Керівна партія Грузії пропонує заборонити в конституції «ЛГБТ-пропаганду»

Керівна партія Грузії пропонує заборонити в конституції «ЛГБТ-пропаганду»

4 Квітня 2024
566
4 Квітня 2024
11:10

Керівна партія Грузії пропонує заборонити в конституції «ЛГБТ-пропаганду»

566
Проєкт дозволяє регулювати лише «стосунки, що передбачають союз генетичного чоловіка і генетичної жінки», і забороняє поширення матеріалів і проведення заходів для «пропаганди одностатевих відносин, інцесту, медичної зміни статі».
Керівна партія Грузії пропонує заборонити в конституції «ЛГБТ-пропаганду»
Керівна партія Грузії пропонує заборонити в конституції «ЛГБТ-пропаганду»

Керівна партія Грузії «Грузинська мрія» офіційно внесла пропозиції змін до конституції країни, спрямовані на «протидію ЛГБТ-пропаганді». Про це повідомляє портал «Новости-Грузия».

Партія пропонує внести зміни безпосередньо до конституції та ухвалити конституційний закон «Про сімейні цінності і захист неповнолітніх». Проєкт містить вісім пунктів, а термін «ЛГБТ» в ньому прямо не згадується. 

Проєкт передбачає, що регулюватися можуть лише «стосунки, аналогічні шлюбу, які передбачають союз одного генетичного чоловіка і однієї генетичної жінки». Усиновлення чи оформлення опіки над неповнолітніми дозволяється «лише подружжям або гетеросексуальними особами, які перебувають у шлюбі згідно з законодавством Грузії».

Останні пункти законопроєкту забороняють «збори, спрямовані на пропаганду одностатевих сімейних чи інтимних відносин, інцесту, всиновлення чи опіки над неповнолітніми одностатевою парою чи негетеросексуальною особою, медичних втручань з метою зміни статі».

Крім того, забороняється поширення «творів, програм та інших матеріалів» на ці теми і включення таких матеріалів в освітній процес державних чи приватних навчальних закладів.

Проєкт закону також забороняє медичні маніпуляції для зміни статі; в офіційних документах зобов’язують вказувати лише чоловічу або жіночу стать «відповідно до генетичних даних», оголошуються недійсними будь-які рішення державних органів чи приватних осіб, які «прямо чи опосередковано обмежують використання понять, що визначаються статтю». 

Портал «Новости-Грузия» пише, що «Грузинська мрія» не має в парламенті достатньої більшості, щоб внести зміни до конституції. Раніше в партії заявили, що проєкт, швидше за все, винесуть на голосування після парламентських виборів, на яких «Мрія» розраховує отримати конституційну більшість. 

У партії наполягають, що запропоновані зміни жодним чином не обмежують права людини, права на свободу зібрань та вираження поглядів. 

Відзначимо, 3 квітня 2024 року стало відомо, що керівна партія Грузії повернулася до планів ухвалити закон «про прозорість іноземного впливу». Лідер парламентської більшості партії Мамука Мдінарадзе повідомив, що його внесуть із таким самим текстом, як і торік, лише замість терміна «агент іноземного впливу» вжито термін «організація, що представляє інтереси іноземної держави».

Усі інші пункти законопроєкту, за його словами, залишаються без змін. Закон передбачав створення реєстру неурядових організацій і засобів масової інформації, які на понад 20% фінансуються з закордону. Проти цього закону вже виступила президентка країни Саломе Зурабішвілі.

Першу спробу прийняти законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» парламент Грузії зробив у березні 2023 року. Це голосування спричинило масові акції протесту, які переросли в сутички з правоохоронцями. Через це влада Грузії заявила, що відкликає законопроєкт про «іноагентів», а вже 10 березня парламент Грузії відхилив законопроєкт у другому читанні.

Фото ілюстративне: Яна Корбезашвілі / Civil.ge

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
566
Читайте також
30.08.2023 09:00
Леся Бідочко
Костянтин Задирака
Олександра Котенко
Олексій Півторак
Павло Рудь
Олександр С'єдін
Орест Сливенко
«Детектор медіа»
5 659
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду