detector.media
07.03.2012 13:20
Закон про заборону «лохотронів» не торкнеться розіграшів на безоплатній основі – Олена Кондратюк
Обмеження також не торкнуться програм з проведення конкурсів, умови яких передбачають безоплатне набуття особою статусу учасника

16 березня 2012 року вступить в дію Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами, який на початку березня був підписаний президентом України.

 

У коментарі «Детектор медіа» голова підкомітету з питань реклами, народний депутат Олена Кондратюк зазначила, що закон забороняє розміщення в телерадіоефірі інтерактивних конкурсів, лотерей і вікторин, за участь у яких прямо чи опосередковано учаснику потрібно було платити. Водночас він передбачає можливість транслювати платні інтерактивні програми на каналах з обмеженим доступом (кодовані канали) з попередженням про платну участь.

 

«Трансляція таких програм буде супроводжуватися поточною інформацією про обсяг дзвінків і шанси підключення до студії, а також текстами попередження - встановленого законом розміру та кольору. Нова стаття 55-1 закону передбачає, що кожні 5 хвилин трансляції відповідної програми має наводитися інформація про те, що участь у конкурсах є платною - у вигляді дикторського тексту та/або звукового супроводу. Правила інтерактивних конкурсів мають передбачати заборону участі неповнолітніх осіб у таких конкурсах», - каже Олена Кондратюк.

 

Водночас, обмеження, які передбачено законом, не стосуються «трансляції програм з проведення розіграшів на безоплатній основі для розважальних, благодійних або пізнавальних цілей, а також з метою рекламування (популяризації) товару, торгової марки». «Також, ці обмеження не торкнуться програм з проведення конкурсів, умови яких передбачають безоплатне набуття особою статусу учасника та отримання учасником, який виявив кращі особисті знання чи вміння, виграшів у грошовій або майновій формі за особисту перемогу», - роз'яснює пані Кондратюк.

 

За її словами, це, приміром, такі програми, як «Лото-забава», інтерактивні голосування в «Євробаченні» чи «Україна має талант».

 

До ухвалення цього закону у законодавстві України були відсутні вимоги щодо належного інформування глядачів та слухачів про умови участі у подібних програмах. Участь людей у платних інтерактивних конкурсах призвела до численних випадків завдання фінансових збитків учасникам цих ігор.

 

За словами народного депутата, прийняття закону дозволить вивести подібні передачі за межі загальнодоступного ефіру, оскільки в наших реаліях вони здатні завдавати суттєвої фінансової шкоди телеглядачам та радіослухачам. «Враховуючи те, що основною аудиторією і учасниками подібних інтерактивних ігор є неповнолітні діти та люди похилого віку, законодавче вирішення цього питання було вкрай необхідним з огляду на давно існуючу потребу у встановленні законодавчих норм, які б не дозволяли шахраям маніпулювати людьми та вводити їх в оману», - вважає Олена Кондратюк.

 

Нагадаємо, законопроект № 4510 щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами було зареєстровано у травні 2009 року. З того часу парламент встиг відправити його на повторне перше читання, потім підтримав у першому читанні. У травні 2011 року народні депутати відправили його на повторне друге читання. 9 лютого цього року за його ухвалення в другому читанні і в цілому проголосували 302 народних обранця.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY