Правозахисники закликають депутатів не змінювати закон «Про доступ до публічної інформації»

28 Квітня 2011
17041
28 Квітня 2011
19:21

Правозахисники закликають депутатів не змінювати закон «Про доступ до публічної інформації»

17041
Правозахисники закликають депутатів не змінювати закон «Про доступ до публічної інформації»

Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група закликають законодавців не вносити змін до закону «Про доступ до публічної інформації». Відповідне відкрите звернення до голови Верховної Ради Володимира Литвина вони оприлюднили 28 квітня.

 

За інформацією правозахисних організацій, із закону хочуть вилучити норму, що гарантує доступ до публічної інформації незалежно від того, чи стосується інформація запитувача, що надсилає запит. Натомість пропонується включити норму, відповідно до якої запитувач повинен вказувати мотив подання запиту.

 

Запропоновані зміни скасовують можливість подавати запити електронною поштою, факсом, оскільки передбачають можливість подавати запити та отримувати відповідь на них лише у письмовій формі. Також пропонується встановити термін надання відповіді на запит протягом місяця з можливим продовженням до 45 днів.

 

Із закону хочуть виключили навіть норму, яка гарантувала доступ до інформації людям з обмеженими можливостями.

 

Правозахисники вважають, що такі зміни призводять до звуження обсягу прав людини та суперечать європейським стандартам. Якщо Верховна Рада не дослухається до правозахисників, на їхню думку, будуть порушені норми Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів від 27 листопада 2008 року, Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля, Рекомендації Комітету міністрів Ради Європи «Про доступ до офіційних документів» від 21 лютого 2002 року.

 

Раніше свою стурбованість планами законодавців змінити закон «Про доступ до публічної інформації» висловив рух «Стоп цензурі!».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17041
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду