Freedom House: Свобода преси у світі на найнижчому рівні за понад 10 років

3 Травня 2011
20826
3 Травня 2011
12:00

Freedom House: Свобода преси у світі на найнижчому рівні за понад 10 років

20826
Freedom House: Свобода преси у світі на найнижчому рівні за понад 10 років

Лише одна людина з шести у світі живе в країні з вільними і незалежними засобами масової інформації. Це найгірший показник за останні 10 років, який зафіксувала у своєму щорічному звіті американська неурядова організація Freedom House, пише «Радіо Свобода». 

За даними звіту, Україна разом із Єгиптом, Угорщиною, Мексикою та Туреччиною потрапила до переліку країнзі «значним падінням свободи преси». Як відзначають представники Freedom House, в Україні, де упродовж тривалого часу були найкращі показники у  регіоні, після приходу до влади Президента Віктора Януковича у 2010 році стало помітним згортання свободи преси. Серед іншого, були позбавлені частот ключові теле- і радіостанції, збільшилося переслідування журналістів, зросла самоцензура.

Україна також опинилася в категорії країн чи територій, де преса є «частково вільною». Таких країн у світі 65, із її європейських сусідів до цієї категорії належать Сербія, Чорногорія, Хорватія, Румунія, Боснія й Герцеговина, Македонія, Косово та Молдова.

Серед найбільш репресивних країн Freedom House відзначає Білорусь, Туркменистан, Узбекистан, Іран, М’янму та Північну Корею. У цих країнах, за словами дослідників, «незалежні засоби масової інформації практично не існують, не мають можливості для роботи, преса є офіційним органом режиму, доступ громадян до інформації є жорстоко обмежений, а інакомислення карається ув’язненням, тортурами та іншими формами репресій».

До категорії «невільних» належать Росія, Казахстан, Вірменія, Пакистан, Таджикистан та Афганістан. Загалом таких країн виявилося 65. 68 зі 196 країн і територій були оцінені як «вільні» за ставленням до преси.

«Детектор медіа»

 


 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20826
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду