detector.media
01.03.2011 18:44
Рекламісти і медійники: проблеми зі здоров’ям українців не вирішити шляхом заборони реклами ліків

Рекламу нерецептурних лікарських засобів забороняти не потрібно, оскільки вона дозволена майже в усіх європейських країнах. Таку думку озвучили учасники круглого столу на тему «10 міфів про рекламу ліків», який відбувся 1 березня.

 

Учасники заходу, які в основному представляли фармацевтичну галузь та рекламну індустрію, обговорили № 7007 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я», що передбачає заборону на рекламу лікарських засобів.

 

Рекламісти і медійники вважають будь-яку заборону неефективною, оскільки ці кошти перетечуть в іншу нішу, приміром у буклети з рекламою шарлатанських диво-засобів, які кидають у поштові скриньки.

 

«Заборона реклами лікарських засобів - це обмеження інформації для споживачів», - озвучив один з основних аргументів противників заборони реклами юрист УАВПП Олександр Дяченко.

 

Народний депутат, голова підкомітету з питань реклами комітету з питань свободи слова та інформації Олена Кондратюк не розуміє, як можна забороняти існуючу реальність. «Народних депутатів дратує не тільки реклама ліків, а й слабоалкогольних напоїв, памперсів, шампуню тощо. Самолікування провокує не реклама, а великий перелік дозволених МОЗ безрецептурних ліків. Спочатку треба зменшити цей перелік», - сказала пані Кондратюк.

 

Рекламістам та представникам фармацевтичного ринку народний депутат закинула виробництво агресивної реклами та слабку саморегуляцію галузі. Вона нагадала, що окрім законопроекту № 7007, на розгляді в парламенті ще два проекти: № 8065 про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу», який пропонує обмежити рекламу лікарських засобів, та № 4708 про внесення змін до ст. 21 Закону України «Про рекламу», який пропонує супроводжувати рекламу лікарських засобів попередженням про загрозу самолікування і підтриманий профільним парламентським комітетом.

 

За словами Віктора Сердюка із Всеукраїнської ради захисту прав пацієнтів, 50% українців відкладають свій візит до лікаря, тим не менш їх відлякує агресивна реклама лікарських засобів. «Якби рекламісти погодилися зменшити агресивну рекламу ліків, змінювати її зміст та віддавати 10% прибутків на пропаганду здорового способу життя, ми б їх підтримали», - сказав він.

 

А виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина Мясникова запропонувала індустрії впровадити механізм саморегуляції.

 

Учасники круглого столу домовилися до кінця тижня підготувати пропозиції до законопроекту № 7007. Крім того, представники медійної та фармацевтичної галузей домовляться щодо саморегуляції цього питання.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY