклеп: «Я - проти наклепу. Але ще більше я проти того, щоб журналісти опинилися під тиском, і за правду сиділи у в'язниці».

 

Раніше ведучий «Великої політики» на телеканалі «Інтер» Євгеній Кисельов заявив, що вважає законопроект про криміналізацію наклепу дурістю і очевидним рудиментом радянського кримінального права.

 

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєструвавнародний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів», перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7695
Читайте також
27.09.2012 17:15
Роман Кабачій, для «Детектор медіа»
22 389
26.09.2012 08:57
Катерина Яковленко, Микола Семена, Ганна Черевко, «День»
25 925
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду