Рух «Стоп цензурі!» занепокоєний спробами внести зміни до закону «Про доступ до публічної інформації»

21 Квітня 2011
20353

Рух «Стоп цензурі!» занепокоєний спробами внести зміни до закону «Про доступ до публічної інформації»

20353
Рух «Стоп цензурі!» занепокоєний спробами внести зміни до закону «Про доступ до публічної інформації»

Учасники руху «Стоп цензурі!» занепокоєні спробою влади внести зміни до закону «Про доступ до публічної інформації». Про це 21 квітня на прес-конференції повідомила директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

 

За її словами, попри те, що закон «Про доступ до публічної інформації» має набрати чинності лише після 9 травня, український парламент уже хоче в нього вносити зміни.

 

«У нас є документ за підписом Володимира Литвина, де зібрані пропозиції щодо змін до цього закону. Наскільки нам відомо саме Володимир Литвин і ініціював цей процес, поки він не вступив у силу. Тут цікаво, що пропонується виключити цілу низку положень, які фактично мали б забезпечити відкритість влади», - зазначила пані Сюмар.

 

Зокрема, пропонується відмовитись від оприлюднення на офіційних веб-сайтах органів влади інформації про її діяльність, про тендери тощо та зняти відповідальність за ненадання інформації. Окрім цього, якщо у чинній редакції право громадян на інформацію гарантується обов'язком влади надавати та оприлюднювати інформацію, то тепер парламентарі пропонують змінити «обов'язок» «повноваженням».

 

«Тобто влада не вважає своїм обов'язком оприлюднювати інформацію. Також закон забезпечив доступ до колегіальних засідань владних суб'єктів повноважень. Але це теж пропонують виключити. Пропонується виключити тест на закритість інформації. Тобто мова йде про всі передові норми, які робили закон суспільним інструментом щодо контролю над владою. Усе це пропонується викинути і залишити назву, щоб звітувати, що такий закон ухвалено, - сказала Вікторія Сюмар. - Поки що ці зміни не виносились на розгляд депутатів, але те, що така інформація з'явилася, свідчить про те, що влада дуже болюче ставиться до будь-яких нових способів зробити владу більш відкритою і підзвітною суспільству і дати суспільству доступ до інформації».

 

Тепер, за її словами, активісти руху «Стоп цензурі!» намагатимуться перешкодити прийняттю цих змін різними заходами: «привернення уваги, апелюванням до здорового глузду, різними заходами».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20353
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду