Донецьким журналістам відмовили в порушенні справи за статтею 171

13 Березня 2012
9118
13 Березня 2012
19:25

Донецьким журналістам відмовили в порушенні справи за статтею 171

9118
Вони постраждали під час маршу на честь Дня Героїв Крут
Донецьким журналістам відмовили в порушенні справи за статтею 171

Прокуратура Ворошиловського району Донецька закінчила дослідчу перевірку за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістам Олексію Мацуці, Віталію Сизову, Ігорю Ткаченку та Віталію Овчаренку під час маршу на честь Дня Героїв Крут у Донецьку і постановила відмовити в порушені кримінальної справи за ст. 171 ККУ. Про це повідомляє Олексій Мацука на сайті novosti.dn.ua.

 

Як розповідає пан Мацука, марш розпочався 29 січня цього року о 16.30 біля головного корпусу Донецького національного університету і завершився біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Організатором ходи виступили члени партії «Свобода» та громадської організації «Сокіл».

 

«Перед початком ходи до членів "Свободи" підійшли близько 5 невідомих, але ми впізнали серед них членів громадської організації "Ніхто крім нас". Серед інших противників мітингу був і голова донецької міської організації політичної партії "Російський блок" Кирило Рибаков...Один з них ударив журналіста Овчаренка, через що пошкодив його камеру. "Я що дівчинка, щоб мене знімати?", - запитав противник маршу у журналістів і накинувся на журналіста "Новин Донбасу" Віталія Сизова, який стояв поруч», - розповідає журналіст.

 

За його словами, невідомий вдарив ногою по фотоапарату Віталія Сизова, в результаті чого з апарату випав об'єктив. «На сьогоднішній день фотоапарат не працює. Також не працює і апарат Ткаченка - йому теж вибили його з рук. Потім, по ходу маршу націоналістів, я знімав все, що відбувається на свій iPhone. Через кілька хвилин після початку маршу між російськими та українськими націоналістами зав'язалася бійка. До мене підбіг один з російських націоналістів і вибив мій телефон з рук. Телефон розбився».

 

30 січня всі журналісти написали заяви до міліції з вимогою порушити кримінальну справу за статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання журналісткій діяльності».

 

«Мене викликали на допити 3 рази - кожен тривав від 2 до 4 годин. В результаті міліція передала справу до районної прокуратури. Мене викликали на черговий допит. Слідчий спитав: "А чим ви можете довести, що він вдарив по камері Сизова?" Стало очевидно, що кримінальної справи не буде незважаючи на полум'яні запевнення губернатора Андрія Шишацького», - говорить пан Мацука.

 

Як розповідає журналіст, 12 березня він отримав поштою відповідь прокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи за статтею 171 ККУ без пояснення причин.

 

 


 

 

«Напад на нас бачили співробітники міліції, чиновники міської ради, у нас є відео і фотодокази. Але, як з'ясувалося, всього цього недостатньо для порушення справи районною прокуратурою», - підсумовує журналіст.

 

«Детектор медіа» надіслала запит до Прокуратури міста Донецька з проханням обґрунтувати причини відмови в порушенні кримінальної справи журналістам.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9118
Читайте також
24.01.2012 11:24
Олена Поволяєва, «Свобода питання»
28 181
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду