Андрій Шевченко: щоб закони про інформацію запрацювали, уряд має ухвалити підзаконні акти

9 Лютого 2011
20449
9 Лютого 2011
14:58

Андрій Шевченко: щоб закони про інформацію запрацювали, уряд має ухвалити підзаконні акти

20449
Андрій Шевченко: щоб закони про інформацію запрацювали, уряд має ухвалити підзаконні акти

Сьогодні, 9 лютого, «Голос України»  опублікував 2 свіжоухвалених закони, які радикально розширяють права українців на інформацію, - Закон «Про доступ до публічної інформації» та нову редакцію Закону «Про інформацію».

 

Поки в повітрі висить запах типографської фарби, країні варто зрозуміти, що це для неї означає. Найшвидші зміни такі:

1)      нове життя для українських активістів, журналістів та чиновників має розпочатися через 3 місяці - 10 травня;

2)      уряду належить розробити пакет підзаконних актів - інструкцій, положень, розпоряджень, - які потрібні, щоб запустити нові правила засекречення і оприлюднення інформації;

3)      всім органам влади - від Адміністрації Президента до сільради - пора зайнятися підготовкою до цього нового життя - зокрема, визначити чиновників, персонально відповідальних за роботу із інформаційними запитами та переробити свої офіційні веб-сайти.

 

Закон «Про інформацію» описує загальні правила обігу інформації в Україні. Закон важливий тим, що фіксує поняття суспільного інтересу, який дозволяє розкривати інформацію навіть тоді, коли інші закони доступ до неї обмежують.

 

Найбільшу практичну цінність має розділ 3 - «Гарантії діяльності журналістів». Він не лише прирівнює фрі-ленсерів та Web-журналістів до працівників «радиційних» мас-медіа, а й революційно змінює правила акредитації на публічні заходи: тепер журналісту не мають права відмовити в доступі на прес-конференцію, якщо він завчасно подав копії паспорта та журналістського посвідчення.

 

Закон «Про доступ до інформації» - процедурний. Він стосується тих документів, які потрапили в руки чиновнику. Закон гарантує, що ця інформація буде відкритою для громадян, і чітко фіксує вийнятки, в яких інформація залишиться закритою. Всім громадським активістам та журналістам раджу видрукувати статтю 19 (правила оформлення інформаційного запиту), а чиновникам раджу познайомитися зі статтею 24 (перелік порушень, за які передбачена відповідальність).

 

Кілька родзинок ми заховали у прикінцевих положеннях до обох Законів. Там, наприклад, є зміни до Кодексу про адмінправопорушення - безпідставна «відписка» тепер обійдеться лінивому чиновнику у 425-850 гривень штрафу. Журналісти оцінять зміну до Закону «Про авторське право і суміжні права» суспільно значущу інформацію, яку «засвітив» посадовець, можна буде оприлюднювати навіть, якщо «ньюзмейкер» не дасть згоди на публікацію всього інтерв\'ю.

 

«Запуск» цих Законів вимагатиме нового розуміння, як мають спілкуватися чиновник і громадянин. Це тим більше важливо в країні, де права і свободи згортаються зі швидкістю шагреневої шкіри. Втілення в життя Закону «Про доступ до інформації», з рештою, має відповісти на запитання набагато ширше - чи піддається взагалі змінам Система, яка за 20 років незалежності так і не почала працювати на людину?

 

Андрій Шевченко,

голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20449
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду