Журналіст 5-го каналу Азад Сафаров подає заяву в МВС про перешкоджання професійній діяльності

2 Квітня 2012
19272
2 Квітня 2012
10:34

Журналіст 5-го каналу Азад Сафаров подає заяву в МВС про перешкоджання професійній діяльності

19272
А також звертається по допомогу до Комітету з питань свободи слова та інформації
Журналіст 5-го каналу Азад Сафаров подає заяву в МВС про перешкоджання професійній діяльності

Журналіст 5-го каналу Азад Сафаров вирішив подати заяву міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, в якій скаржиться на дії підполковника міліції, заступника начальника Святошинського районного відділу міліції Києва Миколи Зеви.

 

«31.03.2012 під час виконання мною моїх професійних обов'язків підполковник міліції, заступник начальника Святошинського районного відділу міліції Києва Микола Зева вдарив мене ліктем по обличчю і кілька разів грубо відштовхнув мою руку з мікрофоном, коли я намагався дізнатися його ім`я та посаду, що я вважаю перешкоджанням моїй професійній  діяльності», - йдеться у заяві, копію якої Азад Сафаров надав «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, Азад Сафаров постраждав під час акції проти вирубки дерев у Києво-Святошинському лісопарковому господарстві 31 березня.

 

Пан Сафаров просить провести розслідування з цього приводу та з`ясувати, чи мав підполковник міліції право на наступні дії: «бити журналіста під час виконання останнім професійних обов'язків; відштовхувати грубо із застосуванням фізичної сили мікрофон журналіста; наказувати своїм підлеглим застосувати зброю проти мирних мітингувальників; відмовлятись показувати посвідчення на вимогу громадян та журналіста; називати в розмові по телефону зі своїм шефом Україну «країною ідіотів» (це сталося вже після сутички)».

 

За результатами розслідування журналіст просить призначити підполковникові покарання згідно з чинним законодавством України і вимагати від нього вибачень перед учасниками акції, мешканцями Києва.

 

Начальник відділу зв'язків з громадськістю Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Києві Ігор Михалко у коментарі «Детектор медіа» зазначив, що наразі він ще не бачив заяви пана Сафарова, тому коментувати поки що її не буде. «Щодо інциденту, який трапився 31 березня, міліція оприлюднила свій коментар на сайті ГУМВС України у м. Києві», - сказав він.

 

Зокрема на сайті столичної міліції йдеться про те, що наразі Святошинським РУ ГУМВС України в м. Києві спільно з районною прокуратурою за фактом подій проводиться дослідча перевірка. Щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста 5-го каналу зазначено: «На місці події представники одного із центральних телеканалів проводили відеозйомку. Журналіст, не розібравшись в ситуації та перекрутивши зміст вислову одного з правоохоронців, видав "сенсаційний" матеріал, що начебто підполковник міліції наказав підлеглим застосувати зброю відносно пікетувальників».

 

«Детектор медіа» друкує заяву Азада Сафарова повністю:

 

 

Міністру внутрішніх справ

В. Захарченку

 

Голові комітету Верховної Ради України

 з питань свободи слова та інформації

Ю. Стецю

 

Від журналіста 5 каналу

Азада Сафарова

 

Заява

31.03.2012 під час виконання мною моїх професійних обов'язків підполковник міліції, заступник начальника Святошинського районного відділу міліції Києва Микола Зева вдарив мене ліктем по обличчю і кілька разів грубо відштовхнув мою руку з мікрофоном, коли я намагався дізнатись його ім`я та посаду, що я вважаю перешкоджанням моїй професійній  діяльності.

 

Сталося це під час висвітлення знімальною групою 5 каналу акції протесту киян у Святошинському лісі на околиці міста. Мешканці Києва прийшли на пікет проти будівництва кафе на місці незаконно вирублених дерев. Не стримавши своїх обурень, вони зламали паркан навколо будмайданчика. Міліціонери спершу просто чергували поряд і не втручались.

 

Та коли на місце події приїхав заступник начальника Святошинського райвідділу міліції Микола Зева, він без будь-яких пояснень і складання протоколу, наказав тягти одного з мітингувальників - літнього чоловіка - до машини.

 

Люди кинулись захищати цього чоловіка. Але підполковник не розгубився і наказав застосувати зброю своїм підлеглим. Застосувати зброю проти обеззброєних людей.

Я вважаю це порушенням усіх можливих прав людини. Навіть якщо міліціонер крикнув це, щоб налякати людей, це є злочином. А якби хтось з підлеглих таки дістав зброю? При тій штовханині не відомо, що могло трапитись. А під час сутички там були не лише чоловіки, а й жінки та діти.

 

Підполковник на це якось не звернув уваги. Коли я, як журналіст 5 каналу,  поліз до нього з мікрофоном, щоб уточнити «що значить застосувати зброю», підполковник почав поводитися ще менш адекватно. Він кілька разів відштовхнув мікрофон, та ще й вдарив ліктем мене по обличчю.

 

Підполковник був у цивільному, і тому ніхто не міг знати чи він міліціонер, чи бандит, який наказує правоохоронцям застосувати зброю. Своє посвідчення він також відмовлявся показувати, хоча я, як журналіст, кілька разів просив його зробити це. Більше того, на моє питання про посвідчення Підполковник міліції відповів, що «загубив його щойно». Але вже за мить, після того, як я спитав «яким чином він може виконувати свої повноваження без посвідчення», підполковник раптом згадав, що воно - в машині.

 

Прошу провести розслідування з цього приводу та з`ясувати, чи мав підполковник міліції, заступник начальника Святошинського районного відділу міліції Микола Зева право на наступні дії:

 

1. Бити журналіста під час виконання останнім професійних обов'язків

2. Відштовхувати грубо із застосуванням фізичної сили мікрофона журналіста

3. Наказувати своїм підлеглим застосувати зброю проти мирних мітингувальників

4. Відмовлятись показувати посвідчення на вимогу громадян та журналіста

5. Називати в розмові по телефону зі своїм шефом Україну «країною ідіотів» (це сталося вже після сутички).

 

За результатами розслідування прошу призначити підполковникові покарання згідно з чинним законодавством України і вимагати від нього вибачень перед учасниками акції, мешканцями Києва.

 

Як доказ усіх наведених фактів надаю відеоматеріали інциденту.

 

02.04.2012  

Азад Сафаров

 


 

Сюжет 5-го каналу

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19272
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Набдюдатель
4406 дн. тому
Український медіапростір без свого Адрушки жити не може. (до речі, як там поживає видатний, але трохи позабутий СТБівський борець за журналістську свободу, чи вже нікому воно не потрібне? ) На жаль, і Азат вирішив прославитися у такий же дешевий спосіб. Азате, мікрофон - це штука для запису синхронів, а не засіб погрози. Синхрон треба писати за згодою візаві. Якщо візаві- посадовець відмовляється - треба йти у суд. Це довгий шлях, та іншого закон не передбачає. А якщо ; ти відчуваеш себе справжнім чоловіком і бажаеш це робити у якийсь незвичайний спосіб: втручаючись у бійку наприклад, то маєш знати, що є ймовірність, що тобі заїдуть у пику ( бо журналістська пика під час стусанини нічим не відрізняється від решти). І це стосується не тільки міліції за таких обставин - будь кого. В бійці усі рівні - це не юридичний, а закон чоловічої честі. Але вже якщо ти заявив , що ти ЧОЛОВІК, то треба ним залишатися до кінця. А то якось незграбно виходе: сміливо пішов у бій, тебе трохи відштовхнули, ти сходив під себе від переляку й побіг скаржитися дорослому дяді ( як колись Яйценюх скаржився папі, що йому пальчик показали) . Гидко , мущина! Вже краще ми зараз обговорювали б чи мав право ти у відповідь заїхати нахабному міліціонеру у пику. Скорше за все - ти б був не правим, можливо, тебе б й покарали, за законом ( а як інакше— щоб тебе назвали Христом, треба на христі повисіти). Зате б став справжнім героєм і журналістська спільнота відмазала б тебе. А так відчуття, що ще одним дешевим засранцем від журналістського цеху стало більше. Але це емоції. Тепер про найголовніше - про результат. Скоріше за все, невдовзі в України з"явиться ще один кляюзник - журналіст , якому попіл Клааса- Андрушки стукатиме у груди. Він буде хотиди по інстанціям й скаржитися. Усі ЗМІ будуть заповзято нам про це розповідати, а ми уважно слухати. Ліс ,який був головною турботою журналіста , безумовно, вирубають. Людей, яких він начеб — то захищав - обдурять. Але не це вже буде головним. Країна у єдиному пориві буде уболівати за мученика - журналіста. Схема не нова. Раджу перечитати класиків марксизму - ленінізму, які говорили про засоби, якими буржуї відволікають людей від нагальних проблем суспільства.
Gemorroy
4406 дн. тому
Это не милиция, а какие-то дворняги. Уже б молчали со своими коментариями на сайте. Я еще удивляюсь, как журналист этому чму в рыло не заехал в ответ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду