Правозахисник Євген Захаров: дії «Беркуту» щодо Найєма і Сича є неправомірними

14 Грудня 2010
13091
14 Грудня 2010
20:05

Правозахисник Євген Захаров: дії «Беркуту» щодо Найєма і Сича є неправомірними

13091
Правозахисник Євген Захаров: дії «Беркуту» щодо Найєма і Сича є неправомірними

Співголова Харківської правозахисної групи, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров називає дії представників полку «Беркут» в ситуаціях із затриманням Мустафи Найєма та Віталія Сича неправомірні. Про це він сказав у коментарі «Детектор медіа».

 

«Зазвичай їхні пояснення в таких випадках звучать так: у цьому місці був скоєний злочин, у нас є орієнтування, ви схожі на людину, яка скоїла злочин, тому ми хочемо перевірити ваші документи», - каже він.

 

Євген Захаров припускає, що перевірка документів Мустафи Найєма відбувалася в рамках «відпрацювання території» під час так званої операції «мігранти». «У міліції є показники, на які вони працюють. Скажімо, вони борються з незаконною міграцією. І хоча вже давно нема тієї хвилі міграції, що була на початку 90-х років, а показник такий треба, щоб було затримано незаконних мігрантів не менше, ніж минулого року. Вони й шукають їх серед усіх, хто має неслов'янську зовнішність. А це абсолютна дурниця, так не можна робити, це різновид ксенофобії», - коментує він.

 

У випадку з перевіркою документів і обшуком кишень Віталія Сича  равоохоронці також не мали права це робити, зазначає пан Захаров. «Це особистий огляд, який без санкції суду робити не можна. Виняток тільки в тому випадку, коли переслідують злочинця і є достатньо інформації, що саме ця людина скоїла злочин», - пояснює він.

 

Правозахисник каже, що на прохання сказати, які підстави огляду, правоохоронці мають їх пояснити. «Людина досвідчена у них спитає, які підстави для таких дій. Коли вони це почують, вони охолонуть. Тому що знають, що вчиняють незаконні дії», - додав він.

 

За словами пана Захарова, ці дії не входять до кола повноважень «Беркуту». «Це [має робити] кримінальний розшук. При чому тут "Беркут"?».

 

Водночас Євген Захаров зазначив, що він не знає всіх обставин ситуації. «Можливо, це був елемент міліцейської спецоперації, пов'язаний з тим, що в цьому районі щось сталося», - припустив він.

 

Як повідомляла ТК, увечері 13 грудня телеведучого і журналіста «Української правди» Мустафу Найєма затримали співробітники підрозділу «Беркут» біля будівлі редакції 5-го каналу. «Вони його затримали силою, пояснивши це тим, що він "лицо кавказкой национальности", і повели в Подільське райуправління», - розповіла очевидець інциденту ведуча 5-го каналу Тетяна Даниленко. При цьому в нього вилучили телефон. Журналіста доставили в райвідділ, склали протокол і відпустили.

 

Начальник ГУ МВС в Києві Олексій Крикун вибачився перед журналістом та пообіцяв провести службове розслідування.

 

Начальник ВЗГ ГУ МВС в Києві Володимир Поліщук у коментарі «Українській правді» сказав, що міліція затримала Мустафу Найєма через те, що він не показав документи. За його словами, беркутівці попросили Мустафу пред'явити документи, оскільки в нього «східний тип обличчя». Згодом в офіційному поясненні ВЗГ ГУ МВС у Києві цю версію спростували, натомість сказали, що перевіряли Мустафу Найєма, відпрацьовуючи повідомлення про пограбування на проспекті Свободи, де в жінки невідомі чоловік та жінка відібрали гроші, ювелірні вироби і мобільний телефон.

 

Як стало відомо згодом, того ж вечора, 13 грудня, «Беркут» перевіряв головного редактора журналу «Корреспондент» Віталія Сича. У нього перевірили документи, обшукали кишені, а також оглянули машину, яка належить його сестрі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13091
Читайте також
15.12.2010 14:16
Азад Сафаров, для «Детектор медіа»
14 190
15.12.2010 10:35
Андрій Михайлик, для «Детектор медіа»
14 657
14.12.2010 16:05
Світлана Остапа
32 602
14.12.2010 11:21
Соня Кошкина, «Левый берег»
24 994
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду