Янукович підписав укази для реалізації закону про доступ до інформації

5 Травня 2011
13452
5 Травня 2011
11:27

Янукович підписав укази для реалізації закону про доступ до інформації

13452
Янукович підписав укази для реалізації закону про доступ до інформації

Президент Віктор Янукович підписав низку указів щодо реалізації Закону «Про доступ до публічної інформації». Про це повідомляє «Укрінформ».

 

Зокрема було підписано указ «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації». Цим документом президент зобов'язав Кабінет Міністрів забезпечувати фінансування передбачених законом «Про доступ до публічної інформації» заходів, виконуваних розпорядниками інформації, які утримуються за рахунок державного бюджету. Окрім того, уряд має підготувати разом зі Службою безпеки України законопроект про вдосконалення законодавчих актів щодо використання інформації з обмеженим доступом та відповідальності за порушення таких актів.

 

Кабмін також зобов'язаний запровадити моніторинг виконання органами виконавчої влади закону «Про доступ до публічної інформації» та судових рішень, прийнятих у зв'язку з порушенням права на одержання цієї інформації. Крім того, уряд має підготувати законопроекти щодо здійснення державного контролю за забезпеченням доступу до публічної інформації.

 

Віктор Янукович підписав також указ «Про першочергові заходи щодо забезпечення доступу до публічної інформації в допоміжних органах, створених Президентом України». Документ передбачає визначити Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації президента спеціальним структурним підрозділом, який організовує доступ до публічної інформації, відповідає за опрацювання запитів на інформацію, що надходять до глави держави, Адміністрації та надає консультації під час оформлення таких запитів.

 

Главі Адміністрації президента Сергію Льовочкіну доручено невідкладно вжити заходів щодо забезпечення доступу до публічної інформації. Він повинен запровадити облік запитів на інформацію, визначити спеціальні місця для роботи запитувачів із документами, створити умови для подання письмових запитів на інформацію громадянами з обмеженими фізичними можливостями та виконати низку інших завдань.

 

Укази на сайті глави держави наразі відсутні.

 

Як писала ТК, закони «Про доступ до публічної інформації» і «Про внесення змін до закону "Про інформацію"» ухвалені 13 січня. Президент України Віктор Янукович підписав їх 3 лютого. Закони набувають чинності 9 травня.

 

Як зазначав голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, щоб закони про інформацію запрацювали, уряд має ухвалити підзаконні акти.

 

Закони суттєво спрощують доступ громадян до інформації органів влади та місцевого самоврядування, уніфікують порядок акредитації журналістів, прискорюють строки отримання відповідей на запити, знімають обов'язок погоджувати інтерв'ю з посадовцями.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13452
Читайте також
28.04.2011 14:25
Вікторія Сюмар, для «Української правди»
22 823
29.03.2011 09:33
Іван Красіков, «Українська правда»
23 729
10.02.2011 18:22
Євген Захаров, Інформаційний портал Харківської правозахисної групи
22 602
10.02.2011 15:17
Іван Красиков, «Українська правда»
25 083
20.01.2011 11:20
Мар'яна Закусило
2 928
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду