Freedom House визнав Україну єдиною вільною країною пострадянського простору

8 Вересня 2006
25826
8 Вересня 2006
15:07

Freedom House визнав Україну єдиною вільною країною пострадянського простору

25826
Freedom House визнав Україну єдиною вільною країною пострадянського простору

Україна - єдина з пострадянських держав, крім балтійських республік, входить до групи "вільних країн" за результатом моніторингу "Freedom House" ситуації щодо політичних та громадянських свобод.

Про це йдеться у щорічному звіті цієї неурядової організації із штаб-квартирою в Нью-Йорку, повідомляє Радіо "Свобода".

Експерти "Freedom House" аналізують ситуацію щодо політичних та громадянських свобод у 192 країнах світу і розділяють ті країни на "вільні", "частково вільні" та "невільні".

Україну було віднесено до категорії "вільних" країн. Азербайджан, Росія, та Білорусь і далі залишаються в категорії "невільних країн". З інших пострадянських країн Вірменія, Грузія, Киргизстан і Молдова входять до групи "частково вільних".

Як зазначила директор Європейського відділення Freedom House Крісті Евенсон, Україна "проявила готовність до низки політичних і громадянських реформ".

"У час проведення нашого дослідження відбулася законна передача влади з дотриманням існуючих законодавчих норм, політичних і виборчих процесів та початком реформ законодавчої системи в цілому. Це створює надії, що механізми і структури в України, хоча поки що дуже слабкі, стануть базою для життєздатної і довготривалої демократії", - сказала вона.

Водночас, за словами Евенсон, ситуація значно погіршується в центральноазіатських пострадянських республіках:

"Загалом у Центральній Азії ми спостерігаємо обмеження свобод.... Центральноазіатські режими скорочують політичні і громадянські свободи і залишається мало надії, що дійде до поліпшення в майбутньому, зокрема у таких країнах як Узбекистан та Туркменистан", - сказала вона.

Найгірша ситуація з правами людини у Бірмі, на Кубі, у Лівії, Північній Кореї, Судані, Сирії, Туркменистані та Узбекистані.

До цієї групи належать і дві територіальні одиниці - Тібет у Китаї та Чечня у Росії, - де місцеве населення зазнає надзвичайно важких репресій, йдеться у звіті "Freedom House".

За словами Евенсон, у минулому році 46 % країн світу внесли до категорії "вільних", а 30% "частково вільних".

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25826
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду