Час розповісти про ІТК

Час розповісти про ІТК

19 Вересня 2023
1373
19 Вересня 2023
11:00

Час розповісти про ІТК

Юлія Кахановська
медіаекспертка, ексдиректорка ІТК у 2020–21 роках, для «Детектора медіа»
1373
Про виклики, обставини та впливи всередині Індустріального телевізійного комітету.
Час розповісти про ІТК
Час розповісти про ІТК

Індустріальний телевізійний комітет — традиційно доволі закрита для зовнішнього світу організація, яка з початком повномасштабної війни та припиненням у зв’язку з цим телевимірювань майже перестала функціонувати. З початку року роботу панелі відновлено, але між учасниками ІТК загострилися суперечки про майбутнє вимірювань. І як пліткують на ринку, сьогодні немає жодної помітної в телевізійних колах персоналії, яку б не спробували розглянути на позицію директора організації.

Своїм досвідом роботи на цій посаді з «Детектором медіа» поділилася очільниця ІТК у 2020–21 роках Юлія Кахановська.

Якби тоді, коли я тільки почала працювати директоркою Індустріального телевізійного комітету, я відповіла на всі численні запити на інтерв’ю зі мною, я б могла розповісти, в якому стані мені дісталася компанія, які виклики стояли переді мною та що мені вдалося зробити, попри всі обставини та впливи.

Отже, зараз, здається, саме час розповісти про ІТК.

Тоді, ще в мирний час, ми навіть не думали, що COVID-19 буде нашим другим випробуванням після АТО й окупації Криму (з 2014 року) — але не останнім. Повномасштабне вторгнення та війна назавжди змінить кожного з нас і наш телевізійний і рекламний ринок. І продовжує змінювати. Не буду вживати слово «трансформувати», бо це зовсім не на часі: поки нас продовжують убивати, ми маємо говорити про виживання та намагання бізнесу триматися на плаву й шукати нові та старі механізми для цього.

Мій шлях в ІТК почався задовго до посади директорки в цій організації. Я співпрацювала з нею, надаючи тренінгові послуги та консультації з аналізу аудиторії, вимірювання, а також надсилаючи звіти, коли була менеджеркою в роботі з клієнтами в департаменті GfK Ukraine, яка займалася вимірюванням телеаудиторії, була оператором ТАМ-панелі з 2003 року й до команди якої я приєдналася в кінці 2004 року.

Далі, коли я прийшла у відділ аналітики телеканалу «Україна» (його назва за роки роботи в компанії змінювалася декілька разів, аж до відділу аналітики та досліджень), я спочатку займалася винятково стратегічним аналізом і дослідженнями, але згодом приєдналася до ще однієї співробітниці компанії як членкиня технічного комітету ІТК від ТРК «Україна». Для розуміння: асоціація ІТК складається з профільних комітетів, які надають консультаційні та аналітичні послуги з боку кожного її члена задля ухвалення асоціацією зважених рішень на користь розвитку індустрії.

Трохи згодом позиція «Медіа Групи Україна» змінилася, і я стала єдиною представницею в технічному комітеті від «України». Цей час збігся зі скандалом довкола ТВ-панелі в GfK Ukraine, який став поштовхом для проведення різного роду міжнародних аудитів і розслідувань, у яких я брала участь як членкиня техкомітету. Але, на жаль, це стосувалося моєї родини, бо в скандал притягнули мого першого чоловіка, який був керівником сервісу ТВ-панелі в польовому відділі GfK Ukraine, маніпулюючи драматичною ситуацією з його смертю. Зауважу, що це була навмисна маніпуляція, а публікації про скандал у ТВ-панелі та згадування нібито причетності померлого співробітника компанії до маніпуляції з даними виходили здебільшого в жовтій пресі, що не давало можливості подати до суду за наклеп.

Ні аудит, ні розслідування не підтвердили причетність мого чоловіка та GfK Ukraine до маніпуляцій у ТВ-панелі. Та скандал і численні аудити й розслідування, звісно, зробили свою справу: довіра до ТВ-панелі похитнулася. GfK Ukraine мала піти з ринку. На її місце прийшла компанія Nielsen (Nielsen Media Ukraine — нова назва).

Коли мені запропонували взяти участь у конкурсі на посаду директора ІТК, я була в декреті й довго, практично із середини 2016 року, не мала справи з ТВ-панеллю. Звісно, як у минулому професіонал із телевізійного ринку, я читала новини, іноді дивилася презентації установчого дослідження — але не більше.

Час, протягом якого я брала участь у конкурсі, був як ніколи в моєму житті тривалий та іноді такий, що демотивував. Бо чомусь про скандал із ТВ-панеллю, після якого на той час минуло вже 7-8 років, мене запитували навіть у тій компанії, де я багато чого розробила в частині аналізу та досліджень, будування команди. Тобто із самого початку була певна недовіра до мене особисто та як до професіонала зокрема.

Але повернімося до того, в якому стані тоді перебувала сама компанія та команда, а також головне індустріальне дослідження ТВ-ринку.

По-перше, варто згадати про невиконання замовниками зобов’язань, які стали на певний час бар’єром для просування всіх дослідницьких процесів у ТВ-панелі. По-друге, давалося взнаки й несвоєчасне ухвалення індустріальних рішень і затягування процесів. По-третє, відбувалося значуще зростання частки Other TV, яке було наслідком кількох чинників: кодування провідних українських каналів на супутнику, відімкнення аналогового ефірного мовлення та, як наслідок, зростання частки IPTV/OTT-провайдерів і сервісів на тлі проникнення широкосмугового інтернету, зростання його якості та збільшення частки Smart TV.

COVID-19 ускладнив наявні в ІТК проблеми, додавши заморозку полів для нового рекрутингу та сервісу, і ще сильніше збільшив споживання IPTV/OTT-провайдерів і сервісів, а отже частку Other TV, й зменшив ТТВ як таке.

Крім того, сам ІТК й команда потребували змін. Як це буває, коли приходиш на нове місце, з тими, хто не відповідав і не міг упоратися з новими й дуже складними викликами, я мала розпрощатися. Врешті-решт, наша маленька команда змогла протистояти викликам і виконати поставлені завдання: були активовані процеси, які довгий час затягувалися та відкладалися, налагоджена система безперебійної співпраці з клієнтами, яка мала 100-відсотковий вплив на налагодження бізнес-процесів в ІТК, був підписаний контракт із Nielsen Media Ukraine на наступні п’ять років, був створений план реактивації панелі під час пандемії, був розроблений план дій і дорожня карта для вимірювання нелінійного телеперегляду Other TV завдяки технологіям стримінг-метрів / SDK-системи.

До певного часу я могла б насолоджуватися й далі розвивати те, чого потребував ринок, але цьому не судилося статися. Я пішла за певний час до закінчення мого контракту з компанією, бо з певними процесами та підходами, які стали проявлятися в комітетах ІТК, я не погоджувалася професійно.

Мені дещо шкода, що навіть зараз я чую про себе згадування як про менеджерку, яка застосовувала непартнерський підхід до співпраці. Але зважте, що краще мати: компанію у стагнації з неможливістю просунутися в будь-яких рішеннях і процесах, важливих для руху індустрії, чи зберегти хороші партнерські відносини тільки з деякими гравцями ринку й при цьому мати купу бізнес-прогалин? Вибір завжди за менеджером, який певною мірою ризикує заради високих і головних цілей компанії та ринку.

Юлія Кахановська, медіаекспертка, ексдиректорка ІТК у 2020–21 роках

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1373
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду